Pandemi başladıktan sonra sosyal medyada saçma sapan bazı teoriler ortaya atıldı. Bunlara da inanan milyonlarca insan kafalarında garip bir dünya yarattılar. Aradan 1.5 yıl geçti  aşılar geliştirildi, insanlar aşılanınca da vakalar düşmeye başladı.

O günlerde insanların evden çıkamayacaklarını, paranın ortadan kalkacağını ve Dolar ile Euro gibi paraların yerini Bitcoinlerin alacağını da söylediler. İnsanlar evlerden çıkmayacak gibi saçmalıkların gerçekleşmediğini görüyoruz.

Günümüzde geliştirilen robotlar, bilim kurgu filmlerinde gördüğümüzden biraz uzakta olsa da her gün heyecan verici gelişmeler yaşanmaya devam ediyor.

Robot Asistanlar Geliyor

Geçtiğimiz günlerde Ocado Technology tarafından geliştirilen bir projeyle, robotlar verilen emirleri yerine getirmenin bir adım ötesine giderek, neye ihtiyacınız olduğunu tahmin edip yardımınıza koşabilecek. Tabii robot asistanlar bunu yapmadan önce gelişmiş kamera ve yapay zeka sistemiyle, çalıştığınız sırada bir süre sizi izlemesi gerekiyor.

Elon Musk’tan Starlink Projesi

Ünlü girişimci Elon Musk ve uzay araştırmaları şirketi SpaceX, son birkaç yıldır 12.000 uyduluk devasa projesi Starlink üzerinde çalışıyor. Starlink projesinin hedefi ise Dünya’nın yörüngesini tamamen saracak olan binlerce uyduyla, tüm dünyada kullanılabilecek internet sistemi geliştirmek.

Geçtiğimiz yıllarda uydularının bir kısmını yörüngeye fırlatan SpaceX, projenin ilk aşamasını başarıyla tamamlamıştı. Bir süre sonraysa, dünyanın birçok noktasındaki uzay araştırmacıları tarafından Elon Musk’a tepkiler yağmaya başlamıştı. Araştırmacılara göre yörüngeye yerleştirilen bu kadar çok miktardaki uydu, yansıttığı ışıkla gözlemevlerinin görüşünü kısıtlıyor, uzak noktadaki parlaklığı çok düşük olan yıldızların görünmesini engelliyordu.

SpaceX CEO’su Elon Musk ise ilk başlarda aynı fikirde değildi. Twitter’dan verdiği cevapta uyduların gerçekten dikkatli bakılmadığı takdirde kolayca görülemeyeceğini söyledi. Devamında da “Yörüngede zaten 4900 adet uydu var ve hiçbir insan bunu fark etmiyor. Starlink, gerçekten dikkatli bakılmadıkça görülemeyecek ve astronomlar üzerinde de hiçbir etkisi olmayacak. Zaten yörüngede daha fazla teleskoba ihtiyacımız var.” Şeklinde belirtti.

3D Yazıcılar Gelecek İçin Neler Vadediyor?

3D yazıcılar uzun yıllar boyunca sadece bir prototipleme çözümü olarak görülüyordu. Bilgisayar ortamında tasarlanan materyallerin, 3D yazıcıyla prototipleri üretiliyor; prototip başarılı olursa diğer yöntemlerle seri üretimine geçiliyordu. Günümüzde geldiği noktada ise, prototipin ötesine geçerek seri üretimde de sıklıkla başvurulan bir yönteme dönüşüyor. Özellikle otomotiv sektöründe Ford, Volkswagen, BMW gibi dev otomobil üreticileri, küçük boyutlardaki parçalarının seri üretiminde sıklıkla 3D yazıcılara başvurmaya başladı. Öyle ki bir araştırmaya göre seri üretim yapan firmaların %51’i, 3D baskılı üretimle Tıp Alanında Devrim Yaratabilir.

Tıp Alanın da 3D Yazıcılar

Tıp alanındaki birçok uzman 3D yazıcıların birçok soruna çözüm üretebileceğini düşünüyor. 3D yazıcıların üretebilecekleri düşünüldüğünde, üzerinde durulan başlıklar ise şunlar; doku ve organ, protezler, ilaç ve cerrahi aletler. Gelecekte 3D yazıcılar aracılığıyla, dişlerimiz gibi çok komplike olmayan organlar, kıkırdak dokular, hatta damarlar bile üretilebileceği öngörülüyor. Yakın gelecekte ilaç üretimi çok mümkün görünmese de, ilaç yapımında önemli rol oynayan reaksiyon kaplarının üretimi, ilaç üretimi sürecine oldukça olumlu yansımalar yaratabilir. Protez üretimi konusunda birçok örnek görmüştük; gelecekte de 3D yazıcılar sayesinde protez üretimi farklı bir boyuta gidebilir.

Gıda ve Barınak Üretilir.

Üç boyutlu yazıcıların gıda üretimi NASA tarafından da desteklenen bir teknoloji. Kaliteli proteinden bir hammaddeyi şekillendirerek, besin üretebileceği öngörülen yazıcılar, gelecekte dünyadaki en vahim sorunlardan biri olan açlığın önüne geçebilir. Ne kadar sağlıklı olacağının tartışma konusu olacağını tahmin etseniz de, bu teknoloji bunun üstesinden gelebilir. Barınak üretiminde de güzel örnekler karşımıza çıkmıştı. Üç boyutlu bir yazıcı tarafından 24 saatten kısa bir sürede bir barınak, hatta güzel bir ev üretilebilmişti. Bu gelecekte evsizlik sorunun da önüne geçebilir.

Gelecekte Salgınla Mücadele: Robot Doktorlar

Pandemi döneminde salgın ile uğraşan birçok doktor hastalığa yakalanıp öldüler. O yüzden bu proje ile Robot Doktorlar önem kazandı. Bu Robot çalışmalarındaki en önemli proje de "yapay zeka" olacak. Gelişecek Robotlar sağlığımızı tedavi edecekler.

Sosyal Robotlar geliştirilecek. Yalnızlık çeken insanlar sosyal robotlar ile vakit geçirip eğlenecekler.

Bu arada gelecekte hangi mesleklerin ortaya çıkacağı bilinmiyor ama bilinen şey şu, hayatımız dijital olarak gittikçe gelişecek. Bu teknolojik gelişmelerden özellikle tıp alanındakiler insan ömrünü de uzatacaktır. Bekleyip göreceğiz…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.