Rusya'da Türk ve Müslüman Halkların haklarını yok eden Anayasa değişiklikleri yürürlükte

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’da Türk ve Müslüman halkların haklarını yok eden anayasa değişikliklerine dair hükümlerin resmi olarak yayımlanmasına ilişkin kararı imzaladı. Putin’e 2036’ya kadar devlet başkanlığının yolunu açan skandal değişikliklerin eklendiği yeni Rusya Anayasası 4 Temmuz 2020’de yürürlüğe girecek.

Anayasaya toplamda 206 değişiklik ve açıklama dahil edildi. Yenilenen anayasaya Putin’e 2036 yılına kadar iktidarda kalma yolunu açıyor. Ayrıca yeni anayasada Rus halkına “devlet kurucu halk” statüsü verilerek, federasyon içindeki Rus olmayan ve çoğunluğu Türk ve Müslüman olan halkların hakları yok ediliyor.

RUSYA MERKEZ SEÇİM KOMİSYONU KESİN SONUÇLARI AÇIKLADI

Rusya Merkez Seçim Komisyonu, anayasa değişikliğini kapsayan oylamanın kesin sonuçlarıyla ilgili protokol bugün imzaladı.

Rusya Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Ella Pamfilova yaptığı açıklamada, ülkede toplam 109 milyon 190 bin 337 kayıtlı seçmenin yüzde 67,97’sinin oy kullandığını bildirdi. Pamfilova, anayasa değişikliğine vatandaşların yüzde 77,92’sinin “evet”, yüzde 21,27’sinin “hayır” dediğini kaydetti.

RUSYA’DA ANAYASA REFERANDUMU: SONU BELLİ OLAN SEÇİMLER!

Rusya’da 25 Haziran ile 1 Temmuz arasında anayasa değişikliği oylaması yapılmıştı. Bilindiği gibi Rusya işgal ettiği Kırım’da da yasa dışı oylama düzenledi. Putin’in anayasa değişikliği referandumu, 22 Nisan 2020 tarihinde yapılması planlanıyordu ancak koronavirüs salgını nedeniyle ertelenmişti. Sonucu belli olan referanduma ilişkin, Kırım Tatar Teşkilatları Platformundan değiştirilmesi planlanan anayasa maddelerinin yarattığı tehlikelere değinen ve protesto eden bir bildiri yayımlanmıştı.

Rusya’da muhalefetin “anayasal darbe” olarak nitelendirdiği anayasa değişikliğine pek çok çevreden tepki geliyor. Putin’in fiiliyattaki otoriter yönetimini resmiyete dökecek olan değişiklik planı, anayasal anlamda Ruslara “devlet kurucu halk” statüsü vererek, Rusya’daki Türk ve Müslüman olan halkların zaten kağıt üzerinde olan temel hak ve hürriyetlerini tamamen yok ediyor.

Putin’in anayasa değişikliği referandumu, 22 Nisan 2020 tarihinde yapılması planlanıyordu ancak koronavirüs salgını nedeniyle ertelenmişti. Sonucu belli olan referanduma ilişkin, Kırım Tatar Teşkilatları Platformundan değiştirilmesi planlanan anayasa maddelerinin yarattığı tehlikelere değinen ve protesto eden bir bildiri yayımlanmıştı.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TEKLİFİNDE NELER VAR? 

Gündemdeki yeni anayasa değişikliği sonuçları itibariyle en çok, federasyon içindeki Rus olmayan halkları ilgilendiriyor. Rusya Federasyonu’nda Rus olmayan halkların temel hak ve özgürlüklerini neredeyse sıfıra indirecek olan anayasa değişikliğinin kabul edilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Sürecin neler doğuracağını ise, Putin Rusya’sının mevcut politikalarına bakarak öngörmek mümkün.

Majestelerinin demokrasisi niteliğindeki Putin’in yeni anayasa taslağı, Rusya Federasyonu tanımını da tartışmalı hale getiriyor. Rusya Federasyonu, çok uluslu federe yapısından çıkarak, üniter ve Rus şovenizmini merkeze alan bir ülke haline gelecek. Hiç şüphesiz, anayasa taslağında yer alan, Rus kökenlilere “devlet kurucu halk” statüsü verilmesi planı, Kremlin’in tarihi süreçte adım adım sahiplerinden “çaldığı topraklardaki” hiç azımsanmayacak derecedeki Türk ve Müslüman halkı yeni bir meydan okumanın eşiğine getirecek.

RUSYA’DAKİ TÜRK VE MÜSLÜMAN HALKLARIN ÖLÜM FERMANINI VEREN DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ

Putin’in yeni anayasa değişikliğine ilişkin taslak metinde, en önemli nokta hiç şüphesiz, büyük çoğunluğunu Türk ve Müslüman halkların oluşturduğu Rus olmayan halkları ilgilendiren kısım. Rusya Federasyonu anayasasına eklenmesi planlanan konuyla ilgili teklif maddesi şu şekilde:

            “Rusya Federasyonu topraklarında, devlet kurucu halkın dili olan Rusça devlet dilidir. Rus halkı devlet kurucu bir halk olduğu gibi, Rusya Federasyonunun ortak hukuka sahip halklarının çok milletli ittifakına dahildir.”

Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Genel Sekreteri Namık Kemal Bayar, Rusya’daki yeni anayasa değişikliği metnini irdelediği QHA’da yayımlanan “Hitler’in Rüyası: Putin’in Yeni Anayasası” başlıklı yazısında, garabet niteliğindeki anayasa değişikliğinin, uluslararası hukuk boyutunu değerlendirdi. Bayar, değişiklik sonrası şekillenecek yeni anayasanın, “açıkça ırkçı ve ayrımcı bir niteliği olduğunu” kaydetti. Özellikle, değişiklik teklifindeki, Rusya kanunları uluslararası hukuk normlarından üstündür.” maddesine dikkat çeken Bayar, bu maddenin amacının, “Rusya’nın insan hakları ve diğer konulardaki uluslararası mahkemelerde Rusya aleyhine verilen kararların uygulanmaması imkanı sağlamak” olduğunu vurguladı.

Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Genel Sekreteri Namık Kemal Bayar’ın yazısının devamı, QHA internet sitesinde bulunan “Yazarlar” kısmında, “Hitler’in Rüyası: Putin’in Yeni Anayasası” başlığıyla bulunabilir. (Kaynak: QHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.