Rus barış gücü birliğinin geçici olarak konuşlandığı Azerbaycan'a Khankendi-Khalfali-Turssu yolu kullanılarak Ermenistan Cumhuriyeti'nden askeri teçhizat, mühimmat ve personel nakliyesi hakkında Azerbaycan Savunma Bakanlığına operasyonel bilgi dahil olmuştur.

Bunun üzerine 5 Mart 2023 sabahı keşifteki Azerbaycan birlikleri Ermeni teröristlerin hain bir saldırısına maruz kalmışlar ve iki tarafta da ölü ve yaralılar olmuştur.

Azerbaycan tarafı, üçlü deklarasyonun hükümlerinin koşulsuz ve tam olarak yerine getirilmesinin sağlanması gerektiğini Rus barışı koruma birliğinin komutanlığının dikkatine sunmuştur. Azerbaycan Devletinin resmî kurumları tarafından belirtilerek hatırlatılan üçlü deklarasyonda Karabağ ekonomik bölgesi ile Ermenistan Cumhuriyeti arasında kullanılabilecek tek yolun Hankendi-Laçin yolu olduğunu net bir şekilde bildirilmiştir.

Azerbaycan tarafından yapılan hatırlatmada Rus barış birliği komutanlığına bir kez daha hatırlatırmıştır ki, askeri ve diğer amaçlı ulaşımın başka güzergahlarda uygulanması kesinlikle Azerbaycan tarafından kabul edilemez ve bu üçlü deklarasyona aykırıdır.

5 Mart 2023 tarihi sabahı Azerbaycan Ordusunun askerleri olan Alibeyli Şehriyar Ramiz oğlu ve Hüseynov Eşgin Cemil oğlu kaçak Ermeni birliklerinin provokasyonu sonucu şehit olmuşlardır.

Görüldüğü üzere Ermenistan'dan Karabağ ekonomik bölgesine silah, mühimmat, mayınlar dahil diğer askeri teçhizat, yakıt ve insan gücü nakliyesinin gerçeklerinin daha önce tespit edildiğini söyleye biliriz. Azerbaycan tarafı her zaman, söz konusu güzergâhta yasa dışı mayın taşınması ve diğer illegal faaliyetler konusunda uluslararası toplumu ve Rus barış gücünü defalarca uyardı. İlaveten de hatırlatalım ki, 2022 yılında Türkiye-Rusya Ortak İzleme Merkezi yetkililerinin Ermenistan'ın yıllardır işgal sırasında ve sonrasında bölgeye gömdüğü Azerbaycan ordusu tarafından ortaya çıkarılan mayınları incelemek üzere bölgeyi ziyaret etmişlerdir.

Buradan da görüldüğü üzere Rus barış güçleri, barış faaliyetlerinin amacını uygulamamakta ve Ermeni terör faaliyetlerine sessiz kalmaya devam etmektedir.

Dünkü olaya dikkat edersek, Azerbaycan'ın Laçin-Hankendi yolunda uygun bir kontrol noktası kurması gerektiği bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bu bölgede Azerbaycan ordusu kontrol noktası olmadığı takdirde, Ermeni grupları illegal ve terörist faaliyetlerine devam edecektir.

Ermenistan'ın halen Azerbaycan'ın Karabağ ekonomik bölgesine askeri sevkiyatlar gerçekleştirmesi, bu ülkenin Azerbaycan'a yönelik saldırganlığının ve terör politikasının sürdüğünü açıkça ortaya koyuyor.

Bu terörist saldırının tüm sorumluluğu Ermenistan'ın askeri ve siyasi liderliğine aittir. Azerbaycan ordusu Azerbaycan arazi bütünlüğünü bozmaya çalışan her bir terör faaliyetine karşı mücadeleye devam edecektir. Azerbaycan arazisinde hiçbir bölücü örgüte izin verilmeyecektir.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından ifade edildiği üzere, Karabağ’da hiçbir statükodan bahsedilemez ve bu konu tartışılmaya kapalıdır. Ermenistan devleti kabul etmelidir ki, Karabağ bölgesi tartışmasız ve şartsız Azerbaycan arazisidir. Ermenistan’a sunduğumuz barış anlaşması onlar için bir kurtuluş yoludur! Karabağ’da yaşayan Ermenilere şu şartla bu bölgede yaşamaya izin verilmektedir; Karabağ’da ikamet eden Ermeniler Azerbaycan vatandaşı olarak aynı statüye sahip olacakları ve Azerbaycan’ın anayasasına uygun hareket etmeleri şeklindedir.

Azerbaycan Cumhuriyeti, Ermenistan yetkililerini terörist saldırılara ve provokasyonlara destek vermemeleri gerektiği, keza yurt dışındaki diasporasının sözleriyle hareket ederse ekonomik olarak çöküşe gideceği konularında defalarca uyarmıştır.. Unutulmamalıdır ki Ermenistan için ekonomik kurtuluşun tek yolu, Azerbaycan’la diplomasi masasına uzlaşma niyetiyle ve samimiyetle oturmasıdır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.