Bir süredir ülkemizin siyasal gidişatıyla ilgili karamsarlığa kapılmış, korkmuştum. Cevap Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’daki Fenerbahçe ve Galatasaray taraftarlarından geldi: Korkma sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak, sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.

Atatürk'ün ‘Yurtta Sulh Cihanda Sulh’ özdeyişine yer veren pankart, Atatürk tişörtü ve stadyumda ‘İstiklal Marşı’nın’ seslendirilmesini yasaklayan Suudi Yönetimine iki takımının verdiği ‘red’ cevabı, Türkiye’de siyasetin geleceğine ilişkin bir umut ışığı oldu.

Diyebilirim ki, Cumhuriyet’in 100. Yıl coşkusunu 29 Ekimde yeterince yaşatmadılar ama asıl 100. Yıl coşkusunu 2 ay ertelemeyle de olsa 29 Aralık’taki bu dik duruşla yaşama imkanını bulduk.

2023 yılını, 12 şehidimizin üzüntüsünü yaşayarak tamamlayacağımızı düşünürken, Suudi Arabistan’a ‘Atatürk Tokatı’ olarak kabul ettiğimiz bu son gelişme, kabaran yüreğimi bir nebze de olsa ferahlattı.

Umarım bu sevindirici gelişme, milli damat Berat Albayrak’ın, ‘Şehitler ve Filistin’ için 1 Ocak 2024 sabahı saat 08.30’da (sanırım yılbaşını kutlamayanların) Galata Köprüsünde toplanma çağrısını geri almasına da vesile olur.

GİDİŞİN OLSUN DÖNÜŞÜN OLMASIN EY 2023

Aslında yazımı bu başlık altında yazmak, 2023 yılının bize çektirdiklerini sıralamak istiyordum.

Ancak, hepimizi gururlandıran bu sevindirici, (Suudi Arabistan’a Atatürk tokatı) gelişme ön plana çıktı.

Yazımın girişi böyle olsa da, 2023’ün yurdumuza ve dünyaya yaşattığı olumsuzlukları hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğim.

           (Torunum Doğa’nın, makaleme katkısı olsun diye gönderdiği, 2023’ün görseli.)

Neler mi yaşandı 2023’te Türkiye’de? Özetle sıralarsak önemli bazıları şöyle:

-Ülkemiz 6 Şubat'ta, "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerle sarsıldı. Yaklaşık 15 milyon kişinin yaşadığı Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Malatya ve Elazığ'da etkili olan depremlerde 50 bin 783 kişi hayatını kaybetti, bu illerde OHAL ilan edildi.

-14 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimi, 28 Mayıs’ta ise Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimi yapıldı. Erdoğan üçüncü kez (Anayasaya göre olmaması gerektiği halde) cumhurbaşkanı seçildi.

-Seçimde yenilen Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Kurultayında Genel Başkanlığı da kaybetti. Cumhurbaşkanı adayı olunca milletvekilli olma olanağını da yitiren Kılıçdaroğlu, Ankara’da Mustafa Kemal Mahallesi Barış Sitesi’nde çalışma ofisi kiralayarak benim komşum oldu.

(Barış Sitesi 1979 yılında Cumhuriyet Senatosu’nun bazı üyeleri tarafından kurulmuş, 12 Eylül 1980 askeri darbesiyle TBMM’nin kapatılması, 1982 anayasası ile de senatonun kaldırılması üzerine sıkıntılı yıllar yaşamış, demokrasiye dönülmesinden sonra arsa ve inşaat sorunları çözülerek 1995’te, bir bölümü hayata veda eden üyeler ve varisleri ile üye yapılan bazı basın mensuplarının evlerine kavuşmaları sağlandı.)

-Yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın, TBMM Genel Kurulunda yemin ederek göreve başladığı Haziran ayında, yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi açıklandı, yeni MİT Başkanı İbrahim Kalın; yeni Dışişleri Bakanı da Hakan Fidan oldu.

-Asgari ücretin 1 Temmuz itibarıyla net 11 bin 402 liraya yükseltilmesi kararının da alındığı Haziranda, yüzde 25'lik konut kirası artış oranı üst sınırı uygulaması Temmuz 2024'e kadar uzatıldı. Asgari ücret yıl sonunda 17 bin 2 liraya yükseltildi ve yılda bir kez belirlenmesi karara bağlandı.

-Danıştay'ın oy çokluğuyla aldığı kararla, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı hukuken kesinleşti.

-Yüksek Askeri Şura kararıyla komuta kademesinde değişiklik yapıldı. Genelkurmay Başkanlığına Orgeneral Metin Gürak, Kara Kuvvetleri Komutanlığına Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Hava Kuvvetleri Komutanlığına Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu atandı.

-Türk Silahlı Kuvvetlerinde ilk defa bir kadın subay amirallik rütbesine terfi ettirildi ve Deniz Kuvvetlerinde Kurmay Albay Gökçen Fırat tuğamiralliğe yükseltildi.

-Türkiye'de Ağustos ayında sıcaklık rekoru kırıldı.

-Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York'ta BM 78. Genel Kurulu'na konuştu, ardından Tesla ve SpaceX'in kurucusu Elon Musk ile görüştü.

-Eylül ayının ilk haftasında Türkiye'nin büyük bölümü sağanakların etkisinde kaldı, çok sayıda ev ve iş yerini su bastı.

-Filistin'de, çoğu çocuk ve masum sivillerden oluşan binlerce şehide duyulan saygının gereği olarak Türkiye'de 3 günlük milli yas ilan edildi. TBMM'de grubu bulunan 6 siyasi partinin ortak bildirisinde, Gazze'de bitmeyen insani trajediyi derinleştiren kolektif cezalandırma yöntemleri ile hedefi doğrudan siviller olan tüm saldırılar kınandı.

-Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti 4. Olağanüstü Büyük Kongresinde, yeniden partisinin genel başkanlığına seçildi.

-Finlandiya'nın NATO'ya Katılımına İlişkin Protokol TBMM’de kabul edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç'in NATO'ya Katılım Protokolü'imzalayarak TBMM'ye sevk etti. Dışişleri Komisyonunda bir süre bekletildikten sonra görüşülen protokolün onaylanmasına ilişkin oylamada CHP’li üyelerin evet oyu kullanması muhalefet kitlesi tarafından garipsendi.

-Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, TİP'ten milletvekili seçilen Gezi Parkı davası sanığı Can Atalay'ın bireysel başvurusunda ihlal kararı vererek, tahliyesine ve yeniden yargılanmasına hükmetti. Yargıtay 3. Dairesi karara uymama ve olumlu oy veren Anayasa Mahkemesi Üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmayı kararlaştırdı. Bu kararla yargı krizi yaşanırken, ikinci başvuru üzerine hak ihlali konusundaki kararını tekrarlayan Anayasa Mahkemesi, dosyayı ilk mahkeme olan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Ancak mahkeme, daha önce yaptığı gibi, dosyayı tekrar Yargıtay’a sevk etti.

- 2024-2028 dönemini kapsayan 12. Kalkınma Planı TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

- Riskli yapıların Kentsel Dönüşüm Başkanlığınca tespit edilebilmesine, bu yapıların yıktırılması için maliklere 90 günden fazla olmamak üzere süre verilmesine, yapıların kolluk kuvveti marifetiyle tahliyesine imkan tanıyan Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

- TBMM Genel Kurulunda kürsüdeki konuşmasını tamamladıktan sonra fenalaşarak yere düşen ve hastaneye kaldırılarak tedavi altına alınan Saadet Partisi Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez'in vefat ettiği açıklandı.

DÜNYADA 2023 YILINA DAMGA VURAN OLAYLAR NELER?

2023 yılı dünyada savaşlara, doğal afetlere ve yeni keşiflere sahne oldu. İsrail ve Hamas arasında başlayan savaştan gelen görüntüler tüm dünyayı derinden sarstı. Yılın başında Türkiye'deki depremler ve ardından Fas'taki yıkıcı sarsıntıda binlerce insan hayatını kaybetti. Rusya-Ukrayna savaşında Kiev, taarruza geçti ancak başarılı olamadı. Fransa, Afrika'daki darbeler sonrası eski sömürgelerinden askerlerini geri çekmek zorunda kaldı.

Bence, adaletsiz bir dünya için böylesi bir özet yeter.

2024’ÜN, GERDİDE BIRAKTIĞIMIZ 2023 YILINI MUMLA ARATMAMASI DİLEĞİYLE.

----

YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN

remzidilan_48@hotmail.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.