Belarus'ta seçimleri protesto edenlere polis göz açtırmıyor

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra yaklaşık 1 aydır protestoların devam ettiği Belarus’ta polis, protestoculara göz açtırmıyor. Belarus’un başkenti Minsk’te polis, seçimleri protesto edenlere müdahaleleri ve gözaltıları arttırdı.

AA’nın 30 Ağustos 2020 tarihli haberine göre Belarus’ta cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını protesto etmek için Bağımsızlık Meydanı’nda toplanmak isteyen göstericilere güvenlik güçleri müdahale etti.

Başkent Minsk’te sosyal medyadan yapılan duyuru ile izinsiz gösteri yapmaya çalışan protestocular güvenlik güçlerince engellendi ve gözaltına alındı.

HÜKUMET BİNASI ÖNÜNDEKİ BAĞIMSIZLIK MEYDANI’NDA KALABALIK DAĞITILDI

Güvenlik güçleri, şehrin ana caddeleri ve meydanlarında yoğun güvenlik önlemleri alırken, farklı yönlerden gelerek hükumet binası önündeki Bağımsızlık Meydanı’na doğru ilerleyen kalabalık grupları dağıttı. Bağımsızlık Meydanı’nın girişi polis araçları ve güvenlik güçleri tarafından kapatıldı.

KGB ÖNÜNDE ARBEDE VE GÖZALTI

Bağımsızlık Caddesi’nde bulunan Belarus Devlet Güvenlik Komitesi (KGB) önünde güvenlik güçleri ile protestocular arasında zaman zaman arbede çıktı. Polis, dağılmayan protestocuları gözaltına almaya başladı.

ÖNLEMLER ARTIRILDI

Şehrin tarihi anıtlarının bulunduğu yerler ve İçişleri Bakanlığı önü dikenli tellerle çevrildi. Gösterilerin yapıldığı bölgede mobil telefonların internet bağlantısı kesildi. Ülkenin bazı kentlerinde de protestocu gruplar şehir meydanlarında eylemler başlattı.

BELARUS’TAKİ OLAYLAR
Belarus Halk Cumhuriyeti, 26 yıldır ülkenin başında olan Devlet Başkanı Alexandr Lukaşenko’ya karşı düzenlenen kitlesel protestolar ve grevler ile yaklaşık 1 aydır çalkalanıyor.
Belarus’ta, 9 Ağustos’ta yapılan tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerini mevcut Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun kazanmasının ardından seçimlere hile karıştırıldığı gerekçesiyle protesto gösterileri başlamıştı.
Belarus’taki muhalefet, seçimlerin hileyle kazanıldığını iddia ediyor. Avrupa Birliği de seçimlerin adil bir biçimde yapılmadığını savunarak, Minsk yönetimini yaptırım uygulamakla tehdit ediyor.
Belarus’ta cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Merkez Seçim Komisyonunun açıkladığı kesin olmayan sonuçlara göre, mevcut Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko yüzde 80 oy alarak seçimin galibi olmuştu. (QHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.