MEB, "Bir Milyon Öğretmen Bir Milyon Fikir" projesi başlattı. Öğretmenlerin fikirleri, görüşleri ve projeleri ile ilgili önerilerinin alınacağı belirtildi.

Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk, "Biz öğretmenimizle niye doğrudan konuşmuyoruz" diyerek, "Dünyada bu denli büyük bir öğretmen kitlesi olan çok az ülke var. Kurumlarımızdaki öğretmenlerimizin okul yöneticilerimizin görüşlerini ayrı ayrı almak ve bu görüşleri biriktirmek şekliyle farklı metotlara yönelik çalışmalar yapılabilir. Bunu yapmaktaki amacımız daha güçlü bir Türkiye, daha başarılı geleceğe hazırlanan çocuklar olduğu"nu söyledi.

Ayrıca, "Şu ana kadar yapılan birçok projenin çok katkı sağladığını düşünüyorum. Bunun sadece yeni bir organizasyona, yeni bir nefese ihtiyacı olduğunu ifade ediyorum" diyerek bugüne kadar yapılanları da imalı olarak eleştirmiş oldu.

Öğretmenlerimizin bu fikirlerini bir araya toplayarak ortak proje çalışmalarına yol açması istenilen "Bir Milyon Fikir" ile ortaya çıkan projelerin 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde kamuoyuyla paylaşılacağı da belirtildi.

Bu konuda bilgi verdiği konuşmasının son bölümünde, "Bu mesele hepimizin omuzlaması gereken bir mesele. Birlikte başaracağımız bir konu. Dünyada güçlü bir fikirden daha güçlü bir şey yoktur. Fikirler kalpten doğar. Meslektaşlarımızdan istirhamımız şu; o güzel kalplerinizi bize açınız ki kalpten kalbe de köprüler kuralım" demesi, duygusal bir davet olmakla birlikte, el ve gönül birlikteliğine duyulan zorunlu ihtiyacı da vurgulamış oldu.

Buraya kadar tamam, konu anlaşıldı ve her şey çok güzel. 24 Kasım'da fikirleri, projeleri göreceğiz. Eğitim sürecinde bu orijinal fikirlerle ortaya çıkan projelerin uygulanmasına şahit olacağız. Daha sonra da, öğrencilerimize yansımalarının sonuçlarını alacağız. Hayırlı ve başarılı olur inşallah...

Sayın bakanım, öncelikle öğretmenlerin fikirlerinin önemsenmesi ve öğretmenlik mesleğine değer verilmesi yönüyle çok güzel düşünce olduğunu söylemek istiyorum. Ancak, gerçekleştirme ve uygulanma noktasında biraz zor ve sıkıntılı gibi görünüyor.

Çünkü, "bir milyon fikri" tek tek ele alıp incelemek, projeyi anlamak ve uygulanma durumunu değerlendirmek hiç de kolay bir iş gibi görünmüyor. Bir projenin incelenmesi, baştan savma olmaması şartıyla, -ortalama- yarım saat sürse, altından kalkmanın mümkün olamayacağını, zor iş olduğunu ve hatta imkansız gibi göründüğünü söylemek zorundayım.

Anahtar kelime şifresiyle, istenilen sonuca ve amaca ulaşılabilinir mi bilemiyorum?

Orijinal fikirlerin değerlendirilmesi noktasında pratik çözüm düşünülmelidir. Milli Eğirim Müdürlüklerinde kurulacak olan komisyonlarının seçimiyle 81 ilden orijinal projelerin istenmesi daha mantıklı olurdu. Müdürlüğüm esnasında bu ve benzeri çalışmaların yapılmış olduğunu da belirtmiş olayım.

Milli Eğitimimizin, fikir ve projeye ihtiyaç duyulmadan çok acil çözüm bekleyen sorunları ve sıkıntıları vardır. Fiziki yetersizlik, teknolojik donanım eksikliği, ikili öğretim, sınav sistemi, okullara yerleşme ve yönlendirme, kitabi bilgi ve ezbere dayalı öğretim, kitap okuma ve yazma eksikliği, öğrenmeyi öğretme ihtiyacı, ideal öğretmen modeli... gibi özellikle ve öncelikle ele alınması gerekenlerle işe başlanmasının ve bunlarla ilgili projelerin paylaşılarak acilen hayata geçirilmiş olmasının çok daha isabetli olacağını düşünüyorum.

Günümüzde hala, "Dersine çalışmadı, ödevini yapmadı" diye öğrenci döven, "sınıfta konuşuyor, dersi dinlemiyor" diye çocuğa şiddet uygulayan öğretmenlerin olduğunu, öğrencisinin şiddetine, hakaretine ...vs maruz kalan öğretmenlerin olduğunu da hatırlatmış olayım. Önce bunları aşmamız gerekmez mi? Kısacası kaliteli, verimli, sevimli ve başarılı bir eğitim sistemine ihtiyacımız var.

Bu projenize tecrübeli emekli öğretmenleri, yöneticileri, eğitimcileri de düşünmeniz gerekirdi diyerek köşemde yazacağım projelerimle eğitime katkıda bulunacağım.

SÖZÜN ÖZÜ: Kolay olan bir şeyi herkes yapar sözünden hareketle zor olanı başarmanın onuru ve gururu farklı ve anlamlı olacaktır. Kaybetmekten korkanlar bir şeyler yapma cesaretini gösteremezler. Eğitimde "günü kurtarmak" çözüm değildir. Geleceğe yatırım yapmak gerekir. Sözde değil özde yapılacak yeniliklerle köklü ve kalıcı bir yapılanma gereklidir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.