Irak Başbakanı Türkiye ziyaretinde su kaynakları ve PKK konusunu görüşecek

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani yarın Ankara’yı ziyaret ederek, kıt su kaynakları ve PKK’nın Kuzey Irak’taki varlığı konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek.

Şarku’l Avsat’ın Fransız AFP’den aktardığı habere göre, bu Sudani’nin Ekim 2022’de iktidara gelmesinden bu yana Türkiye’ye ilk ziyareti olacak.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir Irak Başbakanlık danışmanı, Sudani’nin Erdoğan ile görüşeceğini söyleyerek, “İki ana konu su ve PKK’nın Kuzey Irak’taki varlığıdır” dedi.

Irak, Dicle ve Fırat nehirlerinin seviyesinde endişe verici bir düşüş yaşıyor. Bağdat, defalarca Türkiye ve İran’ı iki nehirden Irak’a ulaşan su seviyesini azaltan barajlar inşa etmekle suçluyor.

Resmi istatistiklere göre, Dicle Nehri’nin 2022’de Irak’a giriş seviyesi son 100 yıldaki ortalama oranının sadece yüzde 35’i kadardı.

Son üç yıldır yağışların azalması ve kötü sulama uygulamaları durumu daha da kötüleştirdi.

Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Ali Rıza Güney, Temmuz ayında yaptığı bir açıklamada, “Kuraklık sadece Irak’ın sorunu değil, Türkiye’nin ve tüm bölgemizin sorunudur. Küresel ısınmanın bir sonucu olarak önümüzdeki yıllarda daha fazla kuraklık yaşanacak” dedi.

Irak’ta suyun büyük ölçüde israf edildiğini ve bu israfı azaltmak için acil önlemler alınması gerektiğini söyleyen Büyükelçi, sulama sistemlerinin modernize edilmesi gerektiğini kaydetti.

Irak hükümet kaynağına göre, Sudani Türkiye ziyaretinde, Kuzey Irak’ta üsleri bulunan PKK konusunu da gündeme getirmesi planlanıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.