Savaş Ortamında Bilim: Ukraynalı akademisyen İrına Pokrovska anlatıyor

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaşın koşulları altında yaşayan Ukraynalı akademisyenlerin sesini duyurmak amacıyla YouTube’da “Science and War“ adıyla bir kanal açıldı. Video serisinin üçüncü bölümü yayımlandı. Üçüncü bölümde, Kıyiv Taras Şevçenko Milli Üniversitesi Türkoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. İrına Pokrovska, Rusya’nın başlattığı savaşın ardından yaşadığı zor günleri anlatarak, savaşın bir an önce bitmesini ve ülkesine, üniversitesine bir an önce dönmek istediğini dile getirdi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmek amacıyla başlattığı saldırıya kayıtsız kalmayan akademisyenler, Rus kuşatması altındaki meslektaşlarının sesini duyurmak amacıyla “Savaş Ortamında Bilim” adlı bir harekete imza attı. Seri halindeki program çerçevesinde, savaş koşulları altındaki Ukraynalı akademisyenlerin video notları derlenecek. Video serisinin üçüncü bölümünde, Kıyiv Taras Şevçenko Milli Üniversitesi Türkoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. İrına Pokrovska oldu. Şu anda, Antalya’da bulunan ve derslerini çevrimiçi olarak veren Pokrovska, savaşın başladığı ilk günlerde Kıyiv’de yaşadığı dehşeti anlattı.

“SAVAŞ ORTAMINDA BİLİM” PROJESİ

Bildiğiniz gibi 24 Şubat 2022’de, uzun süredir Ukrayna’nın doğusunda, Belarus sınırında ve işgal altındaki Kırım’da bulunan Rusya askerî birlikleri Ukrayna’nın birçok yerleşim yerini bombaladı ve işgal etti. Bu beklenmedik çaptaki işgal, 10 milyondan fazla Ukraynalının yaşamlarını riske atarak çok zor koşullarda ülke içinde yer değiştirmesine, yaklaşık 5 milyon Ukraynalının ülke dışına göç etmesine ve çocuklar dâhil olmak üzere birçok sivilin de ölmesine neden oldu.

Rusya’nın işgali nedeniyle hayatları kökten değişen, evlerini ve hatta ülkelerini terk etmek zorunda kalan milyonlarca Ukraynalı arasında binlerce Ukraynalı bilim insanının da bir kısmının üniversitelerini, öğrencilerini ve akademik çalışmalarını bırakmak zorunda kalarak hayatta kalma mücadelesi verdiklerini, bazılarının ise hayatlarını kaybettiklerini biliyoruz. İşgal altında yaşam mücadelesi veren Ukraynalı meslektaşlarımızın sesini tüm dünyadaki meslektaşlarımıza duyurmak amacıyla bu video notları hazırlama fikri doğdu.

Bu fikri İrına Pokrovska ve İsmail Aydıngün ile hayata geçirdik. Bu süreçte çok sayıda meslektaşımız da bize yardımcı oldu. Hepsine içtenlikle teşekkür ediyoruz. Ayrıca içinde bulundukları zor koşullara ve bombardımana rağmen projemize destek vermek için telefonlarıyla video çekip bize gönderen Ukraynalı meslektaşlarımıza da şükranlarımızı sunarız. Bizler, Ukrayna’nın, Ukraynalıların ve Ukraynalı meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu duyuruyor ve Rusya’nın işgalini kınıyoruz. Sizleri de bu videoları paylaşarak meslektaşlarımızla dayanışmaya davet ediyoruz.

Prof. Dr. Ayşegül Aydıngün

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.