Yazarımız ALİ KAYBAL'ın Bükreş'teki tarihi ve turistik incelemeleri (2) - HERASTRAU PARK

BURSA ARENA / Haber Merkezi

BURSA ARENA Yayın Danışma Kurulu Üyesi ve Köşe Yazarı Ali Kaybal, bir süre misafir olarak ikamet edeceği Romanya / Bükreş'teki kültürel ve turistik incelemelerini sürdürüyor. Bu defa Bükreş'in kalbi olarak bilinen HERASTRAU PARK'ı geziyor ve bu doğa harikası bölge hakkında çok detaylı bilgiler veriyor;

ALİ KAYBAL / Bükreş

Bükreş sakinlerinin çoğu burayı Herastrau Park olarak tanıyor. Başkentin en sevilen parkı. "Herastrau" adının göl kenarında, köprünün yakınında bulunan bir kereste fabrikasından, mekanik bir testereden geldiğini biliyor . Tarihsel belgelerden, testere, 1600'lerde ünlü bir obje olarak DN1 bölgesinde bulunuyordu ve hatta adlarında sokaklar bile vardı. Park, Bükreş'teki en muhteşem ve çeşitli park olarak kabul edilen 200 hektarlık bir alana sahiptir.

Parkta ayrıca, Herastrau Gölü'nün yüzeyi yaklaşık 74 hektar olan tekneler, tekneler ve bisikletlerle de yürüyüş yapma imkanı sunuyor. Suyunun ilgisini çekmeyenler için, patenciler için özel olarak tasarlanmış alanlar, bisiklet kiralama merkezi veya dirence bağlı olarak çeşitli rotalara sahip bir macera parkı mükemmel.

Herastrau Park, Romanya'nın son hükümdarının ölümüne Bükreş Belediyesi Genel Kurulu Kararı ile Romanya Kralı Mihai I. Parkı oldu.

Herastrau Parkı veya Kral Mihai I Romanya Park'ı söyleyebileceğiniz gibi, Bükreş'in kuzeyindeki en büyük park burası, burası açık hava sporları sevenler için mükemmel bir yer, su kenarında uzun yürüyüşler (Gölü çevreleyen sokak, yaklaşık 5.92 km), hatta su sporları yapılabilmektedir.

Şehrin kuzey kesiminde bulunan bu büyük parkı, Konstantin Konstantin, Aviatorilor Bulvarı, Șos.Nordului, Str. Elena Văcărescu, Șos. Bükreş-Ploiești veKral Mihail yolu ile çevrelenmiş olarak Toplam alanı 187 ha. Parkın ortasındaki göl Colentina Nehrinin antropojenik göl zincirinin bir parçasıdır.

Ihlamur, akçaağaç, kavak, söğüt, kül ve bu nedenle renkli alanlar Japon Bahçesi , Köy Müzesi ve Parkı, Rose adasına açıklıklar ile mimar Rebhun tarafından tasarlanan veya yıllık, yaklaşık 15 hektarlık bir alanda çiçek süslemelerinin yapıldığı ExpoFlora alanı bulunmaktadır. Başkentin gerçek bir "yeşil akciğeri" olan bitki örtüsü, söğüt, kireç, kavak, akçaağaç, yasemin veya ardıç ve porsuk gibi ağaçların varlığı ile oldukça zengindir, ayrıca 1961'de doğumdan 100 yıl sonra ekilen Tagore meşe ağacı Hintli yazara. Japon bahçesi, Japonya İmparatoru tarafından bağışlanan kiraz çiçekleri gibi dünyanın en eşsiz örneklerinin yanı sıra, dünyada eşsiz, beyaz ile boyanmış ağlayan dallar ve yapraklar ile Japon akasyalarına ev sahipliği yapmaktadır.

Parka ulaşmanın en kolay yolu AVİATORİLOR Metro istasyonunda inmekten geçer.

Yolu karşıya geçtiğinizde sizi Heratrau parkın girişinde büyükçe bir heykel karşılamaktadır. Charles de Gaulle heykeli.

(Charles de Gaulle ( 22 kasım 1890 – 9 kasım 1970. Bir Fransız generali ve politikacısı. 1940 yılında Fransız hükümetinin başkanı oldu. 1958 yılında Başbakan seçildi. 1958 yılında Cumhurbaşkanı seçildi 1969 da devlet başkanı görevinden istifa etti)

Önündeki meydan da aynı adı taşımaktadır. Bu heykelin önünden parkın içine girebilirsiniz.

Bu heykelin önünden geçip sağ tarafa döndüğünüz de önünüzde sizi Zafer Takı’na götürecek bir yol uzanmaktadır. Bu yol Bulevardul Mareşal Constantin Prezan bulvarıdır.

Parkın etrafında yemyeşil ağaçlarla kaplı bulvarlar ve caddeler adeta dolanmaktadır. Neredeyse her 250 metre mesafelik bir alanda bir meydan sizi karşılamaktadır. Areul de Triumf (Zafer Takı) da bu parkın önünde bir meydanda bulunmaktadır.

Zafer Takının yanıdan saat kulesinin önünden parkın içine girdiğinizde sizi yemyeşil ağaçların altında huzur veren bir yol beklemektedir.

Şehir hayatından sakin, doğayla iç içe bir parka kaçmak isteyenlerin ilgisini çekecek bir Park.

Güzelliği ve naturel dokusuyla başkent Bükreş’te huzurun adresi. Takın yanından girip devam ettiğinizde sizi yolun ortalarında iki heykel karşılar. Bu ülkenin değeri olan kadın heykelleri. Bunlardan biri de heykeltraş Joseph Marie Thomas Mambeaux’un (1852-1908), 19. yüzyılda Belçika heykel okulunun liderlerinden biridir) yaptığı "Prometheus" heykeli. Anıt 1960 yılında açılmış ve 2001 yılında yeniden yerleştirilmiştir. Bronz heykel asfalt bir platform üzerine yerleştirilmiştir.

"Prometheus" , Olympus'tan insanlara vermek için "acımasız ateşin parlayan ışığını" çalarak Zeus’a isyan eden mitolojik titan . Tanrılar tarafından cezalandırılır, bir kayaya bağlanır ve kocaman bir kartal her gün karaciğeri yenir, bu da yalvarmayı güçlendirir. Aeschylus, kahramanımızın efsanevi büyüklüğü basit bir cümle ile sona erer: "Prometheus tanrılar tarafından cezalandırıldı, çünkü insanları çok sevdi ."

Doğal güzellikleri nedeniyle gezginlerin Bükreş gezilecek yerler listelerine ekledikleri Herăstrău Parkı, Bükreş'in kuzeyindeki aynı adlı gölün çevresine 1936 yılında kurulmuş. Romanya'nın başkenti Herastrau Gölü'nün çevresinde bulunan büyük bir parktır. Park, 1,1 km² toplam alana sahip olup, bunun 0,7 km²'sini park ile aynı adı paylaşan göl oluşturur.

Yerel halkın dinlenmek ve huzur bulmak için sık sık ziyaret ettiği park içerisinde yürüyüş yapabileceğiniz parkurların yanı sıra restoranlar, spor alanları yer alırken, gölün içinde de motorlarla gezinti yaparak eşsiz doğa fotoğrafları çekebilirsiniz.

Gölün kenarında kuğuların kanat çırpıp koştuklarına şahit olursunuz.

Gölün içerisinde ördeklerin yüzdüğüne ve balıkların oynaştığını da görürsünüz.

Zaman zaman balık tutmak için Oltasını atanların bir yandan da bir şişeden yudumladıklarını görürsünüz. Ya da tek başına havanın ve gölün zevkini çıkaranları.

Hemen her köşesi bir heykel ve heykel gruplarıyla donatılmıştır. Ülkeye hizmeti dokunmuş, şair, yazar, komutan, bilim adamı, devlet adamı insanların büstlerini görebilirsiniz.

Bunlardan birisi de dünyanın tanıdığı mitolojik bir kahraman olan "Herkül" Centaur'u yıkıyor.

"Herkül kırma Centaur" olarak bilinen Centaur , Romen heykeltıraş İyon Jalea ( 1887 - 1983 ). Anıt 1925'te ortaya çıkarılmıştır.

Mermer heykel yaklaşık olarak yüksek paralelepiped bir kaide üzerine yerleştirilir. bir metre, travertenle kaplanmış beton.

Yunan mitolojisinde en ünlü kahraman olan Herkül , olağandışı gücü ve cesaretinden dolayı ölümden sonra tanrılar arasında alınan ve ölümsüzlüğü kazanmış olandır. Pholus'ın mağarasında kahramanın içtiği şarap kokusu ile uyanan centaurlarla kavga, en bilinen sonları arasında. Centaur'lar tek bir yaratıkta bir araya gelen insan ve hayvan gücünü barındırıyor. “Jalea'nın vizyonunun temelinde, gerçekliğin - özellikle insan figürünün - - eski mitolojiyi andıran fantastik morfolojileri birleştirme eğilimi - gözlemleyerek ortaya çıkan bir form kültü var. Eleştirmen ve denemeci , heykellerinin idealleştirici bir anlamı var, Jalea kalıcı olarak bazı önemli gerçekleri veya kişilikleri tarihsel deneyimlerden yüceltmeyi hedefliyor ” dedi.Peter Comarnescu [2] .

Eser, 2010 - Bükreş - tarihi eserlerin listesinde hiç yok. crt. 2300, LMI kodu B-III-mB-19984 [3] .

Anıt, 1. sektördeki Herastrau Parkındaki Güller Adası üzerinde yer almaktadır .

Bu parkın bir de Uyuyan Perisi var.

Uyuyan peri, 1906 yılında Romen heykeltraş Filip Marin tarafından mermerden yapılan eserdir .

Başlangıçta, 1906 açılışında, heykel Carol I Park'ta bulunan "Devler ve uyuyan perisi" adlı heykel topluluğunun bir parçasıydı . Heykeller, Sanat Sarayı'nın önüne ve önündeki yapay mağaraya yerleştirildi. Mağaraya Dev Mağara veya Büyülü Mağara denildi.. Üç heykel, iki ikizin aynı kadına aşık olduğu bir efsanenin karakterini temsil ediyordu. Kendisini kocası haline getirmeyi başarabilen kardeşlerden birisinin ardından kendisini dalgalara fırlattı. Ancak, ikisi arasındaki rekabet güzel bakireyi boğdu. İki kardeş, tamamlanmamış aşk yüzünden taşa dönüştürülmüş ve sevdikleri kişi bir şelaleye dönüşmüştür. Eski Sanat Sarayı'nın önünde iki dev birbirlerinin önüne oturmuşlardı ve ortada, aralarında uyuyan güzel yatıyorlardı.

Geçen yüzyılın 60'lı yıllarda bütün yıkıldı: mağara yıkıldı, devler parkın başka bir tarafına taşındı ve “perisi” Herastrau Parkına geldi. Şu anda, "Anıtlar ve Turistik Miras Yönetimi", anıtları aslına yakın bir bağlamda yeniden yerleştirmeyi amaçlıyor. [1]

Anıt, Bükreş Belediyesi 2010'un tarihi anıtlar listesine LMI B-III-mA-21039 kodu ile yazılmıştır . [2]

Heykel , Sektör 1'de Charles de Gaulle Meydanı'ndaki Herastrau Park'ta yer almaktadır . Sektör 1

Parkta ayrıca Avrupa Birliği'nin kurucu babalarının anıtı da bulunmaktadır. Merkezde , ortasında Avrupa Birliği Bayrağının uçtuğu bir direği olan yuvarlak mavi mermer ve granit bir anıt . Ayrıca, granit üzerine, bronzdan yapılmış Avrupa bayrağına sarı yıldızlar yerleştirilir .

  1. Jean Monnet (1888-1979); Dışişleri Bakanı Robert Schuman ile birlikte Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğunun (ECSC) oluşturulması için plana başlayan ve Yüksek ECSC Otoritesinin ilk başkanı olan Fransız diplomat ve işadamı .
  2. Robert Schuman (1886-1963); Fransız politikacı; Başbakan (1947-1948) ve Dışişleri Bakanı (1948-1952). 9 Mayıs 1950'de , bir gün sonra "Avrupa Günü" olarak ilan edilen ECSC'nin kurulmasını öneren konuşmayı ( Schuman Deklarasyonu ) verdi.
  3. Altiero Spinelli (1907-1986); İtalyan politikacı; Avrupa Federalist Hareketi lideri. Avrupa Savunma Topluluğunun oluşturulmasında önemli bir rol oynadı ve Avrupa Birliği'nin oluşturulması için Taslak Antlaşma'nın destekleyicisiydi.
  4. Alcide De Gasperi (1881-1954); İtalyan politikacı; ilk (1945-1953). Avrupa Birleşmesi fikrini ECSC ve NATO aracılığıyla destekledi .
  5. Konrad Adenauer (1876-1967); Alman politikacı; RFG'de iptal edildi (1949-1963). ECuman'ın başlatıcısıydı, Schuman ve Monnet ile birlikte Elysee Antlaşması'nı imzaladı.
  6. Walter Hallstein (1901-1982); Alman politikacı; Dışişleri Bakanlığında Dışişleri Bakanı. Hallstein doktrinini başlatan ve Avrupa Ekonomik Topluluğu Komisyonunun ilk başkanıydı. Başkanlığı sırasında, Ortak Tarım Politikası, Topluluk politikasının bir ayağı olarak başlatıldı.
  7. Paul-Henri Spaak (1899-1972); Belçikalı politikacı; Dışişleri Bakanı 11 kez. Spaak raporunu hazırlayan komitenin kurulduğu Messina'da (1955) , Avrupa Ekonomik Topluluğunu kuran Roma Antlaşmalarının imzalanmasına yol açan konferansın başkanlığını yaptı .
  8. Jean Rey (1902-1983) Belçika siyasetçisi; Belçika Hükümeti'nde Yeniden Yapılanma Bakanı. Avrupa Komisyonu üyesiydi (1958-1967) ve Hallstein'ı Komisyon Başkanı (1967-1970) olarak kazandı.
  9. Johann Willem Beyen (1897-1976); Hollandalı politikacı; Beyen Planının başlatıcısı. Dışişleri Bakanı olarak Avrupa Ekonomik Topluluğunun oluşturulmasında belirleyici bir rol oynadı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.