Bal sevenler üzülecek

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Başta COVID-19 olmak üzere birçok problemi beraberinde getiren 2020, bir darbe de arıcılık sektörüne indirdi.

2020 HASATI BEKLENEN SEVİYENİN ALTINDA KALDI

Başta COVID-19 olmak üzere birçok problemi beraberinde getiren 2020, bir darbe de arıcılık sektörüne indirdi. İlkbaharın soğuk, yaz mevsimin ise kurak geçmesine bir de Varroa hastalığı eklenince bal hasadı geçmiş yılların altında kaldı. Bu sene tüm sorunların peş peşe geldiğini belirten 35 yıllık bal üreticisi Ahmet Bağran Aksoy, “İlkbahar soğuk, yaz kurak geçtiğinden bazı bölgelerin haricindeki tüm yörelerde maalesef bal üretimi çok az oldu. Çam balının oluşmasını sağlayan Marchalina hellenica böcek türünde de toplu ölümler yaşandı. Bu çiçek balı gibi çam balında da arzın düşük olacağı anlamına geliyor.” bilgilerini paylaştı.

Merakla beklenen bal hasadı tamamlandı, 2020 üretimi beklenen seviyenin çok altında kaldı. Koronavirüs salgını başta olmak üzere birçok sıkıntıyı beraberinde getiren 2020, bir darbe de arıcılık sektörüne indirdi. Soğuk geçen ilkbahar ve kurak geçen yaza bir de arıların ölümüne sebep olan Varroa hastalığı eklendi. Tüm bu yaşananlar çiçek balı üretiminde ciddi oranda düşüşe sebep oldu. Ayrıca Ege Bölgesi’nde de çam balının oluşmasını sağlayan Marchalina hellenica böcek türünde de toplu ölümler yaşandı. Bu sebeple çam balının arzında da bu sene büyük düşüş bekleniyor.

2020 bal hasadını değerlendiren 35 yıllık bal üreticisi Ahmet Bağran Aksoy, “Sivas-Erzincan ve İç Anadolu’nun bazı bölgeleri haricinde diğer tüm yörelerde büyük problemler var. Bu problemler nedeniyle üretimde bir düşüş olacak. Bu sorunların başında kuraklık geliyor. Bu sene ilkbaharın mevsim normallerinden soğuk geçmesi, çiçeklerin üremesini ve flora zenginliğini doğrudan etkiledi. Sonrasında Temmuz ve Ağustos aylarında yaşanan kuraklık bitkilerin nektar verememesine neden oldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye bu Ağustos’ta 12,1 milimetre yağış aldı. Kısmen kurak geçen 2019’da bile 19,7 milimetre yağış olmuştu. Mevsimlerdeki bu düzensizlik bal hasadına doğrudan yansıdı.” açıklamasında bulundu.

KURAKLIĞA BİR DE HASTALIKLAR EKLENDİ

Kuraklığın dışında hastalık ve toplum ölüm vakalarının da görüldüğü bilgisini paylaşan Ahmet Bağran Aksoy, şunları söyledi: “Kuraklık kadar çiçek balı üretiminin düşmesinin nedenlerinden biri de Varroa hastalığı dediğimiz sadece bal arıları kolonilerinde bulunan ve bal arılarının solunum yollarına zarar vererek ölümlerine sebep olan parazitler görüldü. Bu parazitler sebebiyle bazı bölgelerimiz hariç birçok yerde toplu arı ölümleri yaşandı.”

ÇAM BALI SEVENLER ÜZÜLECEK

Çam balında durumun daha vahim olduğunu sözlerine ekleyen Aksoy, “Hasat mevsimi çam balın için çok daha kötü geçti. Çam balının oluşmasını sağlayan Marchalina hellenica böcekleri, mayıs ve haziran aylarında yaşanan sıcaklık farkları sebebiyle toplu şekilde öldü. Çam balının merkezi olan Ege Bölgesi’nin bazı yörelerinde hasat hiç yapılamadı. Diğer bölgelerde de geçen yıla oranla çok düşük seviyelerde hasat gerçekleşti. Son yılların en düşük çam balı üretimine tanık olduk. Etabal olarak biz önlemlerimizi almıştık. Hazırlıklı olduğumuz için bu koşullardan çok daha az etkilendik. Bizim gibi gurme üretim yapan arıcılardan ziyade fabrikasyon üretim yapanlar bu durumdan etkilenecek.” şeklinde konuştu.


Hibya Haber Ajansı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.