İsrail Gazze’yi mahalle mahalle yok ediyor

 Guardian'ın Gazze'de bombalanan yerlerin büyüklüğü ve dağılımını gösteren araştırması, bölgedeki güncel durumu gözler önüne serdi. İsrail'in yoğun saldırıları 2,3 milyonluk nüfus üzerinde ciddi yıkımlara yol açmış durumda. 

Guardian‘ın Savaş Gazze’nin mahallelerini nasıl yıktı başlıklı görsel araştırma haberi, Gazze‘de yaşanan yıkımın etkileri detaylı bir şekilde ortaya koydu. Haberde, İsrail‘in Hamas‘a karşı yürüttüğü savaşta sivil altyapıya verilen zararları gözler önüne seren uydu görüntüleri ve açık kaynaklı kanıtlar kullanılarak yapılan kapsamlı araştırmaya yer veriliyor.

Araştırma, Gazze’nin üç mahallesindeki binaların ve arazilerin kitlesel yıkımını detaylandırıyor.

Uydu görüntüleri ve açık kaynaklı kanıtlar kullanılarak yapılan analize göre; 250’den fazla konut binası, 17 okul ve üniversite, 16 cami, üç hastane, üç mezarlık ve 150 tarım serası dahil olmak üzere geniş çaplı hasarlar mevcut.

Savaşta tamamen yıkılan binalar, düzleştirilmiş tarlalar ve haritadan silinen ibadethanelerin de bulunduğu görüldü.

7 Ekim’deki Hamas saldırısının ardından İsrail’in başlattığı ağır ve geniş çaplı saldırılar, 1,9 milyon insanın evlerini terk etmesine ve birçok kişinin geri dönemeyecek şekilde yaşam alanlarının yok olmasına neden oldu.

Gazze'de bombalanan yerler

Guardian’ın uydu görüntüleri ile hazırladığı haberde, mahalle ve tarım arazilerindeki büyük yıkım açıkça görülüyor.

Guardian’ın araştırması, Gazze’nin Beit Hanoun, Al-Zahra ve Khan Younis mahallelerindeki yıkımı ayrıntılı olarak inceliyor. 50 bin kişinin yaşadığı Kuzeydoğu Gazze’deki Beit Hanoun‘da, birçok mahalle tamamen enkaza dönüşmüş durumda.

Gazze'de bombalanan yerler

Gazze’nin Al-Zahra mahallesi de yıkımdan yoğun olarak etkilenen bölgeler arasında. Kırmızı kareyle gösterilen noktalar 7 Ekim 2023’ten bu yana saldırıdan tahrip edilen binaları gösteriyor.

Gazze’nin merkezindeki zengin bir mahalle olan Al-Zahra, savaştan önce kule blokları, üniversiteleri ve yaklaşık 5 bin kişiye ev sahipliği yapıyordu.

Güney Gazze’deki Khan Younis ise Kuzey Gazze’nin eski tahliye hattının kenarında yer alıyor ve başlangıçta güvenli bir bölge olarak kabul edilse de, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin harekatlarını genişletmesinden bu yana aralıksız bombalanıyor.

‘Gazze’de bombalanan yerlerde artık yaşam yok’

Araştırma, bu bölgelerdeki birçok caminin tanınmayacak şekilde yıkıldığını, seraların ve konut bloklarının yok olduğunu belirtiyor.

Khan Younis mülteci kampı, 1948 Arap-İsrail savaşından sonra Filistinli mültecileri barındırmak için kurulmuş ve birkaç Birleşmiş Milletler (BM) binası dahil olmak üzere zarar görmüştü.

Rapor, Gazze’deki yıkımın geniş çaplı etkilerini vurguluyor. Yıkımın, sadece sivillerin hayatını kaybetmesine neden olmakla kalmadığı, aynı zamanda Gazze’nin temel sivil altyapısına, eğitim kurumlarına ve ticari mekanlara da büyük zararlar verdiği görülüyor.

Okullar, üniversiteler ve dükkanlar ciddi şekilde hasar görmüş durumda. Rapor ayrıca, İsrail’in savaş sırasında Gazze’deki mimari yapıları bir silah olarak kullandığını ve bu süreçte Filistinlilerin kültürel mirasını oluşturan alanlar ile günlük yaşamın sürdüğü kentsel dokuların da büyük ölçüde tahrip edildiğini ortaya koyuyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.