Dünya Sağlık Örgütü hepimize yalan söyledi... İşte çok konuşulacak gerçek

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Harvard Üniversitesi araştırmacıları, semptom göstermeyen hastaların virüsü daha kolay bulaştırdığını açıkladı. DSÖ, önceki gün bu hastaların virüsü daha az yaydığını açıklamıştı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Harvard Üniversitesi’nin tepki göstermesinin ardından asemptomatik (belirti göstermeyen) korona virüs hastalarının virüsü yaymasının nadir olduğuna dair açıklamasını geri çekti.

DSÖ, dün korona virüsle enfekte olup da belirti göstermeyen kişilerin hastalığı bulaştırma risklerinin düşük olduğunu açıklamış ve hükümetlerin semptom gösteren hastalara odaklanması istemişti. DSÖ'nün Covid-19'a karşı mücadele ekibi lideri Maria Van Kerkhove, Cenevre'de yaptığı açıklamada, Covid-19'un nasıl bulaştığıyla ilgili farklı ülkelerden gelen verileri incelediklerini ve virüsün asemptomatik birinden başka birine bulaşmasının çok nadir olduğunu ifade etmişti.  

"KAMUOYUNU YANLIŞ BİLGİLENDİRİYORLAR" 

Ancak, dünyanın en saygın kuruluşları arasında yer alan Harvard Üniversitesi’nden araştırmacılar çok sayıda kanıtın, semptomları olmayanların korona virüsü kolayca  yayabileceğini gösterdiğini açıklayarak DSÖ’yü kamuyu yanlış bilgilendirmekle suçladı. 

DSÖ AÇIKLAMAYI GERİ ÇEKTİ 

Dün ilerleyen saatlerde tekrar açıklama yapan DSÖ danışmanı Kherkove, açıklamanın yanlış anlaşıldığını ve hiçbir semptomu olmayan kişilerin de hastalığı yaydığını söyledi. 

"BİLİMSEL GERÇEKLERE DAYANMIYOR"

Harvard Küresel Sağlık Ensitütüsü,  asemptomatik yayılmanın korona virüsün yayılmasının ana yollarından biri olmadığı iddiası nedeniyle insanların sosyal mesafe uygulamalarını ve maske takmayı bırakabileceğini ve DSÖ’nün kendi eliyle insanları ikinci korona virüs dalgasına sürükleyebileceğini belirtti.

Araştırmacılara göre, DSÖ'nün yorumu, henüz bilimsel toplulukla paylaşılmayan 'üye devletlerin açıklamasına dayanıyor.

Harvard Küresel Sağlık Enstitüsü Müdürü Dr. Ashish K Jha, DailyMail.com'a verdiği demeçte, “Açıkçası beliti göstermeyen kişilerin popülasyonda kontrol altında tutulması salgının durmasında kritik bir öneme sahip. Asemptomatik yayılma tehdidi, gerçek ve önemlidir” ifadelerini kullandı.  

(Kaynak: Yeniçağ / Kapak foto: Hürriyet Arşiv)

Anahtar Kelimeler:
KoronavirüsDSÖAsemtomatik
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.