İran’da çöken bina, hükümet karşıtı protestoları alevlendirdi

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Enkazda ölenlerin sayısı 24’e yükseldi.

İran’da yerel basının dün (cuma) aktardığı haberlere göre, Abadan kentinde bir binanın çökmesi sonucu en az 24 kişinin hayatını kaybettiği olayda sorumlularının yargılanması talebiyle Ahvaz eyaletinde yüzlerce kişi önceki gün (Perşembe) akşam saatlerinde sokağa çıkarak protestolar düzenledi.

Irak sınırındaki Huzistan eyaletine bağlı Abadan kentinde Pazartesi günü yapımı süren 10 katlı Metropol İş merkezi çöktü. Bu olay, İran’ın son yıllarda tanık olduğu en kötü felaketlerden biri kabul ediliyor. Bina 230 bin nüfuslu kentin en işlek caddelerinden birinde yer alıyordu.

Fars Haber Ajansı’nın dün internet sitesinde yayınladığı fotoğraf ve videolar, Perşembe gecesi Abadan sokaklarında yüzlerce kişinin enkazın kurbanlarının yasını tutmak için geleneksel davul ve pirinç gong çaldığı görülüyor. Ajans, protestolara katılanlardan bazılarının “Kahrolsun liyakatsiz yetkililer” şeklinde sloganlar attığını ve “Metropol şehitlerini" selamladığını bildirdi. Aynı Huzistan eyaletine bağlı Hürremşehr kenti sokaklarında da benzer bir hareketlilik yaşandı. Kent sakinleri, enkazda hayatını kaybedenlerin yakınları ile dayanışmalarını ortaya koymak adına düzenledikleri gösterilerde sorumluların ‘kararlı ve ciddi’ bir şekilde yargılanmasını talep etti. İran devlet televizyonu, binanın çöküşünün ardından Abadan sokaklarının Çarşamba gecesi de benzer hareketliliğe tanık olduğunu aktardı.

Devasa binanın çökmesinin üzerinden 4 gün geçti ve kurtarma ekipleri enkaz altından ceset çıkarmaya devam ediyor. Tasnim haber ajansının dün yayın yayınladığı bir videoda, kurtarma ekipleri, siyah bir ceset torbasına sarılmış bir kurbanı sedyeyle kaldırırken görüldü. Sokakta bekleyen onlarca kişi sedyeyi taşıyan kurtarma ekiplerini “La İlahe İllallah” sözleriyle karşıladı. ISNA haber ajansında yer alan habere göre, Abadan Valisi İhsan Abbaspur, dün yaptığı açıklamada, 5 kişinin daha cesedine ulaşılmasının ardından ölü sayısının 24’e yükseldiğini kaydetti.

Yetkililerin açıkladığı 37 yaralının hastanede gördükleri tedaviden sonra taburcu edildikleri bildirildi. Yetkililer enkaz altında olduklarından endişe edilen kayıp kişilerle ilgili henüz kesin bir sayı açıklamadı. İran dini lideri Ali Hamaney, Perşembe akşamı, şehirlerinde yaşanan bu ‘üzücü olaydan’ dolayı Abadan sakinlerine taziyelerini iletti. Hamaney’in internet sitesinde yer alan açıklamada, “Bu olay, biz ülkedeki tüm yetkililerin omuzlarına, olayda ihmali olanları tespit etme ve buna yeltenenlere ibret olsun diye cezalandırma görevi yüklemektedir. Bu olayın tüm ülke genelinde bir daha tekrarlanmasını önlemek için kapsamlı bir çaba gösterilmelidir” denildi.

Yargı makamları bu hafta içinde binanın çökmesinden sorumlu tutulan Abadan’ın şu anki Belediye Başkanı ile iki eski belediye başkanı ve projeyi denetleyen iki belediye memuru da dahil olmak üzere 10 kişinin tutuklandığını açıkladı. Abadan’da çöken bina, akıllara 2017’nin başlarında Tahran şehir merkezinde çöken 15 katlı Plasku ticaret merkezini getirdi. 1960’ların başlarında inşa edilen Plasku’da çıkan yangınları söndürülmesine çok sayıda itfaiye görevlisi katıldı. Resmi verilere göre Plasku olayında 16’sı itfaiye görevlisi 22 kişi hayatını kaybetti.

Tahran/Şarku’l Avsat

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.