Gazeteclik Dili..

Gazetecilik, birey, toplum ve ülke saygınlığını, kişilerin her alandaki itibarını en ince noktasına kadar korumak zorunda olan bir meslektir.

Büyük sorumluluk gerektiren bu mesleği seçenlerin, her alanda donanımlı olması beklenmese de, hem mesleki felsefe ve ilkeleri, hem söz ve yazılı haber konusunda birey, toplum ve ülke saygınlığını olumsuz etkileyecek sözcüklerden kaçınmaları gerekir..

Yıllardır okuduğumuz haberlerde kişilikleri incitmeyecek özeni gösteren saygın bir dil kullanımında eksikler olduğunu görmekteyiz..

Örneğin;

-60'lık yaşlı adam 3 gün sonra evinde ölü bulundu..

60 yaşın altında olanlar için de bu "yaşlı" sözcüğü kullanılıyor zaman zaman..

Haber metinlerinde çocuk, genç, olgun ve yaşlı kişilerin öznel vasıflarının ve kimlik saygınlıklarının her zaman korunması son derece önemlidir..

Öz Türkçeyi dil kurallarına göre doğru kullanmanın, ayrıca nezaket dilinin birey ve toplum atmosferine yaygınlaştırılmasının son derece önemli ve değerli olduğuna inanmaktayım..

***

Minnet ve Şükran Duyduklarımız..

Konforlu yataklarında mışıl mışıl uyuyanlar, çalıp çarpanlar değil; 

Ülke nimetlerinden kazandıklarından verilmesi gerekenleri dürüstçe ödeyenler, tüm bireyleri korumak için yurt savunmasında, dondurucu soğuklar altında nöbet tutan, ölümü göze alanlardır..

Siyaset, ekonomi ve dürüst alış veriş dahil, sanatının ve tuttuğu işin her dalında, altın işlemeciliğine itibar kazandırır misali mesleğinde pişmiş, 'mahir kuyumcu' hünerindeki tüm Yurtseverlerdir..

Çinileri, halıları, ziynetleri, çeyizleri, tabloları, aklı şaşırtan motiflerle, bezeyen, muhteşem renk cümbüşleriyle donatanlardır..

Beyni müspet ilimle donanımlı ve sporun her dalında yeni rekorlara imza atan, alnından öpülesi gençler ve yurttaşlardır..

Bu toprak ve bu bayrak altında yaşayan aynı ya da tüm farklı yurttaşların, ülke sevdalısı olanlarıdır..

Saygıyla selamlıyoruz hepsini..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.