AB: Rusya, Ukrayna sınırına 150 binden fazla asker yığdı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB Dışişleri Bakanları toplantısı sonrası basın açıklamasında; Rusya’nın Ukrayna sınırına, Kırım’ın işgalinden bu yana en büyük ve yoğun sevkiyatı yaparak ve 150 bin asker yığdığını kaydetti.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dışişleri bakanları, dün yapılan toplantının ardından Rusya’nın Ukrayna sınırında ve Kırım’da askeri varlığını artırmasının ardından Ukrayna ile tam dayanışma içinde olduklarını açıkladı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya’ya yeni yaptırım uygulanmayacağını bildirdi.

AB TEMSİLCİSİ BORRELL: UKRAYNA’NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ DESTEKLİYORUZ

AB Yüksek Temsilcisi Borrell, 150 bin Rus askerinin Ukrayna sınırına gönderildiğini, Rus ordusunun Ukrayna sınırı ve 2014’te işgal edilen Kırım’a bugüne kadar yaptığı en büyük sevkiyat olduğunu ifade etti. Borrell, şunları söyledi:

“Rusya sınıra her türden askeri malzeme ve araç sevkiyatı gerçekleştiriyor. Mobil hastanelerden savaş teçhizatlarına çok ciddi bir hareketlilik görüyoruz. Bunun kaygı verici olduğu çok açık. Bu kadar fazla sayıda askeri bir yere topladığınızda bir kıvılcım çıkma olasılığı daha fazla olur… Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini destekliyoruz ve Rusya’nın da buna saygı göstermesini istiyoruz”

RUSYA’DAN UKRAYNA SINIRINA YOĞUN ASKERİ SEVKİYAT: DONBAS’TA ATEŞKES SONA ERDİ

Ukrayna’nın Donbas bölgesinde Rusya yanlısı ayrılıkçı teröristlerle olan ateşkes süresinin dolmasından itibaren bölgede ciddi askeri hareketlilik başladı. Rusya Ukrayna sınırı boyunca bu hafta başında 28 taburunu yerleştirirken, askeri sevkiyatlarını devam ettiriyor. Ukrayna’ya petrol ihracını durdurduğunu açıklayan Rusya, 14. Zırhlı Tümenini de sınıra konuşlandırdı ve işgal altındaki Kırım’a tren yoluyla asker ve askeri araç ile teçhizat sevk etti. Bununla birlikte Rus demiryollarındaki trafik yoğunluğunun sivil seferlerden askeri seferlere kaydırıldığı da gelen bilgiler arasında. Diğer taraftan Ukrayna Ordusu ise Rusya’dan gelecek herhangi bir saldırı karşısında teyakkuza geçti. Sınır boyunda bu gelişmeler yaşanırken, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Genelkurmay Başkanı Org. Mark Villey’den Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü destekleyen açıklama geldi.

İŞGAL ALTINDAKİ KIRIM’A YOĞUN ASKER SEVKİYATI
Rusya, yasa dışı bir şekilde inşa ettiği Kerç Köprüsü üzerinden Kırım’a yoğun askeri sevkiyat yapıyor. Rusya’nın Rostov bölgesinden Ukrayna sınırına sevk edilen 85 araçlık dev askeri konvoy, Rus vatandaş tarafından videoya kaydedildi.

RUSYA TATBİKAT BAHANESİYLE KARADENİZ’İN BİR KISMINI GEMİLERE KAPATTI
Rusya Federasyonunun askeri tatbikat bahanesi ile Karadeniz’in bir kısmını 19 Nisan’dan başlayarak 2021 Ekim ayına kadar yabancı devletlerin gemileri için kapatacağını açıkladı. Rusya’nın kapatma kararını kınayan Ukrayna Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, “Rusya Ukrayna’nın egemenlik haklarını gasp etmek için uluslararası hukukun norm ve ilkelerini ihlal eden bir başka girişimdir.” ifadelerini kullandı.

15 SAVAŞ GEMİSİ KARADENİZ’E GETİRİLMİŞTİ
Rusya’nın Güney Askeri Bölgesi basın servisinin dün yaptığı açıklamada, Hazar Denizi Filosuna ait 15 savaş gemisinin Karadeniz’e gönderildiği bildirildi. Açıklamaya göre, savaş gemileri, Rus askeri güçlerinin denetiminde Karadeniz’e gönderildi.

4 BİN 48 TATBİKAT YAPILACAK
Rusya Savunma Bakanlığı, savaşa hazırlık durumu denetimleri kapsamında; nisan ayı boyunca 812’si iki taraflı, 101’i poligonda ve 520’si askeri eğitim tesislerinde olmak üzere toplam 4 bin 48 tatbikat yapılacağını bildirdi. Tatbikatların tüm askeri bölgelerin ve Kuzey Filosu’nun yanı sıra Kuzey bölgelerinde, Kuril Adaları’nda ve Kamçatka’da yapılacağı açıklandı.

RUS SİLAHLI GÜÇLERİNİN SALDIRILARI, 2021 YILINDA ARTIŞ GÖSTERDİ
Ukrayna’nın doğusunu işgal altına alan Rus işgalci güçlerinin, 2021 yılının başından bu yana Ukrayna ordusuna yönelik düzenlediği hain saldırılar sonucu toplamda 29 Ukraynalı asker hayatını kaybetti.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.