Almanya, tarihinde ilk kez SİHA alacak. 140 Adet ilk alışta tercihi İsrail oldu

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Almanya Federal Meclisi Savunma Komitesi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana askeri harcamalarını arttırarak ve tarihinde bir ilk olarak silahlı insansız hava aracı (SİHA) satın alacağını açıkladı.

Yapılan açıklamalara göre parlamento, İsrail yapımı Heron TP SİHA’sından 140 adet alacağını belirtti. Savunma Bakanlığı, komite tarafından onaylanan karara göre, 60 SİHA’yı eğitim için, 80 SİHA’yı ise askeri operasyonlarda kullanacağını açıkladı. SİHA’ların toplam değerinin 152,6 milyon euro olduğu ve iki sene içerisinde teslim edileceği belirtildi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, SİHA’ların çoğunluğu yurt dışındaki askerlerin korunmasında kullanılacak.

Almanya, 2018 yılında Heron TP’yi satın almaya karar vermişti. Ancak o günlerde iktidar koalisyonu olan ve Olaf Scholz’un başkanlığını yaptığı Sosyal Demokrat Partisi, alınan karara karşı çıkarak projenin ertelenmesine neden olmuştu. Ancak orduya yıllarca yetersiz yaptırım yapılmasının düşünülmesinin ardından Almanya, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmek için başlattığı operasyonlarla aynı dönemde SİHA alacağını açıkladı.

Bakanlık, parlamentonun kararını memnuniyetle karşılayarak “Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı, Avrupa bölgesindeki güvenlik politikasını bütünüyle değiştirdi ve ordumuzun tam olarak donatılmasının, askeri saldırıların savuşturulmasının, ordumuz ve ortaklarımızı korumamız gerektiğini gösteriyor” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasından önce göreve başlayan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, orduyu güçlendirmek için 100 milyar Euro harcanacağını ve her yıl gayri safi yurt içi hasılatının en az yüzde 2’sinin ordu için kullanılacağını açıkladı. Yapılan açıklamalarda, İsrail yapımı Demir Kubbe füze savunma sisteminin satın alınması için çalışmalara başlandığını ifade edildi.

Berlin / Şarku’l Avsat

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.