Şüpheli ölümlerle yok edilen Rus petrol yöneticileri

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya saldırmasının ardından ülkede birçok önemli isim, gizemli bir şekilde hayatını kaybetmeye başladı. 8 Rus petrol şirketi yöneticisinin şüpheli şekilde hayatını kaybetmesi spekülasyonlara neden oldu.

24 Şubat’ta başlayan Ukrayna-Rusya Savaşı hala devam ederken son günlerde Rusya’dan gelen suikast ve şüpheli haberlerinin ise ardı arkası kesilmiyor. Geçtiğimiz aylarda pek çok Rus oligarkın gizemli ölümlerine bir yenisi daha eklendi. Dünyanın ve Rusya’nın önde gelen petrol şirketlerinden biri olan Lukoil’in başkanı Ravil Maganov, Moskova’da bir hastanenin camından düşerek hayatını kaybetti. Ravil Maganov’un pencereden düşerek ölmesiyle birlikte, son ayda bilinen 8 Rus iş insanı intihar ya da kaza sonucu hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden 8 kişiden 4’ü devlete ait enerji devi Gazprom‘da, diğer iki kişi de Lukoil’de çalışıyordu.

Rus devlet ajansı TASS, 67 yaşındaki Ravil Maganov’un perşembe sabahı Moskova’da tedavi gördüğü hastanenin 6. katındaki pencereden düşerek öldüğünü bildirdi. Haberde, kalp krizi geçirdikten sonra hastaneye kaldırılan Maganov’un antidepresan kullandığı ve olaya ilişkin başlatılan soruşturmada intihar şüphesi üzerinde durulduğu aktarılmıştı.

Leonid Shulman

Rus doğalgaz devi Gazprom’un 60 yaşındaki ulaşım ve lojistik departmanı başkanı Leonid Shulman, Ocak ayında Leninsky köyünde bir kulübede bilekleri kesilmiş halde ölü bulundu. Polis yetkililerinin iddialara göre Shulman’ın yanında bir intihar notu bulundu. Leonid Shulman’ın Batı ile yakın teması bulunduğu ve “özel bilgilere sahip olduğu” biliniyordu.

Aleksander Tyulyakov

25 Şubat’ta Gazprom’un Genel Müdür Yardımcısı Aleksander Tyulyakov, Leninsky köyünde evinin garajında kendisini asmış halde bulundu. St. Petersburg’daki müstakil evinin garajında ölü bulunan Aleksander Tyulyakov için Rus polisi “Kendini tavandan sallandırmış ve bir intihar notu bırakmış” ifadelerini kullandı. Tyulyakov’un görevi gereği önemli temaslarda bulunduğu ve Batılı yetkililer ile tanışıklığı bulunduğu belirtilmiştir.

Mikhail Watford

Petrol ve gaz endüstrisi aracılığıyla milyarder olan Ukrayna doğumlu oligark Mikhail Watford 28 Şubat’ta yani Aleksander Tyulakov’dan üç gün sonra İngiltere’deki malikanesinin garajında asılı halde bulundu. Petrol rafinerisi ve doğalgaz şirketi sahibi olan Watford’un ölümüyle ilgili polis, “Şüpheli ölüm” ibaresi notunu tuttu.

Vladislav Avayev

Nisan ayında Moskova Emniyet Müdürlüğü, silahla vurulmuş üç ceset buldu. 18 Nisan’da bulunan cesetlerin Gazprombank’ın eski başkan yardımcısı Vladislav Avayev, eşi ve kızına ait olduğu belirlendi. Moskova polisi, üçünün de silahla vurularak öldürüldüğünü bildirdi. Çevrede yaşayanlar ise silah sesi duymadıklarını ifade etti. Vladislav Avaev, Gazprom Bankası hakkında hassas bilgilere sahip olduğu ve diğerleri gibi işi gereği Batı ile temas halinde olduğu biliniyordu.

Sergey Protosenya

Vladislav Avaev’den sadece bir gün sonra İspanya’yı sarsan bir ölüm yaşandı. 19 Nisan günü Rusya’nın en büyük 2. doğalgaz şirketi Novatek’in eski genel müdürü Sergey Protosen’in İspanya’nın Lloret de Mar şehrindeki villasında bıçakla önce eşi ve kızını öldürdüğü ardından da intihar ettiği açıklandı. İddiaya göre Sergey Protosenya, karısını ve kızını baltayla öldürdükten sonra kendisini verandaya asarak intihar ettiği açıklandı.  Olay yerine giden İspanyol polisleri, yatağın “Sırılsıklam kan” olduğunu ve “tamamen kızıla boyandığını” söyledi. İlk başta “intihar” denilse de, daha sonra cinayet şüphesi gündeme geldi.  Sergey Protosenya’nın, bizzat Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin tarafından Novatek’ten kovulmasına rağmen 440 milyon Euro’luk malvarlığına el konulmaması dikkat çekti

Alexander Subbotin

Mayıs ayında, milyarder ve Lukoil’in eski üst düzey yöneticisi Alexander Subbotin’in cesedi Moskova bölgesindeki bir kır evinin bodrum katında ölü bulundu. Rusya Soruşturma Komitesi’nin verilerine göre ,alkol detoksu için şamanlardan destek alan 43 yaşındaki milyarder Subbotin şaman tedavisi esnasında hayatını kaybetti. Uygulama sırasında Rus oligark Subbotin’ kurbağa zehri tedavisi uygulandı. Bir süre sonra kalp krizi geçiren Subbotin’e kediotu bitkisinden hazırladıkları ağrı kesici karışımı verdikleri   ancak Subbotin’in sabah saatlerinde Alexey Pindyurin ve Kristina Teikhrib ismindeki iki şaman tarafından ölü olarak bulunduğu açıklandı.

Yuri Voronov

5 Temmuz’da 61 yaşındaki Astra-Shipping’in CEO’su ve kurucusu Yuri Voronov St. Petersburg’daki evindeki bir yüzme havuzunda ölü bulundu.  Aktarılanlara göre Voronov , başına aldığı kurşun yarası sebebiyle öldüğü bildirildi. Yuri Voronov, Gazprom’un sözleşmelerinden sorumlu müdürüydü. Petersburg Emniyeti, Yuri Voronov’un “İş sebebiyle edindiği hasımlar tarafından öldürüldüğünü” iddia etti. Yuri Voronov, Gazprom’un bütün sözleşmelerini bilen ve hassas evraklara erişebiliyordu. Voronov, Vladimir Putin’in “Batı’ya Ruble ile doğalgaz satışı” emrinden sonra basının karşısına daha az çıkmıştı.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.