REUTERS: İsrail'de binlerce protestocu Netanyahu hükümetinin değişmesini istiyor

REUTERS- Binlerce İsrailli, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetini protesto etmek için Cumartesi günü Tel Aviv'de toplandı, kıdemli lideri ülkenin güvenliğini kötü yönetmekle suçladı ve yeni bir seçim çağrısında bulundu.

2023'ün büyük bölümünde ülkeyi sarsan hükümet karşıtı protestolar, Hamas'ın İsrail'in güneyinde 7 Ekim'de düzenlediği saldırıların ardından sona erdi. İsrailliler ordunun ve öldürülen ya da rehin alınanların ailelerinin arkasında toplanırken siyasi çatlaklar bir kenara bırakıldı.

Ancak dördüncü ayına giren Gazze'deki yıkıcı savaş ve Netanyahu'ya verilen desteğin azaldığını gösteren kamuoyu yoklamaları nedeniyle liderlik değişikliği çağrıları güçleniyor; fakat pozisyonunun yakın bir tehdit altında olduğuna dair bir gösterge yok.

Bu durum, geçen yılki protestoların çoğunun gerçekleştiği merkezi Tel Aviv meydanında Cumartesi gecesi görülen katılıma da yansıdı.
Kalabalık geçen yıl görülenlerden çok daha küçük olmasına rağmen hâlâ birkaç bin kişiden oluşuyordu; birçoğu davul çalıyor, dehşet içinde bağırıyor ve İsrail bayrakları sallıyordu.

Noam Alon, "7 Ekim'de bizi terk eden hükümet, o günden bu yana her gün bizi terk etmeye devam ediyor; kuzeyden ve güneyden (sınırlardan) tahliye edilenleri, kurbanların ailelerini, yedek askerleri, rehineleri" dedi. Bir asker, bir İsrail kasabasını Hamas'tan silahlı adamlardan temizlemeye çalışırken öldürüldü"

Sahneden "Değiştirme ve onarma gücü bizim elimizde" dedi. "Bu hükümetin evine gitmesi gerekiyor. Hemen!"

Ve kalabalık ona bağırarak cevap verdi: "Şimdi! Şimdi"

Savaş zamanı kabinesi üyeleri arasında bölünmeler ortaya çıkarken Netanyahu iktidarda kalmaya kararlı.

Muhalefet liderleri Netanyahu'nun önderlik etmeyeceği bir birlik hükümeti kurmayı teklif etti ancak hiçbir girişim ilgi görmedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.