Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan; BM kararında Kırım'ı işgal eden Rusya'yı desteklediler

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Birleşmiş Milletler (BM) Üçüncü Komitesi toplantısında, “Geçici olarak işgal edilen Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) şehri, Ukrayna’da insan haklarının durumu” taslağına karşı oy kullanan dört ülke arasında; Ermenistan, Belarus, Kazakistan ve Kırgızistan yer aldı.

Birleşmiş Milletler’in (BM) 17 Kasım 2021 tarihindeki Üçüncü Komitesi toplantısında BM Genel Kurulu Kararı “Geçici olarak işgal edilen Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) şehri, Ukrayna’da insan haklarının durumu” taslağına karşı oy kullanan 19 ülke arasında Sovyet dönemi sonrası 4 ülke Ermenistan, Belarus, Kazakistan ve Kırgızistan yer aldı.

KTMM BAŞKANI ÇUBAROV: “BU DEVLETLER, BM KARARINDA KIRIM’I İŞGAL EDEN DEVLET OLARAK LİSTELENEN RUSYA FEDERASYONU’NU DESTEKLEDİLER”

Adı geçen devletlerin, BM Kararında işgalci güç olarak gösterilen Rusya Federasyonu’nu desteklemesine, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongeresi (DQTK) Başkanı Refat Çubarov tepki gösterdi. Çubarov, Facebook hesabı üzerinden paylaştığı yorumunda, “17 Kasım 2021’de Üçüncü BM Komitesi toplantısında BM Genel Kurulu Kararı taslağına; “Geçici olarak işgal edilen Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) şehri, Ukrayna’da insan haklarının durumu”na karşı oy kullanan 19 ülke arasında 4’ü – eski Sovyet devletleri: Ermenistan, Belarus, Kazakistan ve Kırgızistan’dı. Bu devletler, BM Kararında Kırım’ı işgal eden devlet olarak listelenen Rusya Federasyonu’nu desteklediler. Böylece, geçici olarak işgal edilen Kırım’da Kırım Tatarlarına ve etnik Ukraynalılara karşı daha fazla baskı ve zulüm için Kremlin’e müsamaha gösterdiler.” diye kaydetti.

BM GENEL KURULU ÜÇÜNCÜ KOMİTESİ, KIRIM İLE İLGİLİ KARAR TASLAĞINI KABUL ETTİ

Rusya’nın çabalarına karşın Kırım ile ilgili yeni karar taslağının BM Genel Kurulu Üçüncü Komitesi tarafından kabul edilmesinin ardından Ukrayna Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yayımladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“17 Kasım’da, BM Genel Kurulu’nun 76. oturumunun Üçüncü Komitesi, “Geçici olarak işgal edilen Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) şehri, Ukrayna’da insan haklarının durumu” başlıklı güncellenmiş bir karar taslağı kabul etti. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, ‘Güncellenmiş Kırım kararı taslağının BM Genel Kurulu Üçüncü Komitesinde kabul edilmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Bu belgeye destek veren ve lehinde oy kullanan BM üye devletlerine minnettarız. Bu kararın BM Genel Kurulu tarafından Aralık ayında kabul edilmesi, Ukrayna’nın toprak bütünlüğümüzü geri kazanma yolundaki uluslararası desteğini daha da pekiştirecektir.’ dedi. Kuleba, Ukraynalı diplomatların, Kırım yarımadasının işgalden kurtarılmasını hızlandırmak için Rusya Federasyonu üzerindeki uluslararası baskıyı pekiştirmeye devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

Kırım’daki insan hakları durumuna ilişkin bir karar üst üste altıncı yıldır masaya yatırılıyor. Her yıl belgeye, işgalci bir güç olarak Rusya Federasyonu tarafından yarımadada uluslararası hukuk ve insan haklarının ağır ihlalleri hakkında yeni gerçekler ekleniyor. Kırım’ın geçici olarak işgal edilmiş bir yarımada olarak statüsünü yansıtan, Kırım Platformu içinde işbirliğini destekleyen, Rusya’nın Kırım’ın yerli halkı olarak Kırım Tatarlarının haklarına saygı gösterme sorumluluğunu vurgulayan ve Kırım Tatarlarının liderlerinin gıyaben görevden alınmalarını yürürlükten kaldıran kararın başlığı bu yılın kilit yeni unsurları arasında yer alıyor. Belgede Rusya’ya Kırım sakinlerinin haksız yere gözaltına alınmasına ve tutuklanmasına son vermesi çağrısında bulunulurken, aralarında Emir Üsein Kuku, Halyna Dovhopola, Server Mustafayev, Vladıslav Yesıpenko, Nariman Celal ve diğerleri de dahil olmak üzere yasadışı olarak gözaltına alınan Ukrayna vatandaşlarının serbest bırakılması talep ediliyor.

Geçici olarak işgal edilen Kırım’da askeri birliklerin yığılmasının ve Rus silahlı kuvvetlerinin sayısız tatbikatının, bölgede özellikle sivil nüfusun temel haklarını zorlaştıran kritik uzun vadeli olumsuz sonuçlara yol açtığı vurgulanıyor. Karar taslağı, Rusya’nın işgalci bir güç olarak Kırım sakinlerine temiz su ve temiz içme suyu sağlamadaki sorumluluğunu vurguluyor. Belge, Rusya’nın Ukrayna’nın Kırım’da bulunan kültürel ve doğal mirasını yok etme veya aktarmaya yönelik yasa dışı eylemlerini de kınamaktadır. Uluslararası toplum, bu tür eylemlerin Ukrayna ve Kırım Tatar kültürel kimliğinin yarımadanın etnokültürel manzarasından kasıtlı olarak silinmesini amaçladığını belirtiyor. Rusya’ya, Kırım nüfusunun demografik bileşimini zorla değiştirme politikasını durdurma çağrısı var. Belge, Rusya Federasyonu tarafından Kırım’da gerçekleştirilen ve Kırım’a ilişkin meşruiyeti tanınmayan Tüm Rusya nüfus sayımını kınamaktadır. Karar, Aralık ayında BM Genel Kurulu’nda yapılacak son oylamanın ardından resmi bir BM belgesi haline gelecek.”

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.