Kırgızistan'daki protestocular Eski Cumhurbaşkanı Atambayev'i cezaevinden çıkardılar!

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Kırgızistan’da pazar günü gerçekleşen milletvekili seçimlerinin ardından başlayan protestoların yankıları devam ediyor. Bişkek’i savaş alanına çeviren göstericilerin, yolsuzluk suçlamaları ve darbeye teşebbüsten tutuklanan eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’i bulunduğu cezaevinden çıkardığı ileri sürülüyor.

Kırgızistan’da 4 Ekim 2020’de yapılan genel seçimler sonrası yüzde 7 olan seçim barajını sadece 4 parti geçebildi. Seçim barajına itiraz eden parti üyeleri, seçimin iptali için başkent Bişkek’teki meydana çıkmıştı. Kırgız polisi, göstericileri dağıtmak için gaz ve ses bombası kullandı.

PARLAMENTOYU BASTILAR

Bunlarla da yılmayan beş bine yakın gösterici, 5 Ekim 2020 gecesi, Cumhurbaşkanlığı Sarayını ve parlamentoyu işgal etti. Olaylarda şu ana kadar bir kişi yaşamını yitirdi ve 590’ı aşkın kişi yaralandı.

CEZAEVİNDEN ESKİ CUMHURBAŞKANINI ÇIKARDILAR

Ülkede, 5 Ekim’i 6 Ekim’e bağlayan gece, göstericilerin bir kısmı Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kalırken, diğerleri Ala-Too Meydanı ve siyasi mahkumların kaldığı cezaevine doğru hareket etti. Göstericiler siyasi mahkumların kaldığı cezavinden eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev‘i kaçırdı.

Kırgızistan'da seçim sonuçlarını protesto eden göstericiler Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı işgal etti

Öte yandan, Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov’un başkent Bişkek’te olduğunu teyit etti. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov, 6 Ekim 2020 tarihinde yaptığı açıklamada, durumun kötüleşmesini önlemek için tüm önlemleri aldıklarını bildirdi.

KIRGIZİSTAN’DA GENEL SEÇİMLER

Kırgızistan’da 4 Ekim’de yapılan Meclis milletvekili seçimlerinde yarışan 16 partiden 4 parti seçim barajını aştı. Dünkü seçim sonuçlarına göre, 4 siyasi parti yüzde 7’lik barajı aşarak 120 sandalyeli meclise girmeye hak kazandı.
Gelecek 5 yıl görev yapacak milletvekili seçim yarışına giren 16 siyasi partinden “Birimdik” (Birlik), “Mekenim Kırgızistan” (Vatanım Kırgızistan), “Kırgızistan” ve “Bütün Kırgızistan” meclise girmeyi başardı.

(QHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.