Bill Gates, “Bir salgın daha yaşayacağız. Bir dahaki sefere farklı bir patojen olacak”

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Bill Gates Cuma günü yaptığı açıklamada, Covid-19′dan kaynaklanan ciddi hastalık risklerinin ”önemli ölçüde azaldığını”, ancak başka bir pandeminin kesin olmadığını söyledi.

Almanya’nın yıllık Münih Güvenlik Konferansı’nda CNBC’den Hadley Gamble’a konuşan Bill & Melinda Gates Vakfı eş başkanı Gates, potansiyel yeni bir pandeminin muhtemelen koronavirüs ailesinden farklı bir patojenden kaynaklanacağını söyledi.

Ancak tıbbi teknolojideki ilerlemelerin, eğer yatırımlar şimdi yapılırsa, dünyanın onunla daha iyi mücadele etmesine yardımcı olacağını da sözlerine ekledi.

“Bir salgın daha yaşayacağız. Bir dahaki sefere farklı bir patojen olacak” dedi Gates.

Gates, koronavirüs pandemisinden iki yıl sonra, küresel nüfusun büyük bir bölümünün bir miktar bağışıklık kazanmasıyla en kötü etkilerin azaldığını söyledi. Şiddeti, en son omikron varyantı ile de azaldı.

04ill Gates: Dünya Avustralya’nın yaptığını yaparsa bir sonraki salgını önlemek mümkün

Ancak Gates, birçok yere bunun bir bağışıklık düzeyi yaratan virüsün kendisinden kaynaklandığını ve “dünya nüfusuna çıkmak için aşılarla yaptığımızdan daha iyi bir iş çıkardığını” söyledi.

“Genellikle yaşlı olmakla ve obezite veya diyabetle ilişkili olan ciddi hastalık şansı, bu enfeksiyona maruz kalma nedeniyle bu riskler şimdi önemli ölçüde azaldı” dedi.

Gates, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2022’nin ortalarına kadar küresel nüfusun %70′ini aşılama hedefine ulaşmak için zaten ”çok geç” olduğunu söyledi. Şu anda dünya nüfusunun %61,9′u en az bir doz Covid-19 aşısı almıştır.

Dünyanın gelecekte aşıları geliştirmek ve dağıtmak için daha hızlı hareket etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi ve hükümetleri şimdi yatırım yapmaya çağırdı.

Gates, haberci RNA (mRNA) teknolojisi de dahil olmak üzere standartlaştırılmış platformların bunu mümkün kılacağını ekleyerek, “Bir dahaki sefere bunu iki yıl yerine denemeli ve yapmalıyız, altı ay gibi yapmalıyız” dedi.

“Bir sonraki pandemiye hazır olmanın maliyeti o kadar büyük değil. İklim değişikliği gibi değil. Eğer mantıklıysak, evet, bir dahaki sefere erken yakalarız.”

Gates, Bill & Melinda Gates Vakfı aracılığıyla, düşük ve orta gelirli ülkelere aşı dağıtmak için Covax programının oluşturulmasına yardımcı olan Salgın Hazırlık Yenilikleri Koalisyonu’na 300 milyon dolar bağışlamak üzere Birleşik Krallık’ın Wellcome Trust ile ortaklık kurdu.

CEPI, yeni bir aşı geliştirmek için gereken süreyi sadece 100 güne indirmek için 3.5 milyar dolar toplamayı hedefliyor.

CNBC'den çeviren bursaarena.com.tr

Anahtar Kelimeler:
DolarBill GatesCovidPandemi
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.