Türkiye, Myanmar'daki darbeyi şiddetle kınadı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar’da ordu yönetime el koydu, olağanüstü hal ilan edildi. Cumhurbaşkanı ve hükümet yetkilileri gözaltına alındı. Gerilimin had safhada olduğu Myanmar’daki duruma ilişkin, Türkiye Dışişleri Bakanlığından bir açıklama geldi. Türkiye yaptığı açıklamayla, askeri darbeyi şiddetle kınadığını bildirdi. Açıklamada, bu vahim gelişme ile Myanmar’da ağır şartlar altında yaşayan Rohinga Müslümanlarının durumunun daha da kötüleşmemesi temennisi paylaşıldı.

Güneydoğu Asya’da resmi adıyla Myanmar Birliği Cumhuriyetinin iktidar partisi Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) Partisi Sözcüsü Myo Nyunt, Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii ile partinin diğer yöneticileri, dün gece saatlerinde gerçekleşen askeri darbe sonucu gözaltına alındı. Myanmar ordusu, ülke yönetimine el koyduğunu bildirdi. Myanmar ordusunun yayın organından yapılan açıklama ile sabah saatlerinde gerçekleşen gözaltıların ardından darbe iddiaları doğrulandı. Ülke idaresinin Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing’in elinde olduğu, darbenin 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddiaları üzerine gerçekleştirildiği belirtildi. Darbenin ardından ülkede olağanüstü hal ilan edildi. Darbeci ordu, Myanmar’ın bir seneliğine askeri yönetimle idare edileceğini duyurdu.

TÜRKİYE’DEN MYANMAR’DAKİ DARBEYE SERT TEPKİ

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı bugün Myanmar’da gerçekleştirilen askeri müdahale hakkında açıklamada bulundu. Bakanlığın şiddetle kınadığı darbeye ilişkin açıklamada şu ifadeler kaydedildi:

“Myanmar Silahlı Kuvvetlerinin bugün yönetime el koymasını derin endişeyle karşılıyor ve şiddetle kınıyoruz. Türkiye her türlü darbeye ve askeri müdahaleye karşıdır. Gözaltına alındığı bildirilen tüm seçilmiş liderlerin, siyasi şahsiyetlerin ve sivillerin derhal serbest bırakılmalarını bekliyoruz.

Myanmar’da halkın serbest iradesiyle oluşan yeni Parlamentonun en kısa sürede toplanması, seçilmiş liderlerin ve demokratik kurumların önüne konulan engellerin süratle kaldırılması çağrısında bulunuyoruz.
Bu vahim gelişmenin Myanmar’da ağır şartlar altında yaşayan Rohinga Müslümanlarının durumunu daha da kötüleştirmemesini temenni ediyoruz.”

(QHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.