Suriye’deki mülteci kamplarını sert kış vurdu

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib’de yerinden edilenlerin sığındığı bir kampta yaşayan Ümmü Ragad, her sabah soğuktan korunmak için yakacakları atık ve plastikleri aramak zorunda kalan üç çocuğunu sıcak tutacak kışlık giysiler bulamamasından dert yandı.

İdlib kırsalındaki Kafr Aruk yakınlarında yer alan bir kampta yaşayan Ümmü Ragad AFP’ye verdiği demeçte, “Sabah uyanıyorum ve çocuklarımı yanımda bulamıyorum. Çünkü sokaklardan çanta ve ayakkabı tabanı gibi plastik atıkları toplamak için erken çıkıyorlar” dedi.


Bir ısıtıcı satın almaya veya çocuklarını beslemeye gücü olmadığını dile getiren Ümmü Ragad, “Kış bizim için çok sert, çocuklar üşüyor ve uygun kıyafetleri ya da ayakkabıları yok” diye konuştu.

Her yıl kış mevsimi, 3 milyon kişinin yaşadığı İdlib ve çevresinde, yarısı ülke içinde yerinden edilmiş, çatışmalar sırasında diğer bölgelerden kaçan binlerce ailenin acılarını tazeliyor.

Şiddetli yağmurların başlamasıyla birlikte çadırları ayıran toprak yollar çamura dönüşüyor, çadırlar su alıyor ve kamp sakinleri hipotermi veya güvenli olmayan ısıtma yöntemlerinden kaynaklanan yangınlarda ölüyor.


Üç yıl önce evine isabet eden füzeler sonucu eşini kaybeden Ümmü Ragad, İdlib eyaletinin diğer bölgelerindeki çatışmalardan kaçmak için üç yıl önce üç çocuğuyla Kafr Aruk’taki kampa gelmek zorunda kaldı.

Yardım kuruluşları genellikle yerinden edilmiş aileler için çadırlar, battaniyeler ve giysiler sağlıyor, ancak bağışçılar artan talebe yetişmekte zorlanıyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne (UNHCR) göre, bu yıl Suriye genelinde kış yardımında artan ihtiyaçları finanse etmek için 182 milyon dolar gerekiyor, ancak bu miktarın sadece yarısı sağlanabildi.

45 yaşındaki Ümmü Ragad, kömür ya da odun almaya gücü yetmediği için çocukları tarafından kampın çamurlu arazisinde saatlerce toplanan atıklarla yetiniyor.


Ümmü Ragad, “Komşularımızın hepsi ısınmak için çadırımda toplanıyor. Çadırda yaklaşık 15 kişi birlikte yiyoruz, içiyoruz ve ısınıyoruz” diye konuştu.

Suriye’nin kuzeybatısındaki düzinelerce kampa geçen ay destek sağlayan Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), güvenli olmayan ısıtma yöntemlerinin insanları solunum yolu hastalıkları ve duman solumayla ilgili komplikasyonlara maruz kalma riskini artırdığı konusunda uyardı.

Atıkların yanı sıra tamamen kurumamış ve sürekli öksürmesine neden olan yoğun duman çıkaran zeytin dallarını yaktıklarını dile getiren Ümmü Ragad, “Dün göğsüm ağrımaya başladı ve doktora gitmek istedim ancak param yetmedi” diyerek, çaresizliğini dile getirdi.


Aynı kampta yaşayan, dört yıl önce Hama kırsalından kaçan 40 yaşındaki Ebu Hüseyin, “Çadırın içinde ateş yaktığımızda duman boğulmalara neden olabiliyor. Her kış durum daha da kötüye gidiyor. Solunum yolu hastalıklarına yakalanan çocukları ısıtmak için yakacak ya da ilaç almakta güçlük çekiyoruz. En ucuz ilacın fiyatı 50 ile 60 Türk lirası arasında. Burada işim yok ve yardım almıyoruz” dedi.

Yağmur suyunun çadıra sızmasını önlemek için elinden geleni yaptığını söyleyen Ebu Hüseyin, “Bazen bütün gece ayakta kalıyoruz. Çadırın üstüne naylon torbalar koyuyoruz ki, yağmur başlarına yağmasın” diyerek, yaşadıkları sıkıntıları anlattı.

Kaynak: Şarkul Avsad ve AFP

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.