Hitler´in ´Kavgam´ kitabı çevrimiçi kullanımda

Alman akademi dünyası Hitler´in ´Kavgam´ kitabının çok satan açıklamalı versiyonunu çevrimiçi kullanıma sundu.

Almanya ve diğer ülkelerdeki Yahudi liderler, Çağdaş Tarih Enstitüsü'nün projesi olan Hitler’in açıklamalı Kavgam kitabı konusunda uzun süredir ikiye bölünmüş durumda. Tartışmanın iki kutbunu “Bu kitap ders olarak okullarda öğretilmeli” diyenlerle Dünya Yahudi Kongresi (WJC) Başkanı Ronald Lauder'in belirttiği “tarihin zehirli dolabında bırakılmalı”yı savunanlar oluşturuyor.

'Mein Kampf /Kavgam' kitabının 2016'da basıldığında Yahudi liderlerden eleştiri toplayan açıklamalı eğitici bir versiyonunu yayınlayan Alman araştırma enstitüsü, Adolf Hitler'in kötü üne sahip tiradının ücretsiz ve arama motorlarında aranabilir bir versiyonunu çevrimiçi kullanıma sundu.

Münih merkezli Çağdaş Tarih Enstitüsü'nün Müdürü Andreas Wirsching, geçtiğimiz hafta yaptığı basın açıklamasında ateşe ateşle karşılık vermek istediklerini söyledi. Açıklamasında, internette bu metnin ‘şüpheli kaynaklardan gelen’ versiyonlarının yaygın olduğunu, kendi enstitülerinin ‘ciddi, bilimsel olarak güvenilir’ metninin, ‘kelimenin en iyi anlamıyla siyasi-tarihi eğitim sağlayacağını’ belirtti.

Wirsching, niyetlerinin "Hitler, Alman milliyetçilik hareketi ve Nasyonal Sosyalizmin tarihini bilimsel olarak araştırmayı" kolaylaştırmak olduğunu söyledi. Çevrimiçi olan baskı, her bölümün ve tarihsel terimlerin açıklamalarını içerdiğinden tüm kitap boyunca kaynak sağlıyor.

Hitler, Yahudilere ve komünistlere olan nefretini kustuğu kitabı, 1923 yılında, Münih'teki darbe girişiminin ardından girdiği hapisteyken yazmıştı. 1933'te yönetime geldikten sonra, yeni evlenenlere ücretsiz olarak verilen ve Hitler'in 50. yaş gününe özel olan da dâhil olmak üzere, birçok farklı baskısı çıkmıştı.

II. Dünya Savaşından sonra

II. Dünya Savaşından sonra Bavyera Finans Bakanlığı, Hitler'in ideolojisinin yayılmasını sınırlamak amacıyla, kitabın telif hakkını devraldı ve telif hakkı süresi dolana kadar Almanya'da basılmasını yasakladı. Buna rağmen başka yerlerde basılmaya devam etti. Kavgam, dünyada en çok satın alınan kitaplar arasında bulunuyor. Modern neo-Naziler ve diğerleri hâlâ ilham kaynağı olarak 'Kavgam' kitabından bahsediyor.

Kitabın telif hakkı 2016'da sona erdi ve Çağdaş Tarih Enstitüsünün versiyonu basıldığı ilk gün tükenerek, Almanya'da o yıl en çok satan kitaplardan bir haline geldi. Amazon 2020 yılında kitabın tüm versiyonlarını internet sitesinden kaldırdı.

Almanya ve diğer ülkelerdeki Yahudi liderler, açıklamalı versiyonla ilgili tartışmalarına devam ediyor. Almanya Yahudiler Merkez Konseyi bunun metni ‘açıklığa kavuşturacağını’ söylerken, Merkez Konsey eski Başkanı ve Holokost kurtulanı olan Charlotte Knobloch bu kitabın ‘okullarda yeri olamayacağını’ savunuyor.

ŞALOM

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.