Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Hititoloji - Sümeroloji bölümünü bitirip, bu alanda dünyaca tanınan bilimsel çalışmalara imza atan Muazzez İlmiye Çığ, “akademisyenlik yerine müzede çalışmayı tercih etmiş olmam beni bugüne getirdi” diyor.

Uzman olarak atandığı İstanbul Arkeoloji Müzesinde Sümeroloji alanındaki çalışmalarıyla; "ATATÜRK'ün arzu ettiği bir şeyi meydana çıkardığım için de çok mutluyum" diyen ulu çınar;

Bunları yaptım diye kendimi kibirli hissetmiyorum” diyecek kadar da alçak gönüllü.

Öğrencilere tavsiyelerim, başarının sırrı okumak, çalışmak, gayret etmek. Bugün bilimde, teknolojide, sanatta, bütün alanlarda son derece başarılı, dünya çapında ödüller alan insanlarımız var, ne mutlu diye gururlanıyor.

Kendisinden "Sümer Kraliçesi" diye söz ediliyor.

Böyle anılmaktan dolayı mutlu musunuz” diye sorulduğunda; her zamanki mütevaziliğiyle, "Ben kraliçe falan değilim, benim yükseklerde gözüm hiç olmadı" der.

ATATÜRK, ‘Benim güzel halkıma TÜRK olduklarını öğretmem ve Türklüğün ne derece yüksek olduğunu göstermem lazım' diyordu. Ben; o ilkelerde ilerledim..” diyor gururla.

Mersin çok hoşuma gitti, havası, konumu güzel. Apartmanda yaşamak istemediğim için, yazlığa tatile geldiğimizde kızım ve ben burada yaşamaya karar verdik, iyi de ettik..” diye anlatıyor.

Uzun ömrün sırrı sorulduğunda ise: “Bu sorunun yanıtını ben de bilmiyorum. Bilsem kitabını yazarım. Sigara, içki içmedim, kimseyle kavga etmedim, bol bol çalıştım. Uzun ömrün sırrı bu sanırım” derken şunları da ekliyor gülümseyerek, “bir an önce gitmeliyim, yeter artık evlatlarıma, torunlarıma sağlıklı ömür versin Allah..”

109 Yaşına giren bu muhteşem insan, Atatürk’e olan sevgi ve aşkını sık sık dile getiriyor, "Yaşadığım en güzel zamanlar, Türkiye’nin en güzel zamanları ATATÜRK zamanlarıydı.. En mutlu yıllarımı ATATÜRK döneminde yaşadım” derken gözleri doluyor.

Gençlere de tavsiyede bulunmayı da ihmal etmiyor.

Çok okusunlar, çok çalışsınlar, kıskançlıktan uzak dursunlar, açgözlü olmasınlar, ben çok çalıştım, gençler de çalışsın, çalışsın, çalışsın…

Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ,

Yaşamında bir yüzyılı geride bırakan koca çınar,

Bir Türk vatandaşı olarak sizinle onur duyuyor; istediğiniz kadar, sağlıklı ve daha uzun bir ömür diliyorum.

Saygıyla, sevgiyle, sağlıkla kalın.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.