OTİZM konusunda ne biliyorsunuz onu bilmem ama bugün “otizm farkındalık günü.” 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından alınan bir kararla, dünya genelinde toplumsal duyarlılığın ve farkındalığın artırılması amacıyla, 2 Nisan’ın her yıl “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak kabul edilmesi uygun görülmüştür.

Yunan dilinde benlik, öz, kendi gibi anlamlara gelen otos sözcüğünden türetilen Otizmin tanımlaması ilk kez ortaya çıkış tarihinden (1910) bugüne kadar birçok kez değişiklik göstermiştir.  

Otizm tanımı ilk kez 1910 yılında İsviçreli psikiyatrist Eugen Bleuler tarafından “şizofreninin 4 belirtisinden birisi olarak kendisini dış çevreden tamamen soyutlamış kişiler için kullanılmıştır.”

Günümüzde çocuklarda görülen bozukluğun tanımlanması ise; “1943 yılında 11 olgu ile Leo Kanner tarafından  yapılmıştır.” Kanner, belirtilerden birini, “sanki kendi kabuğuna çekilmiş, kendi kendine yaşıyormuşçasına gibi” diye tanımlamıştır.

Kanner’e göre bu bireylerin durumu, diğer tüm durumlardan farklıdır. Ortak özelliklerini ise; “otistik yalnızlık(dili iletişim amaçlı kullanamama), tekrar eden hareketler “aynılık tutkusu” ve “iyi bilişsel potansiyel” olarak tanımlamıştır.

Genel olarak ise, “Otizm spektrum bozukluğu; “doğuştan gelen ve ilk üç yılda ortaya çıkan, yaşam boyu devam eden karmaşık bir nöro-gelişimsel yetersizlik olarak” tanımlanmaktadır.

Otizmin tek bir tipi olmadığı gibi “sebebinin ne olduğu da bilinmemektedir.

Ancak kesin neden bilinmemesine rağmen “genetik temelli olduğuna ilişkin bulgular var olduğu ve doğuştan geldiği kabul edilerek, otizmde de asıl suçlu yine genler kabul edilmektedir.

Bu konuda hiçbir yorum yapmadan, Anadolu Ajansının 15/02/2022 tarihli haberine istinaden(tabloyu resimde paylaştım) ABD’de otizmin artış hızını vererek çocuk sahibi olmayı planlayanları otizm nedenlerini araştırmaya, yaşam ve beslenme tarzlarında bilinçli olmaya davet ediyorum. Bu habere göre “ABD’de 1970 yılında 2500 çocukta 1 görülen hastalık, 2021 yılına geldiğimizde 44 çocukta 1 görülmeye başlamıştır.” Otizmli çocuk sayısının bu kadar hızla artması için; son 50 yılda “ya otizm lehine ABD vatandaşlarının genleri değişti, ya da ABD’de son 50 yılda doğan çocuklara (özellikle bebeklik döneminde) yapılan çok yanlış bazı uygulamalar var.”

Örneğin; annenin hamilelik döneminde yaşam ve beslenme tarzında yaptığı yanlışlar veya “doğumdan itibaren yapılan sayısız aşılardan herhangi biri bu yanlış uygulamalardan biri olabilir mi?” diye sormadan edemiyorum.

Bugün ABD’de otizmli çocuk sayısındaki artış hızına dikkatinizi çekmek istedim. Çünkü “ülkemizdeki hasta artış hızının da çok farklı olmadığından eminim. Gelecek nesillerin nasıl bir tehdit altında olduğunu fark etmeniz için etrafınızdaki OTİZMLİ yavrularımıza dikkat edip, çocuklarınızda yoksa torunlarınızda gelişme ihtimalinin var olduğunu dikkate alarak, bu çocukların neden otizmli olduklarını araştırmaya çalışın.

Ayrıca Şura suresi 30. ayette söylendiği gibi; “Başımıza gelen her türlü musibetin kendi ellerimizle yaptıklarımız sonucu olduğunu”  hatırlayarak, lütfen gelecek nesiller için sağlık konusundaki farkındalığınızı artırmaya çalışın.

Sağlık konusundaki bilincimizin değişmesine katkı sağlaması umuduyla hayırlı Ramazanlar…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.