Dünyanın en popüler işadamlarından birisi olan, Tesla ve Space X'in kurucusu Elon Musk, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla bir kez daha gündem oldu. Musk'ın paylaşımının odak noktası ise bu kez Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethiydi. Musk paylaşımında, yatağında uyumakta olan bir Bizans askeri "Did I lock the gate (Kapıyı kilitledim mi?)" derken çizilmiş. Resmin altında ise "Constantinople 1453" yazısı ile Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethettiği yıla atıfta bulunuldu.

Musk'ın 1453 paylaşımı kısa sürede 250 binden fazla beğeni alırken, 21 bin kez paylaşıldı. Ancak Twitter'daki kullanıcıların çoğu bu paylaşımın ne amaçla yapıldığını anlayamadı.

Türk kuvvetleri şehre Bizanslıların korumasız bıraktığı (kilitsiz de olsa) bir kapıdan girdi. Bunu uyduran savaş sırasında İstanbul’da bulunmayan bir Bizans tarihçisidir. Midilli Adası’nda yaşayan bu tarihçi, kent düştükten sonra gelen Rumlardan bilgi alarak, Türklerin yayaların kente giriş- çıkış yaptığı küçük kapılardan birinin açık unutulduğunu ve Türklerin şehre buradan girdiğini yazdı.

İstanbul’un düşmesiyle Hıristiyanlığın ilk 2 kalesinden birincisi düşmüş oldu. İkincisi ise Katoliklerin kutsal Papasının kenti Vatikan’dı. Avrupa’da büyük bir üzüntü oluştu. Avrupa’lılar bundan sonraki hedeflerinin kendi ülkelerini olacağını düşünüyorlardı. Onlar da haklıydılar. Yıllar sonra Fatih Suriye-Mısır ve Kutsal Topraklar seferine çıkmak üzere ordusu ile Anadolu Yakası’nda Gebze de iken Yahudi doktor Yakob tarafından zehirlenerek öldürüldü. İran’lı doktor da daha sonra Edirne'de idam edildi.

Fatih Sultan Mehmet’in planı şöyleydi; İstanbul ve Anadolu topraklarının yönetimini oğlu Bayezıd’a bırakacak, küçük oğlu Cem Sultan da Avrupa topraklarının padişahı olacaktı ki, o sıralarda Gedik Ahmet Paşa İtalya’da Otranto’ya çıkmıştı. Roma üzerine yürümeye hazırlanıyordu. Fatih ise Mısır’da kalıp Ortadoğu’yu yönetecekti. Ölümü ile Batı kurtuldu. Kiliselerde şükran ayinleri gerçekleşti. Gedik Ahmet Paşa’yı sevmeyen Bayezıd onu görevden aldı. Cem Sultan isyan etti ama yenildi. Papa’nın elinde oyuncak oldu ve sonunda zehirlenip öldürüldü.

Türkler İstanbul'a Topkapı-Edirnekapı tarafından girdi. Çünkü O devrin modern topları ile büyük gedikler açılmıştı. "Açık Kapı" uydurması kendilerini avutmaktır. İşin ilginç yanı ise yıllar sonra bunun popüler şekilde gündeme gelmesidir.

Türkiye’yi ABD’ye durmadan şikayet eden Yunanistan’dan rahatsız olan hükümet, Elon Musk aracılığıyla mesaj yollamış oldu. Çünkü Elon Musk ABD’nin adamıdır. Bu tweet Yunanlıları kızdırırken, olayın bir başka yönü de 2018 yılında Atina’da AR-GE Şirketi kurmaya niyetlenirken, bundan vaz geçmesidir. Elon Musk, Yunanistan'da Tesla'ya ait bir AR-GE merkezi kurmayı düşünüyordu. Karar gerçekleşirse, Tesla' nın Avrupa'da merkez sayısı Hollanda, Almanya ve Birleşik Krallık ile birlikte 4’e çıkacaktı.

Musk'ın merkezi Yunanistan'da kurmak istemesinin altında ise kimilerine göre haklı sayılacak bir neden var. O da elektrikli araç üreticisinin en önemli üç tasarımcısı da Yunanistan'ın başkenti Atina'da, teknik bir üniversitede akademik hayatlarını tamamlamışlardı.

Elon Musk için Türkiye Pazarı Önemli

Elektrikli araç devi Tesla, Türkiye’de kurduğu ‘Tesla Motorları’ isimli şirketle ilgili üç önemli hamle yaptı. Şirketin CEO’su daha önce Lufthansa Türkiye-Irak CEO’su olarak görev yapan Kemal Geçer oldu. Şirket, hızla yapılanmasını tamamlayarak Model X, Model Y, Model 3 ve Model S isimli 4 modelini de bu sene satışa sunacak. Şirketin sermayesi ise tek kalemde 50 milyon lira artırıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu ziyaretten sonra da hem telefon hem de video mesaj yoluyla görüşmeye devam etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sevgili dostum” dediği Elon Musk’la yaptığı bir görüşmenin ardından, “Görüşmede, Türkiye’deki kamu ve özel sektör kurumları ile şirket arasında uzay teknolojileri başta olmak üzere farklı alanlarda işbirliğine ilişkin konuları ele aldık. diyordu.

Tesla Otomobilleri için Türkiye'de şarj istasyonlarının kurulmasını da yatırıma alan Elon Musk için, 82 Milyonluk Türkiye Pazarı ön plana çıkarken, Yunanistan yüzünden bu pazarı kaybetmek istemiyor diyebiliriz.

1453 Mesajında Musk, Yunanlıların beceriksizliği ile alay ederken, Yunanistan'da düşünülen yatırım da planlarından çıkmış gibi görünüyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.