Ukrayna, Almanya'dan Alman Donanması komutanının Kırım'a ilişkin açıklamalarını reddetmesini talep ediyor

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Ukrayna, Almanya’dan istifa eden Alman Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Schönbach’ın Kırım’la ilgili açıklamalarını reddetmesini istiyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Alman hükümetinin istifa eden Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Kay-Achim Schönbach’ın açıklamasını reddetmesini talep ediyor. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı basın sekreteri Oleg Nikolenko, Deniz Kuvvetleri komutanı Schönbach’ın işgal altındaki Kırım’ın Ukrayna’ya iade edilmemesi ile ilgili açıklamalarından dolayı Ukrayna Dışişleri Bakanlığının, Almanya’dan Alman Donanması komutanının Kırım’a ilişkin açıklamalarını reddetmesini talep ettiğini duyurdu.

Schönbach, Hindistan’da bir toplantıda Rusya ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ilgili açıklamalarda bulunarak Putin’e anlayış gösterilmesi gerektiğini belirtmişti. Aynı zamanda Rusya ile Ukrayna arasındaki ihtilafla ilgili de Schönbach, “Kırım yarımadası gitti, geri gelmeyecek.” ifadelerini kullanmış, Rusya’nın Ukrayna topraklarına el koymak istemesini “saçmalık” olarak nitelendirmişti.

Almanya’da 22 Ocak 2022 tarihinde Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Kay-Achim Schönbach’ın, “Putin’e anlayış gösterilmesi gerektiği”yle ilgili sözleri nedeniyle görevinden istifa edildiği duyuruldu.

Nikolenko, Koramiral’in tepki çeke sözleriyle ilgili olarak”, Kırım yarımadası ancak bir Alman Koramiral’in hayal gücünde kaybolabilir. Saldırgan devlete karşı kararlılık gösterecek olan Ukrayna ve ortaklarının ısrarlı çabaları sayesinde Kırım kesinlikle geri dönecek. Bu bağlamda, Donanma komutanının sözlerinin Almanya’nın Kırım platformuna verdiği tutarlı destekle nasıl bir ilişki içinde olduğunu Alman hükümetinin açıklamasına ihtiyaç duyuyoruz” diye kaydeti.

Nikolenko, Donbas’ta insanların işgalci güçler tarafından öldürüldüğünün de altını çizdi. İşgal altındaki Kırım’ın dünyadan tecrit edildiğini ve “tüm Karadeniz bölgesi için tehdit oluşturan askeri bölgeye” dönüştürüldüğünü hatırlattı. Buna ek olarak Nikolenko, Almanya’da Rus özel servislerinin Putin rejiminin muhaliflerini öldürdüğünü ve Almanya’nın içişlerine müdahale etmeye çalıştığını da anımsattı.

UKRAYNA MİLLETVEKİLİ UMEROV: ALMAN AMİRALİN KIRIM HAKKINDAKİ AÇIKLAMALARI KABUL EDİLEMEZ!

Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Eşbaşkanı, Ukrayna Milletvekili Rüstem Umerov, 22 Ocak 2022 tarihinde sosyal medya hesabında Almanya Deniz Kuvvetleri Komutanı Kay-Achim Schönbach’ın Kırım’la ilgili hukuk dışı ve Rus yanlısı açıklamalarını kınamıştı. Milletvekili Rüstem Umerov, “NATO’nun en büyük ülkelerinden birinin üst düzey askeri yetkilisinin bu tür tezleri tehlikeli ve kabul edilemez.” demişti.

Milletvekili Umerov, Alman komutanının Kırımla ilgili açıklamasına dikkat çekerek, “Alman Donanması Başkanı Koramiral Kay-Achim Schönbach’ın Kırım ve Ukrayna ile ilgili sözleri kabul edilemez. İşgalci Rus birliklerinin Ukrayna sınırında toplanmış durumda. Aynı zamanda işgalcilerin Ukrayna’ya yönelik geniş çaplı bir saldırı tehdidiyle karşı karşıyayız. Böyle bir durumdayken, NATO’nun en büyük ülkelerinden birinin üst düzey askeri yetkilisinin ve ortağımızın bu tür tezleri tehlikeli ve kabul edilemez.” ifadesine yer vermişti.

Diğer Batılı ülkeler Ukrayna’yı desteklerken, Alman yetkilinin Ukrayna’ya karşı hibrit savaşta Rusya ile birlikte oynadığını da sözlerine eklemişti.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.