Türkiye ilk kez sınırı olmayan bir Avrupa ülkesine gaz ihracatı gerçekleştirecek

Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) ile Macaristan devlet şirketi MVM CEEnergy arasında tarihi bir doğal gaz ihracat anlaşması imzalandı. Bu anlaşma ile Türkiye ilk kez sınır komşusu olmayan bir Avrupa ülkesine boru hatlarıyla gaz ihracatı gerçekleştirecek.

Türkiye ve Macaristan arasında doğal gaz ihracatı konusunda anlaşmaya varıldı. Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş.'den (BOTAŞ) yapılan açıklamaya göre dün Macaristan'da gerçekleştirilen törende tarihi doğal gaz anlaşmasına,  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve Macaristan Enerji Bakanlığı Kamu Yönetiminden Sorumlu Müsteşarı ve MVM CEEnergy Yönetim Kurulu Başkanı Gabor Czepek'in himayelerinde BOTAŞ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Özcan ile MVM CEEnergy Üst Yöneticisi Laszlo Fritsch imza attı.

AVRUPA’NIN ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİNE ÖNEMLİ BİR KATKI

Türkiye ve Macaristan arasında imzalanan doğal gaz ihracatı anlaşması kapsamında ilk sevkiyatın gelecek yıldan itibaren başlaması öngörülüyor. BOTAŞ tarafından yapılan açıklamada,  "Türkiye'ye sınır komşusu olmayan bir Avrupa ülkesine boru hatlarıyla doğal gaz ihracatı konusunda bir ilk olan anlaşmayla Avrupa'nın enerji arz güvenliğine de önemli bir katkı sağlayacaktır" ifadesine yer verildi.

ERDOĞAN VE BERABERİNDEKİ HEYET MACARİSTAN'A GİTTİ

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın daveti üzerine Macaristan Devleti'nin Kuruluş Günü kutlamaları ve Dünya Atletizm Şampiyonası etkinliklerine katılmak üzere 20 Ağustos 2023 tarihinde Budapeşte'ye gitti. Görüşme kapsamında iki ülkenin ortak ticaretinin geliştirilmesi, ekonomik ve kültürel alanlarda işbirliği konuları da masaya yatırılarak ticari ve kültürel ilişkileri görüşüldü. Türkiye ile Macaristan arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 100'üncü yıldönümünde atılacak adımlar konuşuldu. Ayrıca NATO'nun politikası ve Avrupa Birliği ile ilişkiler de kapsamlı olarak görüşüldü. Ziyaret kapsamında iki ülke arasında stratejik ortaklık seviyesine yükseltilen ilişkiler ve Ukrayna'daki savaş başta olmak üzere kritik bölgesel gelişmeler de değerlendirildi.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.