Macron'dan tarihi itiraf:  "Dağlık Karabağ Azerbaycan Toprağıdır"

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Dağlık Karabağ’da ağır bir hezimete uğrayan Ermenistan için yardım kampanyası düzenleyen bir derneğe destek ziyaretinde bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Azerbaycan’ın ezici galibiyetinin ardından tarihi gerçekleri kabul etti. Dağlık Karabağ’ın Azerbaycan toprağı olduğunu itiraf etmek zorunda kalan Macron, ”Egemen devletin talebi olmadıkça da müdahale etme hakkınız yoktur.” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bölgedeki Ermeni nüfusu için yardım toplayan Fransız Ermeni Destek Fonu’nun merkezini ziyaret ederek Karabağ meselesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Macron, bugün yaptığı açıklamada Karabağ’ın uluslararası arenada Azerbaycan toprağı olarak kabul edildiğini kaydederken, Türkiye’yi itham etmekten de geri durmadı.

FRANSA CUMHURBAŞKANI KARABAĞ’IN AZERBAYCAN TOPRAĞI OLDUĞUNU KABUL ETTİ

Ermeni derneğini ziyaret eden Macron’a bir genç seslenerek, ”Dağlık Karabağ’a müdahale etmek için size mani olan nedir?” sorusunu yöneltti. Fransız Cumhurbaşkanı bu soruyu, ”Uluslararası hukuka, Birleşmiş Milletler’in tanımlamasına göre Dağlık Karabağ bölgesi Azerbaycan toprağıdır. Egemen devletin talebi olmadıkça da müdahale etme hakkınız yoktur. Mesela Mali’ye müdahale ettik, çünkü devlet ‘teröristler bize saldırıyor’ diyerek bizi davet etti. Suriye bölgesinde ise koalisyon güçlerine katıldık, çünkü teröristler yine devletlere saldırıyordu. Dağlık Karabağ’da ise durum çok farklı, bu yüzden daha kompleks bir olay” şeklinde cevapladı.

MACRON’DAN TÜRKİYE’YE AĞIR İFTİRA

Ayrıca bu ziyarette Macron, yine Türkiye’yi karalama gayreti gösterdi. Azerbaycan ordusunun kahramanca kazandığı zaferi gölgelemek isteyen Macron, Suriye’den paralı askerlerin getirildiği iftirasını yineledi. Sözlerinde, ”Suriye’den getirilen cihatçılar meselesini kınayan ilk uluslararası lider bendim. Türkiye bunu Libya’da da yaptığında aynı tepkiyi göstermiştim. Bunun büyük bir sorumluluk olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Oysa yapılan araştırmalar, medyaya sızan görüntüler ve bazı yetkililerin açıklamaları; Dağlık Karabağ Savaşı’nda Türk tarafının değil Ermeni tarafının Suriye ve çevresindeki bölgelerden paralı asker topladığını ortaya çıkardı. Çok sayıda PKK/YPG teröristinin Azerbaycan’a karşı Dağlık Karabağ’da Ermenilerin yanında savaştığını bir Ermeni askeride itiraf etmişti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev de PKK’lı teröristlerin Ermenistan’ın yanında savaştığını teyit etmişti. Konuya ilişkin Azerbaycan Başsavcılığı çok yönlü bir soruşturma başlatmıştı.

(QHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.