Hollanda Nazi Kamplarında katledilen 101 Özbek Asker anıldı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

QHA - Kırım Haber Ajansı'nın paylaştığı habere göre, İkinci Dünya Savaşında, 1942 yılında Hollanda’nın Amersfoort Nazi Kampında esir tutulan ve çoğu kurşuna düzülerek öldürülen 101 askerin hatırasına Özbekistan Brüksel Büyükelçiliğinin de katkısı ile Lahey’deki Rus Büyükelçiliğinde tören düzenlendi.

Rus büyükelçi Aleksandr Vasiliyeviç Şulgin ve Özbekistan’ın Brüksel Büyükelçisi Dilyor Hakimov’un törende yaptıkları konuşmalarda insani açıdan yaşanan dramların gün yüzüne çıkartılmasının önemini vurguladılar. Törene Özbekistan – Hollanda Dostluk Vakfı Başkanı Dalya Çakar da katıldı.

Hollanda basınında çıkan haberlere göre Alman Nazi kampında 865 savaş eseri katledildi. 101 Özbek kökenli askerin 24’ünün hemen ağır şartlarda hayatını kaybettiği, geri kalan 77 kişinin de topluca kurşuna dizildiği belirtiliyor.  

Sovyet ordusundaki askerlerin hatıraları ve iade-i itibar için çalışmalar yapan Stichting Russisch Ereveld Başkanı ve araştırmacı Remco Reiding, konuyu gündemde tutmak adına araştırmalar yapıyor. Reiding, Nazilerin kara propaganda amacıyla söz konusu askerler hakkında önce film yapmak istediklerini sonra da tüm belgeleri imha ettiklerini söyledi.

Özbek yazarlar Yuliya Medvedovskaya ve  Anvar Irgasyev, Hollandalı araştırmacı Remco Reiding’in çalışmalarından kaynak olarak yararlanarak “Yüzlerce” isimli bir roman yayımladılar.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.