Ermeni Vandallığı Hız Kesmiyor! Kaçarken Füzuli Şehir Mezarlığı'nı ve Camileri Talan Ettiler!

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Karabağ’da Azerbaycan’ın tarihi harekatı sonrası imzalanan ateşkes anlaşması kapsamında Ermeniler, yeniden Azerbaycan toprağı olan yerleşim yerlerini harabeye çevirerek terk ediyor. Ermeniler, Füzuli şehir mezarlığındaki mezar taşlarını ve Azerbaycan’a ait birçok camiyi talan etti.

Azerbaycan basınında bugün itibarıyla yer alan haberlere göre, bir grup gazeteci işgalden kurtarılan Füzuli bölgesini ziyaret etti. Gazetecilerin görüntülediği manzaraya göre Ermeniler, Füzuli şehir mezarlığındaki mezar taşlarının çoğunu yok etti. Özellikle mezarların etrafındaki demir çitler yıkıldı. Ermenilerin Azerbaycanlıların yeniden kavuştukları topraklarına döndüklerinde ilk ziyaret edecekleri yerlerin mezarlıklar olacağını bilerek en çok buralara mayın döşedikleri belirtiliyor. Azerbaycan Ulusal Mayın Temizleme Ajansı (ANAMA) uzmanları tarafından, bölgede çok sayıda patlamamış bombanın temizlenmesi sürdürülüyor. Bölgeden verilen görüntülere göre, tahrip edilen mezarlıkların yanı sıra camilerde de tahribatlar bulunuyor.

FÜZULİ KENTİ ERMENİ İŞGALİYLE HARABEYE DÖNDÜ

Ermenistan’ın 27 yıl işgal altında tuttuğu Azerbaycan’ın Füzuli kenti, tamamı yıkık yapılarıyla ıssız ve harabe kente dönüşmüş durumda. Azerbaycan ordusunun 17 Ekim’de işgalden kurtardığı Fuzuli kentinde neredeyse sağlam bina bulunmuyor. Bir zamanlar 100 bin Azerbaycanlının yaşadığı kent artık bozuk yollardan ve sadece bazı taşları kalan binalardan ibaret.

AZERBAYCAN’IN İŞİ GÜÇ: ŞEHİR YENİDEN İMAR EDİLİYOR

Azerbaycan hükumeti, önce işgalden kurtarılan tüm bölgelere Ermenistan tarafından verilen zararı hesaplamayı daha sonra yeniden imar etmeyi planlıyor. İşgalden kurtarılan bölgeler bir yandan da mayından ve patlamamış mermilerden temizleniyor.

HACIYEV GAZETECİLERLE FÜZULİ’DE

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev, dün gazetecilerle birlikte Füzuli’yi ziyaret etti. Hacıyev ve gazeteciler, Alhanlı köyünde Ermenistan ordusunca atılan fakat patlamayan beyaz fosforlu mermi inceledi. Azerbaycan Ulusal Mayın Temizleme Ajansı (ANAMA) uzmanları, düştüğü yerde patlamayan mermiyi taşınması mümkün olmadığı için patlatarak etkisiz hale getirdi.

ERMENİSTAN ORDUSUNUN BIRAKIP KAÇTIĞI MÜHİMMATLAR HER YERDE

Bölgeye gidenlerin izlenimlerine göre, Füzuli’de 27 Eylül- 10 Kasım arasında Ermenistan ve Azerbaycan ile yaşanan savaşın izleri hala sürüyor. Füzuli’ye giden yollar, çatışmalar devam ettiğinde Azerbaycan ordusunun imha ettiği Ermenistan ordusuna ait tank ve zırhlı araçlarla dolu. Neredeyse her adım başı vurulan bir tank veya araç görmek mümkün. Yol kenarlarında Ermenistan ordusunun bırakıp kaçtığı mühimmata da rastlanıyor.

SAVAŞIN ARDINDAN HAYALET ŞEHRE DÖNDÜ

Ermenistan güçlerinin, Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine ateş açtığı mevziler de olduğu gibi duruyor. Mevzilerde çok sayıda mermi ve yiyecek bulunuyor. Yol boyunca uzanan tüm köyler de harabe durumda. Ermeniler işgal ettiklerinde evlerin kullanılabilir tüm eşyalarını sökerek götürmüş. Taş yığını haline gelen köylerde hiçbir yaşam belirtisi bulunmuyor.

MEZARLIKLAR MAYIN AÇISINDAN ÇOK TEHLİKELİ

Ermeniler sadece köylerdeki evleri değil, mezarlıkları da harabeye dönüştürdü. ANAMA yetkilileri, mezarlıkların mayın açısından çok tehlikeli olduğu uyarısında bulunuyor.

“BU BARBARLIK, VANDALİZM, İNSANLIĞA KARŞI SAVAŞ SUÇU”

Hikmet Hacıyev, gazetecilere yaptığı açıklamada, Füzuli ve diğer illerde yaşanan yıkımın tüm dünya kamuoyunun görmesi gerektiğini kaydetti. Hacıyev, Füzuli’de tek bir sağlam binanın kalmadığını, kentin yerle bir edildiğini belirterek “İşgalden önce burada 100 bin insan yaşıyordu ve bölgenin en gelişmiş iliydi. Şimdi ise yıkık durumda. Bu barbarlık, vandalizm, savaş suçu, insanlığa karşı suçtur.” dedi.

AZERBAYCANLILARIN BURUK SEVİNCİ

Birçok Füzuli sakini, 27 yıllık hasretin sonunda şehirlerini ziyaret etti. Sakinler, ata yurtlarına dönmenin sevincini yaşarken, evlerinin durumunu görünce kendilerini karşılayan manzara karşısında büyük üzüntü yaşadı.

(QHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.