Miçotakis: Türkiye'nin Ege adalarının egemenliği konusundaki tavrı 'absürt'

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Türkiye ve Yunanistan arasında yaşanan gerilimine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin Ege denizindeki adalar üzerinden Yunanistan'ın egemenliğini sorgulamasının "absürt" olduğunu savunan  Miçotakis, bu nedenle iki ülke arasındaki sorunları ele almak üzere görüşme yapılmasının da zorlaştığını ifade etti.

Miçotakis devlet televizyonu ERT'ye yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin Birleşmiş Milletler'e gönderdiği mektuplarda ifade edilen itirazlar, adalar üzerinde Yunanistan'ın egemenliğini hakkında soru işaretleri yarattıkları için tamamıyla absürttür. Absürt bir konu üzerine de herhangi bir görüşme yürütemeyiz" dedi.

Erdoğan ile kaçınılmaz olarak bir araya geleceklerini ve birbirleri ile konuşmayı bırakmamaları gerektiğini söyleyen Miçotakis, "Görüşmeliyiz ve (sorunları) tartışmalıyız. Farklı görüşlere sahip olduğumuzu kabul edip ayrılıklarımızı çözmek üzere bir çerçevede anlaşabilmeliyiz" dedi.

Ne olmuştu?

İkisi de NATO üyesi olan Yunanistan ve Türkiye karasularının sınırları, Akdeniz'deki kıta sahanlığı, hava sahaları, göçmen politikaları ve Kıbrıs adasının durumu da dahil olmak üzere birçok konuda uzun süredir anlaşamıyorlar.

Erdoğan'ın Yunanistan'ın Ege denizindeki adaları silahlandırmayı bırakması ve uluslararası anlaşmalara uyması gerektiği yönünde geçen hafta yaptığı açıklamalarla iki ülke arasındaki gerilim yeniden arttı. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçen ay "benim için artık Miçotakis diye biri yok" demiş ve başbakanı ABD ziyareti sırasında Türkiye'ye F-16 satışlarını engellemeye çalışmakla suçlamıştı.

Türkiye ve Yunanistan beş yıllık aranın ardından 2021'de ikili görüşmelere devam etmiş, ancak belirgin bir ilerleme sağlayamamıştı. Erdoğan, geçen hafta ülkeler arasındaki ikili görüşmelerin tamamen askıya alındığını açıklamıştı.

Kaynaklar
Independent Türkçe, Reuters, Şarku'l Awsat

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.