Usame bin Ladin'in 21 yıllık mektubu sosyal medyayı salladı: "Her şey yalanmış"

Beyaz Saray, "Bunları yaymanın gerekçesi olamaz" dedi.

ABD'deki 11 Eylül saldırılarını düzenleyen El Kaide'nin lideri Usame bin Ladin'in 2002'de yazdığı mektup, Gazze savaşında tekrar viral oldu. 

Bin Ladin'in "Amerika'ya Mektup" (Letter to America) adlı metni sosyal medya platformu TikTok'ta paylaşım rekoru kırarken, ABD ise gelişmelere tepki gösterdi. 

Videolarda Birleşik Krallık'ın tanınmış gazetelerinden Guardian'da 24 Kasım 2002'de yayımlanan mektuba link verilmesi üzerine, gazete metni sitesinden kaldırdı.

TikTok ise videoların yasaklandığını duyururken, #lettertoamerica hashtag'i de uygulamanın içindeki arama motorundan kaldırıldı.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times, TikTok videolara yasak getirmeden önce söz konusu hashtag'in kullanıcılar tarafından yaklaşık 14,2 milyon kez arandığını aktardı. 

ABD'nin 2 Mayıs 2011'de Pakistan'da düzenlediği operasyonla öldürülen bin Ladin, söz konusu mektubunda ABD yurttaşlarının Yahudilerin "kölesi" haline geldiğini savunmuştu. 

El Kaide lideri, mektubunda ABD yönetiminin politikalarını eleştirmiş ve "İsrail devletinin kuruluşu, ortadan kaldırılması gereken bir suçtur" demişti.

Mektubu okuyan bazı TikTok kullanıcılarıysa yaptıkları paylaşımlarda bin Ladin'in eleştirilerinde haklı olduğunu savundu. 

Bir TikTok kullanıcısı, "Artık ABD'ye asla aynı gözle bakamam" derken, başka bir kişi de "ABD'nin dünyanın baş belası olduğunu anladığını" söyledi.

Platformdaki paylaşımlardan birinde şu ifadeler de yer aldı: 

Usame bin Ladin'in 'Amerika'ya Mektup'unu okuduktan sonra Ortadoğu, 11 Eylül ve 'terörizm' hakkında öğrendiğimiz her şeyin yalan olduğunu anladım. Şimdi de normal hayata dönmeye çalışıyorum.

ABD'nin tanınmış medya kuruluşlarından CNN'in aktardığına göre platformdan kaldırılmadan önce 1,6 milyon izlenme alan bir videodaysa, "Mektubu okuduysanız ve varoluşsal kriz geçiriyorsanız bana haber verin. Çünkü son 20 dakika içinde inandığım ve yaşadığım tüm hayata bakış açım değişti" ifadeleri kullanıldı.

Mektup sosyal medyada büyük etki yaratırken, Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Andrew Bates, 11 Eylül'de yaşamını kaybedenleri hatırlatarak, "Hiç kimse Usame bin Ladin'in aşağılık sözleriyle kendisini ilişkilendirip, halen sevdiklerinin yasını tutan 2 bin 977 Amerikalı aileye hakaret etmemelidir" ifadeleriyle olaya tepki gösterdi. 

Bates, Hamas militanlarının II. Dünya Savaşı'nda Nazilerin gerçekleştirdiği Holokost'tan bu yana Yahudilere yönelik en büyük kıyımı yaptığını savunarak, "Bunu yaymanın asla haklı bir gerekçesi olamaz" dedi.
CNN, Independent Turkçe

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.