Netanyahu, iktidara dönmek için sokakları hareketlendiriyor

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Eski bakanlarının çabalarının başarısızlıkla sonuçlanması ve Likud Partisi yandaşları arasındaki gevşeklik halinin ardından muhalefetteki sağ partinin lideri Binyamin Netanyahu, ‘Naftali Bennett hükümetini devirmek için bir kampanyaya bizzat öncülük etme, sokaktaki kitleleri kışkırtma, tıpkı kendi yönetimi sırasında muhalefetin kendisine karşı yaptığı gibi evinin önünde günlük gösteriler düzenleme ve ülke genelinde haftalık gösteriler düzenleme’ kararı aldı.

Netanyahu, yakın zamanda kendisine yakın birkaç isimle söz konusu planı görüşürken, sokaklarda ‘hükümette işlerin normal gittiğine’ dair bir algının olduğu konusunda uyardı. Netanyahu, “Bennett- Abbas hükümetinin (yani Birleşik Arap İslami Hareket Listesi’nin başkanı ve hükümet koalisyonunun bir ortağı olan Mansur Abbas) güven elde etmesi ve kendini güçlü bir şekilde iktidarda hissetmesi, son derece tehlikeli bir meseledir. Bu yanlış bir durumdur. Sağlam ve uyumlu bir sağcı hükümettik. Ve her gün devlet dairelerinin önünde, Kudüs’teki başbakanlık binası önünde ve Kayserya’daki evimin önünde bize karşı gösteri yapıyorlardı” dedi.

Netanyahu’ya yakın üst düzey bir kaynağa göre Netanyahu, hükümeti Knesset’te (Parlamento) itibarsızlaştırarak devirme girişimlerinin hükümet koalisyonunda bazı çatlaklara yol açtığını söyledi. Netanyahu, “Korkunç fiyat artışlarından ve hatta koronavirüs ile enfekte olan insan sayısındaki artıştan başlayarak, ‘hükümetin başarısız olduğu ve faydalanılması gerekilen’ büyük sorunlar mevcut. Necef Arapları arasında kaos baş gösterdi. Mansur Abbas’a, terörü desteklediğinden şüphelenilen kuruluşlarının konumunu güçlendirebileceği milyarlarca para verildi. Nihai olarak bir Filistin devleti kurmayı hedefleyen Filistin Yönetimi ile müzakereler yenilendi” dedi.

Bu girişimin bir parçası olarak Netanyahu, geçen ay Likud sekreteryası başkanı ve eski Maliye Bakanı Yisrael Katz ile de uzlaşı sağladı. Katz, geçen ay Netanyahu sonrası döneme hazırlandığında son derece öfkeliydi. Katz, Netanyahu’nun Likud ve hükümet için tek uygun başkan olduğunu söylerken, konu hakkında konuşma nedeninin ‘siyasetten çekilmesi amacıyla bir savunma anlaşması imzalanması için’ Netanyahu ile savcılık arasında ileri görüşmelere değinen basın sızıntılarından kaynaklandığını ifade etti. Katz, ‘hükümeti tekrar devralmaya uygun olduğunu düşündüğü’ sürece Netanyahu’yu desteklediğini ve onun yanında olduğunu söyledi.

İki yetkili, protestoları canlandırmak ve sokaklara akın etmeleri için Likud üyelerinin kalplerine coşku getirmek üzere özel bir çaba sarf etme kararı aldı. Likud da altı ay önce Netanyahu’ya yakın eski İç Güvenlik Bakanı Amir Ohana’nın üstleneceği böyle bir plan hazırlamamıştı. O dönemde parti, “Bu hükümetin kuruluşundan bu yana seyrinin, kısa sürede sonlanacağı açıktı. Başbakanı, yalnızca altı milletvekilinden oluşan bir partiye liderlik ediyor ve yaklaşan seçimlerde yüz binlerce oy alabilecek kadar popüler olmayı arzuluyordu. Ancak anketler, en iyi ihtimalle gücünü koruyacağını gösteriyor. Kendisi, başarısız bir başbakandır. Kamuoyu, boş açıklamalar yapmanın fayda vermeyeceğinin farkında” dedi. Likud, o dönemde Savunma Bakanı Benny Gantz liderliğindeki Mavi- Beyaz İttifak partisini hükümet koalisyonundan çekerek kurulan hükümeti devirmek üzere bir plan yaptı. Gantz’a ise Netanyahu’nun alternatif bir başbakan olması koşuluyla, Likud’un katılımıyla bir hükümete başkanlık etmesini teklif etti. Ancak Gantz, Netanyahu’nun coşkusunu azalttı ve Bennett hükümetine de hükümetine bir şans verme kararı aldı.

Aynı şekilde Netanyahu, sokak deneyimine vurgu yaparken, halkın etkisine odaklandı. Şu anda kamuoyu yoklamaları, Netanyahu liderliğindeki Likud’un yaklaşan seçimlerde gücünü artıracağını gösteriyor. Ancak alacağı oylar, kendisine bağlı sağ partilerden geleceği için bu, onu hükümet kurmaya yönlendiremeyecek. Bu nedenle de bu partiler erken seçim konusunda da hevesli olmayacak. Bu çerçevede Netanyahu’nun ‘mevcut koalisyonu dağıtmak, mevcut parti yapısı içinde bir hükümet kurmak, sokakta hükümet ve partileri üzerinde baskı oluşturacak bir atmosfer yaratmak’ için çalışmaktan başka çaresi yok. Bilindiği üzere 62 milletvekilinin (toplam 120 milletvekilinden oluşan parlamento) ittifakıyla bir hükümet kuruldu. Yamina Partisi’nden asi bir milletvekili, sürekli koalisyonu sabote etmekle tehdit ediyor. Eymen Avde başkanlığındaki Arap Partileri Ortak Listesi’nden 6 milletvekili de Likud’un iktidara dönmesini engelleyen bir yapı oluşturmaya çalışıyor. Söz konusu milletvekilleri, Netanyahu ve Likud tarafından yönetilen herhangi bir hükümeti, diğer hükümetlerden çok daha kötü olarak görüyorlar.

Şark'ul Awsad / Tel Aviv / Nezir Macali

Anahtar Kelimeler:
İsrailNetanyahuTel Aviv
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.