Adalet ve Güven İçin Yerel Yönetimlerde Şeffaflık Zorunlu!

Emekli maaşları "ölmeyecek gibi yaşayın" maaşıdır. Olmadı bu iş! Adil olmayan, bırakın hükümeti devlet yaşamaz! Bizim devletimizin, milletimizin önemli vasıflarından birisi hatta en önemlisi adalettir!

SGK emeklilerinin maaşı 2002 yılında 257 TL iken, asgari ücret ise 184 TL idi. Yani emekli maaşları yaklaşık asgari ücretin bir buçuk katı mertebesinde iken, şimdi asgari ücretin dörtte üçü mertebesine düşmüştür! İşçi emekli maaşları geçmişteki orana göre yirmi beş bin TL civarında olmalı. Son birkaç yıl için de on liraya alınan bir meta, yüz liraya alınabiliyorsa burada sorun paranın alım gücü ve para konusunda bir operasyon var demektir! Emekli vatandaşlarımıza kriter getirmek lazım, mesela:

En düşük emekli maaşları asgari ücretin altında olmayacaktır diye bir kural getirebilirsiniz.
Emekli maaşları, milletvekillerinin aldığı emekli maaşının üçte birinden aşağı olamaz! Diye bir kriter getirebilirsiniz. Başka bir ifade ile milletvekilleri işçi emeklilerinin maaşlarının üç katından fazla olamaz! Diye bir kural getirebilirsiniz! Bu kriteri getirin bir daha emekli maaşı tartışması yapılmaz! Hodri meydan, buyrun yapın da görelim! Sayın vekillerimiz kanun yapma yetkisine sahipsiniz. Buyrun, emekli işçiler sizden gelecek haberleri beklemektedirler!

Merhum Erbakan başbakanlığı sırasında gerek çalışan gerek emekli, gerek işçi, gerek memurlar için birikmiş oran yanlışlıklarını düzeltebilecek miktarda maaş artışları yapmış ve bununla da yetinmeyip EŞEL MOBİL SİSTEMİ getirmişti. EŞEL MOBİL sistemi maaşların artışını yıldan yıla değil, her ay enflasyon artışına göre artırılması idi. Başbakanlığı sırasında böyle uyguladı. Sonra ne oldu biliyormusunuz? Merhum halkçı Ecevit hükümeti, Bahçeli ve Mesut Yılmaz'ın içinde ortak olduğu hükümet EŞEL mobil sistemini kaldırdı. Buyrun, adaleti sağlayın! Emekli maaşlarını emekli milletvekillerinin maaşlarına orantılayarak belirleyin! Yapamayacağınızı, yapmayacağınızı biliyorum ama benden vebal gitsin için öneriyor ve hatırlatıyorum.

Ayrıca, emeklilerin köye dönüş projesi geliştirilmeli, emeklilerimiz büyük şehirlerin yükünden kurtarılmalı, şehirler de bir miktar boşalacağı gibi emekliler ömürlerinin son yıllarını köy ve kasabalarında geçirmeliler. Aksi halde emeklileri büyük şehirlerde, özellikle İstanbul'da yokluk içinde bir hayat bekliyor!

Şehremini, belediye başkanları; Türkiye belediye başkanları seçimine kilitlenmiş durumda. Partiler, ittifaklar, adaylar derken işin özünü neredeyse kimse konuşmuyor, maalesef! Belediye başkanı demek ŞEHREMİNİ demektir. Yönettiği beldenin, şehrin yerel hizmetlerini yapmak gibi görevi yanında, yönettiği şehirde güven içinde huzurlu bir ortam meydana getirmek de görevidir. Ama nasıl? Bir belediye başkanı zırhlı makam arabasına biniyorsa, yönettiği şehirde güvenlik sorunu var demektir. Ayrıca, yerel yönetici bir insan neden zırhlı makam aracına yüzbinlerce dolar karşılığı astronomik kiralar öder ve zırhlı araca binme ihtiyacı duyar? Ve bu durumu mahzursuz görmüyorsa, hatta haklı görüyorsa, bu işte bir sorun var demektir!

Batılı ülkelerde belediye başkanları hatta bakan ve başbakanlar bisikletle makamlarına gittikleri, kasap, manav, pazar ihtiyaçlarını halkın içinde yaptıkları çok defa gördük ve hayıflandık. Ülkemizde bu görüntülere birkaç istisna dışında rastlamak neredeyse mümkün değil. Belediye başkanlarının birçoğu neden yönettiği belde de mahalle de yaşamazlar? Başkanlıklarının ilk yıllarında ilk işleri evlerini, mahallelerini konfor alanlarını değiştirmek olmaktadır. Bulunduğunuz ilçe de mahalle de belediye başkanlığı yapmış bir şahsı görüyor musunuz? Elbette buna hayır diyeceksiniz. İstisnalar kaideyi bozmaz!

Hodri meydan! Var mısınız? Şeffaf mal beyanını halka arz etmeye! Varmısınız, belediye başkanı adayları seçildikten sonra kapalı zarflarla mal beyanı vermek yerine kamuoyuna açık mal beyanı versinler! Belediye başkanlık süreleri dolunca tekrar mal beyanı versinler. Hem kendileri töhmet altında kalmamış olurlar, hem de vatandaşların gönlü rahat olmuş olur.

Sayın Ahmet Davutoğlu başbakalığı döneminde parti yöneticileri ve kamu yöneticilerinden mal beyanı isteyeceğini seçimler sırasında vadetmesine rağmen bunu gerçekleştiremedi. Kendisine bu vadinin sorulduğunda "Malesef gerçekleştiremedik, siyaset yapacak insan bulamazsın" denilerek itiraz edildi. Demişti! Kamu görevi yapan insanların, buna milletvekili, bakan, belediye başkanı da dahil göreve geldiklerinden sonra mal varlıklarında izahı mümkün olmayan artışlar olmuşsa eğer, bu işin içinde bir bit yeniği var demektir! Onun için şeffaf bir şekilde mal beyanı hem kanuni olarak hem vicdani olarak sorumluluk olmalıdır. Parti ve adaylara önerim, adaylarını açıkladıklarında ayrıca:

  • İsraf ve lüks harcamalar yapmayacaklarına,
  • Kimseye haksız kazanç yolu açmayacaklarına,
  • Liyakatin esas alınacağına, (kayırmacılık yapmayacaklarına dair kamuoyuna deklare etmeliler.)
  • Ha bir de sokak köpekleri meselesini halledeceklerini ilan etsinler!
     

Vesselam.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.