İsrail-Hamas savaşında dört günlük ateşkes yürürlüğe girdi,

Ateşkes yerel saatle sabah 07.00'da (0500 GMT) başladı ve en az dört gün sürecek. Her iki taraf da önce kadın ve çocukları serbest bırakacak. İsrail, serbest bırakılan her 10 rehine için ateşkesin bir gün daha uzatılacağını duyurdu.

İsrail ve Hamas arasında Gazze'de dört günlük ateşkes, cuma sabahı yürürlüğe girdi. Müzakerelerin 'pürüzler' nedeniyle uzamasının ardından başlangıçta ilan edilenden bir gün sonra, Hamas'ın elindeki onlarca rehinenin ve İsrail tarafından hapsedilen Filistinlilerin serbest bırakılması için zemin hazırlandı.

Katar'ın öncülüğündeki diplomatik atılım, Gazze'de haftalardır İsrail bombardımanına maruz kalan 2,3 milyon Filistinlinin yanı sıra İsrail'de Hamas'ın savaşı tetikleyen 7 Ekim saldırısı sırasında esir alınan yakınlarının akıbetinden endişe eden aileler için de bir nebze rahatlama vaat ediyor.

Ateşkes yerel saatle sabah 07.00'de (05.00 GMT) başladı ve en az dört gün sürecek. Bu süre zarfında Gazze'de iktidardaki Hamas, 7 Ekim'de kendisi ve diğer militanlar tarafından kaçırılan yaklaşık 240 rehineden en az 50'sini serbest bırakma sözü verdi. Hamas, İsrail'in de 150 Filistinli mahkumu serbest bırakacağını söyledi.

Her iki taraf da önce kadın ve çocuk rehineleri takas edeceklerini duyururken, İsrail, serbest bırakılan her 10 rehine için ateşkesin bir gün daha uzatılacağını söyledi.

Rehineler için ateşkes anlaşmasına, Katar, ABD ve Mısır'ın arabuluculuk yaptığı, haftalar süren yoğun dolaylı müzakereler sonucunda varıldı. Eğer anlaşma sağlanırsa, İsrail'in yedi hafta önce Hamas'a savaş ilan etmesinden bu yana çatışmalarda ilk önemli kırılma yaşanmış olacak.

İsrail Savunma Bakanı Gallant: Ateşkes sonrasında en az iki ay daha savaş sürecek

Anlaşma, Gazze'nin büyük bölümünü yerle bir eden, işgal altındaki Batı Şeria'da şiddetin artmasına neden olan ve Orta Doğu'da daha geniş çaplı bir 'yangın' korkusu yaratan savaşın nihayet sona erdirilmesi umutlarını arttırdı.

İsrail bu tür spekülasyonlara karşı çıkarak ateşkes sona erdiğinde saldırılarına devam etmeye kararlı olduğunu söyledi. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın, askerlere verdikleri molanın kısa süreceğini ve savaşın en az iki ay daha yoğun bir şekilde devam edeceğini söylediği aktarıldı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da ateşkesin sona ermesinin ardından Hamas'ın askeri kabiliyetlerini yok etmek, Gazze'deki 16 yıllık egemenliğine son vermek ve Hamas ve diğer gruplar tarafından Gazze'de tutulan tahmini 240 esirin tamamını iade etmek için savaşa devam etme sözü verdi.

Serbest bırakılan ilk rehinelerde 9 yaşında bir çocuk da olacak

Katar Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Majed al-Ansari'ye göre Filistinliler için artan yardım "mümkün olan en kısa sürede" Gazze'ye girmeye başlayacak. Gazetecilere verdiği demeçte, bu anlaşmadan elde edilecek "ivmenin" "bu şiddetin sona ermesine" yol açmasını umduklarını söyledi.

Hamas Gazze'ye günde 200 kamyonun yardım taşıyacağını söyledi. Katar yardımın yakıt da içereceğini duyurdu ancak miktar konusunda detay paylaşılmadı.

İsrail savaşın başlangıcında Mısır'dan girişine izin verilen gıda, su ve tıbbi malzeme dışında tüm ithalatı kesti. Yakıt eksikliği bölge genelinde elektrik kesintisine neden oldu, evler ve hastaneler jeneratörlere muhtaç kaldı.

Euronews'in edindiği bilgiye göre serbest bırakılacak ilk rehine grubunda 9 yaşındaki İrlandalı-İsrailli kız çocuğu Emily Hand de yer alacak.

Euro News ve AFP

Anahtar Kelimeler:
İsrailGazzeHamasAteşkes
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.