Rus savaş uçakları yine İdlip'i vurdu: 3'ü çocuk 5 sivil hayatını kaybetti

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Rusya’ya ait savaş uçakları yine İdlip’i vurdu. Rus savaş uçaklarının Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlip iline düzenlediği hava saldırısında ilk belirlemelere göre, 3’ü çocuk toplamda 5 sivil hayatını kaybetti, 4 sivil de yaralandı.

Rusya destekli Esed rejimi Suriye’de sivilleri hedef almaya devam ediyor. Rusya’ya ait savaş uçakları, gün içinde yine Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlip kentine hava saldırısı düzenledi. Saldırılarda ilk belirlemelere göre, 3’ü çocuk olmak üzere 5 sivil hayatını kaybetti. Korkunç saldırıda, 4 sivil de yaralandı. Suriye’deki muhaliflere ait uçak gözlemevi, Rus savaş uçaklarının İdlip’in kuzeyindeki Maratmisrin beldesinde sığınmacı kamplarının yoğun olarak bulunduğu bölgeye de hava saldırısı düzenlediğini bildirdi.

İDLİP’TE 3 HAVA SALDIRISI

Suriye’deki muhaliflere ait uçak gözlemevinin aktardığına göre, Rusya’ya ait Su-34 tipi savaş uçağı yerel saatle 11.05’te İdlip il merkezinin yakınlarındaki tavuk çiftliğine 3 hava saldırısı gerçekleştirdi. Saldırılardan kaçmaya çalışan siviller, Türkiye sınırındaki kamplar bölgesine doğru akın etti. Saldırının ardından bölgeden dumanlar yükselirken, sivil savunma ekipleri, olay yerinde arama kurtarma çalışmalarına başladı.

İDLİP GERGİNLİĞİ AZALTMA BÖLGESİNDE SON DURUM

Türkiye, Rusya ve İran arasında 4-5 Mayıs 2017’de gerçekleşen Astana toplantısında, İdlip ve komşu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, başkent Şam’daki Doğu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 “gerginliği azaltma bölgesi” oluşturuldu. Ancak Rusya’nın havadan desteklediği Esed rejimi ve İran destekli teröristler, 4 bölgeden 3’ünü ele geçirip İdlip’e yöneldi. Son olarak Türkiye ve Rusya arasında 5 Mart 2020’de Moskova’da yeni bir mutabakat sağlandı.

2 MİLYON SİVİL TÜRKİYE SINIRINA GÖÇ ETTİ

Rusya ve rejim güçleri, Mayıs 2019’da tüm bölgeyi ele geçirmek için operasyonlara başlayarak İdlip Gerginliği Azaltma Bölgesi içinde çok sayıda büyük yerleşimi ele geçirdi. Bunun üzerine Türkiye ve Rusya arasında 5 Mart’ta Moskova’da yeni bir mutabakata varıldı. Rejim güçlerinin çoğu zaman ihlal ettiği ateşkes sürüyor. 2 milyon sivil, 2017-2020 yıllarında yaklaşık Rusya ve rejim güçlerinin saldırılarında Türkiye sınırına yakın bölgelere göç etmek zorunda kaldı.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.