Merhaba Ekim…

Döksen de yapraklarını sende CUMHURİYET var.

Ekim gelmiş.

Tam zamanıdır;

Evin, ailenin,

Uzun gecelerin,

Tatlı, hoş sohbetlerin,

Tarçınlı salepin,

Çayın, kahvenin...

Zamanıdır;

Kestanenin,

Lüferin, İstavritin,

Elmanın, narın...

Limonlu ıhlamurların,

Ansızın bastıran yağmurların,

Buğulanan camların,

Camlara çizilen umutların...

Tam da zamanıdır,

Dışardaki soğuktan bihaber,

Gönülden, sıcacık mutlulukların...

Hoşgeldin Ekim ! (T.Tuğba Baş #meleğincenneti internet sitesi)

TBMM YENİ YASAMA YILINA BAŞLADI
Ekim ayının ilk gününde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa gereği Yeni Yasama Yılı’na başladı.

Bir Yasama Dönemi 5 yıldan oluşuyor. İçinde bulunulan 27. Yasama Döneminde 5 Yasama yılı geride kaldı. 1 Ekim Cumartesi günü başlayan ise 6. Yasama yılı. Bu ise, parlamento tarihinde nadir rastlanan bir durum.

Daha önceki bir yazımda uzmanından aktardığım gibi, 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan Genel Seçimden sonra hükümet kurulamadığı için aynı yılın Kasım ayında seçim yenilendi ve böyle bir durum (6. Yasama Yılı) ortaya çıktı.

Genel Seçime kadar çalışacak olan TBMM’nin Yeni Yasama yılının ilk toplantısı saat 14.00’te başladı ve 15.23’te sona erdi. Bir saat 23 dakika süren toplantıda sadece Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan konuştu.

Erdoğan’ın konuşmasını izledim, ‘acaba atladım mı’ diye düşünerek 10 sayfadan oluşan Genel Kurul Tutanağını da inceledim. Sonuç şuydu; konuşması sırasında Erdoğan’a muhalefetten laf atan yok. Gerçi Erdoğan da, ‘Bay Kemal’ demedi ve muhalefete küçük dokundurmalar yapsa da konuşması yumuşaktı. Erdoğan’ın açıklamalarını, ‘Genel Başkan olarak AKP Meclis Grubunda yaptığı konuşma ya da bütçe konuşması’ gibi nitelendirenler oldu. Bu nedenledir ki, CHP Lideri Kemal Kılıçtaroğlu, toplantı sonrası kuliste, ‘Yüreği yetiyorsa Meclisteki bütçe görüşmelerine katılsın, kürsüde karşıma çıksın’diye Erdoğan’a çağrı yaptı.

Her şey bir yana, ben yine de, muhalefet liderleri ile milletvekillerinin, Cumhurbaşkanını Erdoğan’ı sessiz bir şekilde dinlemelerini ve herhangi bir gerginlik yaşanmamasını TBMM adına da, Ekim ayına da pozitif bir başlangıç olarak değerlendiriyorum.

TBMM BAŞKANI RESEPSİYON VERDİ

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, 27. Dönem 6. Yasama Yılı'nın başlaması dolayısıyla aynı günün akşamı Mecliste resepsiyon verdi.

Salgın nedeniyle iki yıl ara verildikten sonra gerçekleştirilen resepsiyonda gazeteciler yetkilileri soru yağmuruna tutarak ve salonda olanlara kulak kabartarak ter döktü.

TBMM Başkanı Şentop, bir soru üzerine, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözünü ettiği Yeni Anayasa’nın Genel Seçimden sonra gündeme alınabileceğini söyledi.

Mustafa Şentop, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağı tartışmaları konusunda ise şöyle konuştu:

"Biz eski 101’inci maddeyi kaldırdık. Yeni bir 101 yazdık. Madde tamamen değişti. Orada, Recep Tayyip Erdoğan 10 Ağustos 2014’te, Anayasa maddesine göre cumhurbaşkanı seçildi 1 kere. O madde yürürlükten kalktı. 2018’de ise yeni Anayasa maddesine göre 1 kere seçildi. 2 kere seçilme hakkı tanıyan madde var. Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda hiçbir tereddüt yok."

Şentop, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul’daki programları nedeniyle resepsiyona katılamadığını da belirtti.

AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım ise, Millet İttifakı’nın adayının CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun olmasını beklediklerini vurguladı.

https://imgz.star.com.tr/imgsdisk/2022/10/01/29043783.jpgGazetecilerin af konusundaki sorularını yanıtlayan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, ‘Affın, Mecliste Grubu bulunan siyasi Partilerin biraraya gelerek çalışmaları sonucu toplumsal mutabakat ve parlamento mutabakatıyla çıkarılmasının şart olduğunu’ kaydetti.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise, bir soruya cevap verirken, partisinin EYT konusunun takipçisi olduğunu, düzenlemenin beklentileri karşılayacak ölçüde çıkması için gereken desteği ve katkıyı vereceklerini söyledi.

Resepsiyonda, TBMM'nin açılışının 102. yılı etkinlikleri kapsamında 23 Nisan Şarkı Yarışması'nda birinci olan "Ben 23 Nisan" adlı şarkı, Lal Rengin Atila tarafından Kemal Aplan ve Gençlik Orkestrası eşliğinde seslendirildi.

Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu ve Ankara Devlet Klasik Türk Müziği Korosu da konser verdi.

---

İYİ HAFTALAR

remzidilan_48@hotmail.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.