Papa Francis muhafazakarların hedefinde: Gizli planla istifaya zorlanacak

XVI. Benedictus'un ölümünden sonra çalışmalar hızlandı.

Birleşik Krallık'ın The Telegraph gazetesi, Vatikan'daki muhafazakarların bir "gizli planla" Papa Francis'i istifaya zorlamaya çalıştığı iddialarını sayfalarına taşıdı. 

Arjantinli Papa aleyhindeki kampanyanın 31 Aralık'ta son nefesini verdiği açıklanan selefinin ölümünden birkaç gün önce başladığı bildirildi. 

Papa Francis sağlığı bozulursa istifa edebileceğini daha önce belirtse de XVI. Benedictus'un hâlâ hayatta olması nedeniyle bu ihtimal gerçekçi görülmüyordu. Zira Katolik Kilisesi, Vatikan'da üç Papa'nın aynı anda yaşaması gibi emsalsiz bir duruma karşıydı.

Ancak 2022'nin son günündeki ölüm haberiyle birlikte; Papa Francis'in eşcinsellik, kürtaj, rahiplerin dini nedenlerle evlenmemesi ve boşandıktan sonra yeniden evlenen çiftlerin komünyon alabilmeleri gibi meselelerdeki özgürlükçü yorumlarından, yasadışı yollarla göç edenlere yönelik pozitif tutumundan ve kapitalizm karşıtı söylemlerinden rahatsız olan muhafazakarlar harekete geçti. 

Ülkesinin La Stampa gazetesine konuşan İtalyan bir kardinal şu ifadeleri kullandı:

"Gizli plan farklı eksenler ve süreçler üzerinden kurulacak ama tek bir hedef var: Papalık öylesine strese sokulacak ki Francis istifa etmek durumunda kalacak."

Adını gizleyen din insanı, Papa Francis'in göreve getirilmeden önce kullandığı Jorge Mario Bergoglio adına işaret ederek, "Francis'in karşıtları şimdi azınlıkta kaldıklarını biliyorlar ve hem Bergoglio'yu zayıflatmak hem de fikir birliğini sağlamak için zamana ihtiyaçları olduğunun da farkındalar" dedi. Bazı karşıtlarının gizlilikle, bazılarınınsa açık açık Papa'yı eleştireceğini vurguladı. 

86 yaşındaki Papa Francis'i kamuoyu önünde eleştirmeye başlayanlar arasında, 19 yıl boyunca XVI. Benedictus'un sekreterliğini yürüten Kardinal Georg Gänswein de var. 66 yaşındaki Alman, ülkesinin Die Tagespost gazetesine verdiği röportaj verdi. Papa Francis'in Tridentine Ayini'ne karşı çıkmasının XVI. Benedictus'un kalbini kırdığını söyledi. 

Gänswein'in, kendisini daha düşük rütbeli bir göreve atayan ve aralarında hiçbir zaman güven iklimi oluşmadığını söylediği Papa Francis'e yönelik eleştirilerini yakında yayımlanacak Yalnızca Gerçek adlı kitabında anlatması bekleniyor. 

ABD'li kardinal Raymond Burke ve Alman Kardinal Gerhard Ludwig Müller de Papa Francis'e karşı gelenler arasında. 

Müller'in de arkadaşı olan  Papa XVI. Benedictus, 2013'te istifasını açıklayarak dünyayı şaşırtmıştı. 

Vatikan uzmanı Gianluigi Nuzzi, La Stampa'daki yazısında "Katolik Kilisesi'nde aynı sözleri, bu sefer İspanyol aksanıyla duymak isteyen çok kişi var" diyerek son durumu açıkladı. 

Alman Kardinal Walter Kasper ise muhalefetin olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: 

"Eğer bu görevin yükümlülüklerini yerine getiremezse istifa eder ama şimdilik devam ediyor. Şu anda istifaya hazır değil. Muhafazakarlarla ilericiler arasında çatışma olduğu aşikar ama farklı bakış açıları arasındaki diyalogu sürdürmeliyiz."

Doğum adı Joseph Ratzinger olan XVI. Benedictus, 19 Nisan 2005'te Papa II. Jean Paul'ün yerine geçerek göreve başlamıştı.

95 yaşında hayatını kaybeden XVI. Benedictus, Katolik Kilisesi'ndeki cinsel istismar skandallarının ardından yaşlılığını gerekçe göstererek 28 Şubat 2013'te istifa etmişti.

Böylelikle 600 yıl aradan sonra görevinden istifa eden ilk Papa olan XVI. Benedictus'un yerine 13 Mart 2013'te Papa Francis geçmişti.

Papa XVI. Benediktus, "Emerit" sıfatını alarak inzivaya çekilirken halefini belirlemek üzere yapılan Papalık Seçimi'nde Arjantinli Kardinal Jorge Mario Bergoglio Mart 2013'te 266. Papa olarak seçilmişti. Kardinal Bergoglio da kendisine Franciscus ismini seçerek görevine başlamıştı.

Emerit Papa 16. Benediktus, Vatikan'daki Aziz Mater Ecclesiae Manastırı'nda yaşamını sürdürüyordu.

Independent Türkçe, The Telegraph, AA, Şarku'l Awsat, Bursa Arena

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.