Çin basını: "Erdoğan, Kırım'ı Türkiye'ye bağlamak istiyor"

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Çin medyası, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırgan tutumu ve dünya kamuoyunun takip ettiği gerilimi Türkiye üzerinden gündeme taşıdı. Çin’in ünlü haber sayfalarından NetEase’de bir gazeteci, “Erdoğan, Kırım’ın Türkiye’ye ait olduğunu iddia ederek yine meydan okudu, Putin daha ne kadar dayanabilir?” başlıklı bir köşe yazısı yayımladı. Baştan sona yanlışlarla dolu haber metninde, Türkiye’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine verdiği destek görmezden gelindi.

Çin medya servislerinden NetEase‘de 31 Ocak 2022 tarihinde tanınmış bir gazeteci tarafından “Erdoğan, Kırım’ın Türkiye’ye ait olduğunu iddia ederek yine meydan okudu, Putin daha ne kadar dayanabilir?” başlıklı bir köşe yazısı yayımlandı. Çin medyasına yansıyan haberde, Türkiye’nin Kırım’ı kendi topraklarına bağlamak istediği iddialarına yer verildi. Rusya Federasyonu’nun 2014 yılında Kırım’ı işgal etmesinin ardından Türkiye Cumhuriyeti, Rusya’nın Kırım’daki egemenliğini ve işgalini hiçbir zaman kabul etmediğini açıklamış ve kararlı bir duruş sergilemişti. Türkiye, o günden bugüne Kırım’ın yasa dışı ilhakını tanımadığını ifade ediyor. Türkiye Cumhuriyeti, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Kırım’daki yasa dışı ilhakı kabul etmediğini defalarca dile getirdi. Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine destek veren Türkiye Cumhuriyeti, Kırım’daki Rus işgalinin son bulması için uluslararası platformlarda Kıyiv yönetimine destek veriyor. Bu amaçla, son dönemde Rusya’nın Ukrayna’ya olası saldırısı karşısında Türkiye Cumhuriyeti, Ukrayna ve Rusya arasında arabuluculuk rolü üstlenebileceğini ifade etti.

ÇİN MEDYASI: TÜRKİYE, KIRIM’I ÜLKEYE DAHİL ETMEK İSTİYOR (!)

Ancak, Çin medyasında servis edilen söz konusu haberin, dezenformasyon ve provokasyonlarla dolu olduğu görüldü. Türkiye’ye yönelik gerçeği yansıtmayan, düşmanca ve saldırganca ifadeler sık sık Çin medyasında yer alıyor. Bahsi geçen köşe yazısında, Türkiye’nin cüretkâr ve küstah bir ülke olduğu ifade ediliyor. Öte yandan, dünyada pek çok ülkenin ABD ve Rusya arasında tercih yaptığı ancak Türkiye’nin her ikisini de kabul etmediği belirtiliyor. Türkiye’nin Rus savaş uçağını düşürdüğü, ABD ordusunu ülkeden “sınır dışı” ettiği ifadeleri yer alan haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kırım Yarımadası’nın Türkiye’ye ait olduğunu “söylediği” ve Kırım için rekabet ettiği kaydedildi. İşte o haber:

“RUSYA, KIRIM’I YASA DIŞI OLARAK İŞGAL ETMİŞTİR”

Söz konusu köşe yazısında iddialar bunlarla da kalmadı, Çinli gazetecinin yanlışlarla dolu iddiaları şöyle:

“…Basında çıkan haberlere göre, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde, Rusya’nın işgali altındaki Kırım’ın ne Rusya’ya ne de Ukrayna’ya ait olduğunu, ancak Türkiye’ye iade edilmesi gerektiğini söyledi. Bunun nedeni, Kırım Savaşı başlamadan önce Kırım topraklarının Osmanlı Devleti’ne ait olmasıdır. Bu temelde Erdoğan, Kırım’ın 1873’ten sonra Rusya’nın “yasa dışı” olarak işgal ettiği ve şimdi geri verilmesi gerektiğine inanmakta ve ayrıca Rusya ve Ukrayna’nın Türkiye’ye “tazminat” sağlamasını talep etmektedir.”

“TÜRKİYE’NİN CİHAN DEVLETİ RÜYASI”

Köşe yazısında “Türkiye’nin Büyük Devlet Rüyası” alt başlığı altında şöyle devam ediyor:

“Tarihte Türkiye çok parlak dönemler yaşadı ancak bunlar geçmişte kaldı. Mevcut uluslararası ortamda Türkiye hala zayıf bir ülkedir. Türkiye daha önce ABD, Rusya ve Fransa’yı kızdırdı (!). Üçü de BM’nin daimî üyesi ülkedir. Üçü de nükleer silahlara sahip, çok sayıda balistik füzeleri ve nükleer denizaltıları var ve askeri güçleri Türkiye’den çok daha yüksektir. Türkiye son yıllarda hızla gelişti. Bunda bir ölçüde ABD’nin yardımı da var. S-400 olayı nedeniyle Erdoğan yavaş yavaş müttefik olan ABD’yi kaybediyor. ABD bundan etkilenmeyecek ama Türkiye’nin askeri gücü zayıflayacak, Türkiye fayda değil zarar görecek. Putin bunlara sessiz mi kalacak?…”

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: KIRIM DAHİL UKRAYNA’NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ VE EGEMENLİĞİNİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDİYORUZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün gerçekleştirdiği Kıyiv ziyaretinde, Türkiye ve Ukrayna’nın stratejik ortaklığını geliştirecek başta Serbest Ticaret Anlaşması olmak üzere 12 ayrı anlaşmaya imza atıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin, Rus işgali altındaki Kırım dahil olmak üzere Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediğini bir kez daha vurguladı. Öte yandan, Kırım’ın Rusya tarafından yasa dışı ilhakını kabul etmediklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ve Ukrayn arasındaki yaşanan gerilime ilişkin “Türkiye krizin sonlanması için üzerine düşeni yapacaktır” değerlendirmesini yaptı.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.