Rusya'daki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 143'e yükseldi

Rusya'nın başkenti Moskova'daki terör saldırısında yaşamını yitirenlerin sayısı 143'e çıktı.

Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko, Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, 22 Mart'ta "Crocus City Hall" konser salonuna düzenlenen terör saldırısı nedeniyle yaralananların tedavisinin sürdüğünü söyledi.

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, internet sayfasında, Moskova'daki konser salonuna düzenlenen terör saldırısında ölenlerin listesini güncelledi.

Listede, güncellemenin ardından 143 kişi yer aldı.

Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr Bastrıkin, 25 Mart'ta yaptığı açıklamada, saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısının 139'a çıktığını bildirmişti.

Rusya'nın başkenti Moskova'da, Kremlin’e 20 kilometre uzaklıkta bulunan Crocus Belediye Salonu’nda gerçekleşecek ‘Picnic’ rock grubu konserinden önce bir saldırı yaşandı. 22 Mart akşamı konser salonundaki sivillere yönelen saldırıyı IŞİD-Horasan grubu üstlendi. Saldırıda şimdiye kadar 140 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. 

FSB: Ukrayna sınırını geçmeyi planlıyorlardı
Saldırının ertesi günü açıklama yapan Rusya Federal Güvenlik Servisi Direktörü Aleksandr Bortnikov, Devlet Başkanı Vladimir Putin'e "Moskova'daki terör saldırısına doğrudan karışan 4 terörist dahil 11 kişinin yakalandığını" rapor ettiğini bildirdi. Bortnikov'un açıklamasında "saldırıya katılan teröristlerin Ukrayna sınırına doğru kaçmaya çalışarak sınırı geçmeyi planladığı ve Ukrayna tarafında temasları olduğu" ifadeleri yer aldı. 

22 Mayıs'a kadar tutuklu kalacaklar, işkenceli sorgu görüntüleri yayımlandı
Rus devlet ajanslarının yayımladığı sorgu görüntülerinde Tacikistan vatandaşı oldukları bildirilen sanıkların sorguları sırasında dövüldükleri görüldü. Sanıklardan birinin bilincinin neredeyse kapalı olduğu, bir diğerinin ise kulağının kesildiği bildirildi.

Sanıklar 22 Mayıs'taki duruşmaya kadar tutuklu kalacak. Mahkeme saldırıda yer almakla suçlanan beşinci bir zanlının da tutuklu kalmasına karar verdi.

Zelenski: Hep aynı yöntemleri kullanıyorlar
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın saldırıda Kiev'in parmağı olabileceğini ima etmesinin ardından yaptığı ilk açıklamada Putin ve diğer Rus yetkililerinin, saldırı konusunda Ukrayna'yı suçlamaya çalıştıkları ve benzer adımları daha önce de attıklarını kaydetti. Zelenski, "(Ruslar) Hep aynı yöntemleri kullanıyorlar" dedi. Zelenski, Rus ordusunu Ukrayna ve bu ülkede yaşayan halka yönelik "terör eylemleri" düzenlemekle suçladı.

Putin: Suçu kimin işlediğini biliyoruz, kimin yaptırdığını öğrenmek istiyoruz
Rusya Devlet Başkanı Putin de saldırıdan 3 gün sonra kritik açıklamalarda bulundu. Putin, "Moskova'daki saldırı bir terör eylemiydi. Bu eylem radikal İslamcılar tarafından yapıldı. Suçu kimin işlediğini biliyoruz. Şimdi bu suçu kimin yaptırdığını öğrenmek istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

Putin bu saldırının bir "gözdağı eylemi" olduğunu ifade ederek, "Bizim ilgilendiğimiz şey, bu saldırının kime yaradığı. Moskova'daki saldırı, Kiev rejiminin Rusya'ya saldırılarının bir parçası" şeklinde konuştu.

26 Mart'ta bir açıklamada daha bulunan FSB Direktörü Bortnikov, Crocus City Hall konser salonunda yaşanan saldırının arkasında ABD, Britanya ve Ukrayna'nın olduğunu söyledi. 

Moskova saldırısının ardından, Moskova'nın kimi işaret ettiği tartışılırken bir yandan da salona saldırılan 4 IŞİD teröristinden ikisinin Türkiye bağlantıları gündeme oturdu.

Rusya devlet medyası RIA Novosti'nin paylaştığı sorgu videolarından birinde bir kişinin yerde yattığı, kolluk kuvveti mensubu olduğu düşünülen bir kişinin ise suratının kamerada görünmesi için onu saçından tuttuğu görüldü. Tutukluyu tutan kişi, "Türkiye'de ne yapıyordun?" diye sordu; tutuklu da "Orada (Türkiye'de) belgelerimin süresi doldu. Sınırı geçip buraya geldim" yanıtını verdi. Tutuklunun "süresi doldu" derken pasaportundan söz ediyor olabileceği düşünülüyor.

"Aynı otelde kalıp aynı uçakla Rusya'ya gittiler" iddiası
Gazeteci-yazar Murat Yetkin'in yetkinreport'ta yer alan "İşte Moskova terör eylemindeki IŞİD militanlarının Türkiye seyahatleri" başlıklı haberinde Tacikistan kökenli 4 IŞİD militanından Shamsidin Fariduni'nin 20 Şubat 2024’te Moskova’dan havayoluyla İstanbul’a geldiğini ve 21 Şubat’ta Fatih’te bir otele yerleştiğini yazdı. Yetkin, güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde Fariduni'nin 23 Şubat’ta Mart’ta “Aksaray İstanbul” konumuyla Fatih’ten 8 fotoğrafı Instagram hesabında yayımladığını ve otelden 27 Şubat’ta ayrılarak 2 Mart’ta da yine İstanbul Havalimanı'ndan Rusya'ya döndüğünü yazdı. 

Yetkin yine saldırıda yer aldığı için tutuklanan bir diğer saldırgan olan Saidakram Rajabalizoda'nın da Fariduni’den bir ay kadar önce, 5 Ocak 2024’te İstanbul’a geldiğini ve aynı gün Fatih’te bir otele yerleştiğini yazdı. Rajabalizoda'nın kaldığı otel, daha sonra Faruduni'nin de kalacağı otel. Ancak Yetkin'in aktardığına göre Rajabalizoda, Fariduni’nin otele giriş yaptığı gün otelden ayrıldığı saptandı. Sonra o da Fariduni ile aynı uçakta 2 Mart’ta Moskova’ya döndü. 

Üst düzey Türk yetkili, saldırganların Türkiye'deki günlerini detaylandırdı
The New York Times'a konuşan ve güvenlik protokolleri gereği ismini vermek istemeyen bir Türk yetkili, Moskova terör saldırısını düzenlemekle suçlanan iki kişinin saldırıdan haftalar önce İstanbul'da olduğunu doğrularken, Türkiye'de geçirdiği sürenin çok kısa olmasının burada radikalleşmediklerine işaret ettiğini ifade etti.

T24

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.