Ankara Gazeteciler Cemiyeti, Avrupa Birliği (AB) desteğiyle yürüttüğü ‘Demokrasi İçin Medya/Medya için Demokrasi (M4D) Projesi’yle, özgürlük mücadelesinin yanı sıra işsiz gazetecilere ve gençlere yardım elini de uzatıyor.

Ankara’da 26 – 27 Mart 2022 Cumartesi ve Pazar günü düzenlenen M4D Projesi Üçüncü Uluslar arası Yıllık Medya Konferansı’nda ‘Haberin Ağır Bedeli’ başlığı altında, yaşanan sorunlar masaya yatırıldı, çözüm önerileri ortaya konuldu.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, proje kapsamında sağlanan desteklerle 60 internet sitesinin kurulduğunu, 450’yi aşkın gazetecinin 2 bin 220 haberine telif desteği sağlandığını, 140’tan fazla gazetecinin üç yılda 600’ü aşkın haberine yer verildiğini, Anadolu’daki pek çok cemiyetin ihtiyacı doğrultusunda kira ve faturalar konusunda mali destek sağlandığını belirtti. Ankara, Batman, Gaziantep, Kayseri, Siirt ve Mardin’de Basın Evlerinin kurulduğunu anımsatan Bilgin, Gazeteciler Cemiyeti Basın Evi bünyesinde tam teşekküllü bir stüdyo kurulduğunu, Gazeteciler Cemiyeti Akademi adı altında, alanında uzman akademisyenler tarafından verilen eğitim modüllerinin genç gazeteci adaylarına yedi gün 24 saat erişim imkanı sağladığını ve kısa süre içinde 1200’ü aşkın İletişim Fakültesi öğrencisinin bu eğitim modüllerinden yararlandığını vurguladı.

Nazmi Bilgin, konuşmasına şöyle devam etti:

“AB desteğiyle sürdürdüğümüz proje sayesinde işsiz bırakılan pek çok meslektaşımıza can suyu olmaya çalıştık. Bu dönemde sadece kendi sorunlarımızı tartışmadık, ülkenin sorunlarına da paydaş olduk. Türkiye zor ve sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Tam olarak özgür bir ülkede yaşadığımızı söylemek mümkün değil. Bir ülkede eğer insanlar düşündüklerini yazamıyor veya söyleyemiyorsa yahut konuşup yazdıkları için hapsediliyorlarsa o ülkede gerçek anlamda demokrasi yerleşmemiş demektir. Biz şimdi o iklimi yaşıyoruz. Ancak ben hiçbir zaman umutsuz olmadım, nitekim bu projede umutsuz olmama konusunda haklı olduğumu gösterdi”

ELÇİ MÜSTEŞAR FANTARONİ’NİN KONUŞMASI

Avrupa Birliği Delegasyonu Siyasi İşler Bölüm Başkanı Elçi Müsteşar Stefano Fantaroni de, açış şunları söyledi:

Bu yılın raporunun hazırlıklarına başladık. Geçen yılki raporun sonuçları şöyleydi: Türk mevzuatının uygulanması ve terörle mücadele kanunlarının farklı AB mevzuatlarıyla çeliştiği beyan edildi. Birtakım ceza davaları, gazetecilerin yargılanması, yazarlar, avukatlar ve öğrencilerin yargılanması ifade özgürlüğünü kapsayan yargılamalardır. Seçimler yaklaşırken ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğünü desteklemek daha da önemli. Bu yıl onur ödülü alan kişiyi tebrik etmek istiyorum. Umuyorum ki bu ödülü bir kadın gazeteciye verebiliriz

AB TÜRKİYE RAPORTÖRÜ AMOR’UN UYARILARI

Konferansın onur konuğu Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sánchez Amor, Türkiye’de insan hakları ve hukukun üstünlüğü konusunda iyileşmenin kaydedilmediğini belirterek, bu iki alanda gelişmenin sağlanmaması durumunda üyelik görüşmelerinin yeniden masaya yatırılmasının mümkün olamayacağına kaydetti. Amor, şöyle devam etti:

İnsan hakları ve hukukun üstünlüğü konularında hiçbir gelişme yok. Bu konular katılım süreci için hayati önem taşıyor. Yalnız gazeteciler değil, öğrenciler, üniversiteler, her türlü eleştiriye karşı bir tutum var. Bu kaygı verici. Bu alanlarda iyileşme olmadığı sürece üyelik görüşmelerini tekrar masaya yatırmamız mümkün değil. AB parlamentosu, insan hakları konusunda gelişme olmadığı sürece Gümrük Birliği konusunda da yeşil ışık yakmayacak. Üst düzey gelişmeler için de aynısı geçerli. Aday ülke olmak demek; AB’nin politikalarını çıkarlarını ve görüşlerini her alanda uygulamak demektir.”

2021’DE 241 GAZETECİ YARGILANDI

Onur konuklarının video mesajlarının ardından düzenlenen “M4D Projesi’nin üç yılı: Gazetecilere Destekler ve Basın Özgürlüğü” başlıklı oturumda Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı ve M4D Proje Direktörü Yusuf Kanlı, üç yıllık çalışmaların kısa özetini yaptı.

Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri ve M4D Kıdemli Politika Uzmanı Kenan Şener 2021 yılı Medya İzleme Raporu’nu sundu. Şener sunumunda, 2021’de 241 gazetecinin yargılandığını, 73 gazetecinin gözaltına alındığını, bir radyo yayıncısının öldürüldüğünü, 115 gazetecinin fiziki saldırıya maruz kaldığını belirtti.

Gazeteciler Cemiyeti’nin Özgürlük İçin Basın raporlarında, 2021 yılı Aralık ayı sonunda 23’ü hükümlü, 21’i tutuklu olmak üzere toplam 44 gazetecinin cezaevinde olduğunu belirten Şener, RTÜK’ün 2021’de verdiği 103 cezadan 80’inin iktidarı eleştirel yayınlarıyla öne çıkan televizyon kanallarına kesildiğini vurguladı.

Dr. Çağrı Kaderoğlu Bulut da, 317 gazetecinin katılımıyla yapılan ve çarpıcı bulgularıyla dikkat çeken 2021 yılı Mesleki Memnuniyet Anketi sonuçlarını ilk kez kamuoyuna açıkladı. Ankette kadın gazetecilerin neredeyse tamamının, çalışırken cinsiyet ayrımcılığına uğradığı, yüzde 34,5’inin ayrımcılıkla sık sık karşılaştığı kaydedildi.

KABAŞ: ADALETE TERS KELEPÇE TAKILMIŞ

Gazeteci Nursun Erel’in moderatör olduğu “Basın ve İfade Özgürlüğü İklimi” başlığı altındki panelde “Cumhurbaşkanına Hakaret” iddiasıyla yargılanan Sedef Kabaş konuktu.

Sedef neden hedef? Özdeyişi ile konuşmasına başlayan Sedef Kabaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Katalog suçlardan kabul edilmeyen Cumhurbaşkanına hakaret suçu ya da iddiası kendilerine göre önceden cezalandırmayı seçerek beni 49 gün hapsettiler. Ben buna, önce astılar sonra yargıladılar diyorum. Adalet kan ağlıyor. Bu ülkede adalete ters kelepçe takılmış durumda. Güç birliği sergilersek istediği kadar baskın olsun her otoritenin korkusu halk gücüdür. Biz susarsak, kendimizin sesi olamazsak, kendimize hayrımız yoksa nasıl toplumun sesi olabiliriz.”

TARTIŞILAN KONULARI

Konferansta düzenlenen panellerde ve yapılan kişisel konuşmalarda, ‘Medyada Özdenetim İhtiyacı’, ‘Yerel Basında Ekonomik Buhran’, ‘Baskı ve Savaş Tehdidi Altında Gazetecilik’, ‘Basın Özgürlüğü, Deformasyon, Meslek Örgütlerinin Bakışı’, ‘Haberin Ağırlaşan Bedeli’, 2Genç Gazeteciler İçin Yeni Meslek Eğitimi Olanakları’, ‘M4D Destekleri ve Bazı İyi Örnekler’ konuları değerlendirildi.

2021 YILI MESLEK ONUR ÖDÜLÜ HIFZI TOPUZ’A

Konferansta, Gazeteciler Cemiyeti’nin “2021 yılı Meslek Onur Ödülü”ne gazeteci, yazar, iletişimci Hıfzı Topuz değer görüldü. Ödül töreninde (100 yaşına ayak basan) Hıfzı Topuz ile İletişim Üzerine Belgesel’den bir kesit gösterilerek, iletişim hakkı üzerine verdiği demeç izlendi.

İYİ HAFTALAR

remzidilan_48@hotmail.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.