Taliban Raşid Dostum'un kalesi Şibirgan'ı ele geçirdi

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Şibirgan'ın Taliban'ın eline geçmesiyle son 24 saat içerisinde 2 vilayetin merkezi Taliban kontrolüne geçmiş oldu.

Afganistan genelinde saldırılarını arttıran Taliban militanları, Cümbüş Partisi Lideri ve eski cumhurbaşkanı yardımcısı Mareşal Raşid Dostum'un kalesi olarak bilinen Cüzcan vilayetinin merkezi Şibirgan kentini kontrollerine geçirdi.

Cüzcan emniyet yetkilileri, Şibirgan şehrinde yaklaşık 2 haftadır Taliban üyeleriyle güvenlik güçleri arasında çatışmaların sürdüğünü bildirdi.

Çatışmalar neticesinde Şibirgan'ın militanların eline geçtiğini belirten yetkililer, güvenlik güçlerinin kentin doğusunda bulunan Cüzcan havalimanına yerleştiğini kaydetti.

Yetkililer, Taliban'ın, Cüzcan vilayetinin 11 ilçesinden biri olan Hoca Dokuh'u da ele geçirerek tüm ilçelerde hakimiyet sağladığını aktardı.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre militanlar, kent merkezindeki Raşid Dostum'un evi ve sarayına da girdi.
 

1.jpg

Fotoğraf: Twitter


Stratejik konuma sahip ve doğalgaz maden yataklarıyla meşhur Cüzcan vilayeti Türkmenistan sınırında bulunuyor.

Sovyetlere karşı direnişin merkezi konumunda olan Şibirgan'da genellikle Türkmen ve Özbek Türklerinden oluşan yaklaşık yarım milyon kişi yaşıyor.

Şibirgan'ın Taliban'ın eline geçmesiyle son 24 saat içerisinde 2 vilayetin merkezi Taliban kontrolüne geçmiş oldu.

Dün de ülkenin batısındaki İran sınırında yer alan Nimruz vilayetinin merkezi Zaranc şehri Taliban'ın kontrolüne geçmişti.

Saldırıların hedefinde Kunduz ve Tahar bulunuyor

Afganistan'ın kuzeyinde 100'e yakın ilçeyi kontrolünde bulunduran Taliban militanları saldırılarını ülkenin kuzeydoğusundaki Kunduz ve Tahar vilayetlerinde yoğunlaştırdı.

Militanların söz konusu vilayetlerin merkezini ele geçirmek için saldırılarını sürdürüyor.

Kunduz il şura yetkilileri, militanlarla güvenlik güçleri arasında çatışmaların kent merkezinde devam ettiğini belirtti.

Yetkililer, destek gücünün kent merkezine ulaşmadığı takdirde Kunduz'un da Taliban'ın kontrolüne geçebileceği uyarında bulundu.

Kunduz Hastanesi'nden yapılan açıklamaya göre yaşanan çatışmalarda sivillerden de ölenler ve yaralananlar oldu.

Diğer yandan Tahar emniyet müdürlüğü ise Tahar'ın merkezi Talukan şehrinin dün gece şiddetli çatışmalara sahne olduğunu açıkladı.

Tahar emniyeti, çatışmalarda Taliban'ın ağır kayıp verdiğini aktardı.

Taliban ise son 24 saat içinde birçok bölgeyi ele geçirdiklerini iddia etti.
 

2.jpg

Fotoğraf: Twitter

Son 24 saatte 14 vilayette çatışma yaşandı

Afganistan Savunma Bakanlığı, Taliban saldırılarına karşılık havadan ve karadan operasyonların devam ettiğini açıkladı.

Güvenlik güçlerinin son 24 saat içinde 14 vilayette militanlarla çatışmaya girdiği vurgulanan açıklamada, çatışmalar ve operasyonlar neticesinde 385 militanın öldürüldüğü ifade edildi.

Açıklamada, "Güvenlik güçleri ve sivilleri hedef almak için yol kenarların yerleştirilen 13 bomba da imha edildi" ifadesi yer aldı.

Taliban'dan henüz bu konuda bir açıklama yapılmadı.

Bir yandan ülkede şiddet olayları artarken diğer yandan da ABD Başkanı Joe Biden'in talimatıyla Mayıs başında başlayan yabancı güçlerin Afganistan'dan çekilme süreci yüzde 95 tamamlandı. 

Taliban, ülke topraklarının yüzde 80'nini kontrol ettiklerini iddia ediyor.

The Independentturkısh

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.