Bir asır sonra ilk kez temerrüde düştü! Rusya borçlarını ödeyemiyor

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Kredi derecelendirme kuruluşu, Rusya’nın döviz notunu, dış borç sahiplerine olan taahhütlerini yerine getiremeyeceğine dair artan riskler sebebiyle seçici temerrüde düşürdü.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), 09 Nisan 2022 tarihinde, Rusya’nın döviz notunu dış borç sahiplerine olan taahhütlerini yerine getiremeyeceğine ilişkin artan riskler sebebiyle “seçici temerrüde” (borcu ödememekte direnme) düşürdüğünü açıkladı. Uluslararası Para Fonu (IMF) ödeme temerrüdünü, ödemesiz dönem geçtikten sonra anapara, faiz veya diğer tutarların ödenmemesi olarak tanımlıyor.

RUSYA, 1917’DEN BU YANA TEMERRÜDE DÜŞMEMİŞTİ

Rusya, 1917’deki Bolşevik Devrimi’nden bu yana hiç temerrüde düşmemişti. Fakat Ukrayna’ya yönelik işgal girişimden dolayı getirilen yaptırımlar, Rusya’nın tahvil ödemelerinin aşırı hassas bir nokta durumuna gelmesine yol açtı.

PİYASALAR, KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARININ AÇIKLAMALARINI DİKKATE ALIYOR

Piyasalar böyle durumlar karşısında genellikle kredi derecelendirme kuruluşlarının açıklamalarını dikkate alıyor. Rusya’ya “seçici temerrüt” notu veren S&P, yatırımcıların ruble cinsinden ödemelerini dolar eşdeğerine çeviremeyeceklerini veya hükumetin bu ödemeleri 30 günlük bir ödemesiz dönem içinde yine dolara çevirmesini beklemediğini söyledi.

RUSYA BORÇLARINI ÖDEYEBİLİR Mİ?

Rusya, devlet tahvilleri için 649 milyon dolar faiz ödemesini dolar cinsinden gerçekleştirmesi gerekiyordu. Ancak ABD Hazinesi bu transferi engelledi ve Rusya’nın borçlarını ödemek için dondurulmuş döviz rezervlerini kullanmasını da yasakladı. Rusya, çözüm olarak bu miktarın ruble değerini özel hesaplara yatırdı.

Analistler, Rusya’nın enerji ihracatından milyarlarca dolar gelir elde edebildiğinden ve döviz rezervlerinin yaklaşık yarısı dondurulmuş olsa da, henüz dondurulmamış ve Rusya’da bulunan rezervlerinin olduğundan yola çıkarak, Rusya’nın ödeme imkanlarına ve kabiliyetine sahip olduğunu söylüyor.

TEMERRÜD OLUNCA NELER YAŞANABİLİR?

Temerrüt riski altında olan veya temerrüde düşmüş olan borç yükümlülükleri, yeniden yapılandırma sonucu para kazanmayı veya tazminat almayı uman ya da borçlunun varlıklarına el koymak amacıyla mahkemelerde dava açmayı hedefleyen genellikle sıkıntılı durumlarda uzmanlaşmış fonlar tarafından üstlenilir. Ancak, Uzmanlar bu konularda malvarlığına el koyma ve dava süreçlerinin uzun ve maliyetli olduğunun altını çiziyor.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.