Yazarımız ALİ KAYBAL'ın Bükreş'teki tarihi ve turistik incelemeleri (12) - "Carol Park"

BURSA ARENA / Haber Merkezi

ALİ KAYBAL / Bükreş

Bugün Bükreş gezi proğramımızın bu 12. bölümünde, ünlü Carol Parkını gezip inceleyeceğiz.

PARCUL CAROL

Bükreş parklarla şenlenen, yeşilliklerle güzelleşen bir şehir. Hangi parkına giderseniz gidin mutlaka nefes alacağınız bir ortam sizi bekliyor. Carol park ve Gençlik parkın da bunlardan birisi.

Carol park ve Gençlik parkın havadan görünümleri.

Bu parklara gitmenin en kolay yolu her zaman ki gibi metroyu kullanmak. Öyle bir dizayn edilmiş ki üç metro durağı da bu parklara ulaşımı sağlamaktadır. En rahat durak Tineretului....

Tineretuli metrosundan çıktığınız zaman tanıdık bir simayla karşılaşıyorsunuz. Sizi bir Türkçe tabela karşılıyor. “ Dristor Türk Lokantası “ Pide ve lahmacunları rahatlıkla yiyebilirsiniz. Ancak domuz etinden yapılmış kebaplar ve dönerler yan yana yapılmakta. Buna dikkat etmeniz gerekir.

Metroyu geçtikten 15-20 adım sonrası Tiritulue Meydanı

Önünüzde uzanan cadde Calea Şerban Voda caddesidir. Bu caddenin sol tarafında Gençlik parkı, sağ tarafında da Carol Parkı yer almaktadır.

Meydanı karşı tarafa geçtiğinizde hemen Gençlik parkının içine girebilirsiniz. Parkın içini dolaştıktan sonra yine aynı cadde üzerine geçiş yapan sokaklardan Carol parkın içine geçiş yapabilirsiniz.

Cadde üzerinden devam ederseniz 750 metre sonra 11 dakika içinde Carol parkın girişine varabilirsiniz.

Önce Calea Şerban Voda caddesinden Carol parka ulaşalım. Parkın içine girdiğimizde bir kule bizi karşılar.

Parkta karşılaşacağımız Atriksiyonlar aşağıdaki gibidir.

Ulusların Kahramanları Anıtı ( Poenari Kalesi'nin yeniden inşası olması amaçlanan eski Țepeș Vodă Kalesi. (Poenari Kalesi'nin bir kopyasıdır)

Zodyak fıskiyesi (komünizm sırasındaki konumundan taşınmamış tek kişi)

Cantacuzino Çeşmesi (1870 yılında inşa edilmiş neoklasik bir sanat anıtı)

Astronomik Gözlemevi

Dimitrie Leonida Ulusal Teknik Müzesi (Berlin Ulaştırma Müzesi modeline göre yapılmıştır)

Roman Arenas (gösteriler ve konserler için mekan) İlk başta " Halkın ve ülkenin özgürlüğüne yönelik mücadelenin kahramanları, sosyalizm için ülkenin kahramanları Anıtı " olarak adlandırılan türbe 1962 yılında inşa edildi.

Dev heykeller (Dumitru Paciurea ve Frederic Storck, Rusciuc taşı),

Dr. Constantin I. Istrati Heykeli (Oscar Späthe, bronz)

Bu kulenin ön yüzüne inerken sol tarafta ağaçların arasında Vila Bosianu yer almaktadır.

Birliğin 1859'da gizlice hazırlandığı Carol Park'taki ev, Bosna'daki tüm Astronomik Gözlemevi'nin bir parçası. Yaz aylarında bina neredeyse her taraftan görünümü gizleyen bir cetvel gibi gizleyen orman boyunca görünmezdir, ancak ağaçların yaprakları küçülmeye başlar başlamaz, Villa Bosianu'ya hayranlıkla bakabilirsiniz, çünkü onlarla ilgili, tüm ihtişamıyla. Villa Bosianu, 160 yıldan fazla bir süredir varlığını önemseyen, tarihi, bilimsel, estetik ve turistik açıdan bakıldığında paha biçilmez bir evdir. Ne zaman Constantin Bosianu, büyük avukat ve politikacı

Ulusların Kahramanları Anıtı olarak isimlendirilen bu Kulenin önünde bir meydan ve bu meydanda askerler sürekli nöbet beklemektedir.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ro/thumb/8/84/Mausoleul_din_Parcul_Carol_cu_hemiciclul-panorama.jpg/600px-Mausoleul_din_Parcul_Carol_cu_hemiciclul-panorama.jpg

Carol Park Mozolesi ve arkasındaki yarım daire ile Panorama. Mimarlar Horia Maicu ve Nicolae Cucu'nun planları üzerine inşa edilen anıt, 48 metre yüksekliğinde.

Halk Kahramanları Anıtı'nın adı , “Carol I Parkın Yüzüncü Yılı” yıldönümü bağlamında 654 / 24.05.2006 tarihli Hükümet Kararı ile kararlaştırılmıştır. Üç farklı unsur için sağlanan eylem:

Meçhul Askerin Mezarı’nın orijinal yerine yerleştirilmesi, 1923;

7. yüzyılda yapılan anıtın yerleşimi (eski türbe);

Yarım döngünün sergi düzenlemesi.

Salonun ortasında, eski komünist lider Gheorghe Gheorghiu-Dej'nin tabutunun bulunduğu yere, Ulusal Komünist Lideri Gheorghe Gheorghiu-Dej'in tabutunun yerleştirildiği yerde yapılan tadilattan sonra, Romanya'daki Kralı Ferdinand I tasvir eden “Burada geçmedi” heykel grubu kuruldu . ve Yunan mitolojisinde zafer tanrıçası Nike , 1924'te heykeltıraş Ioan Iordănescu tarafından yaratılmış bir opera .

Carol Park - 40 yıldır hediye Planlama girişimi, Hükümet Bakanı George Gr. Cantacuzino, Ion N. Lahovari'den kaynaklanıyor. Fransız İsviçreli peyzaj mimarı Eduard Redont'un planlarına göre 1900-1906 yılları arasında inşa edildi ve 1906 yılında Kral I. I. I. I. Kral'ın saltanatının hükümdarlığını kutlamak için açıldı.

Parkın önceki isimleri: Özgürlük Parkı, Alan : yaklaşık 41 ha.

575.000 metreküp toprak kazıldı. gölün, arenaların, araziyi plana göre modellemesi için.

Peyzaj mimarı Eduard Redont. "Carol I Park" ın geliştirilmesi girişimi, İon N. Lahovari'ye bağlıydı; o zamanlar amacı, "MSR Carol I'in 40 yıllık görkemli saltanatı vesilesiyle" Genel Romanya Sergisi'ni düzenlemek olan Alanlar Bakanı.

https://editiadedimineata.ro/wp-content/uploads/2018/06/10-Parcul-Carol.jpg

Bahçecilik bahçıvanlarının bakımı altında Samuel ve Louis Leyvraz, 4.206 büyük ağaç, 5.983 iğne yapraklı ağaç, 48.215 çalı ve çok sayıda bitki ve çiçek dikildi.

Burtefan Burcuș tarafından yapılan planlara göre, Victor G. Ștefănescu, İyon D. Berindey "Vlad Țepeș Fortress" adlı bir su kalesi inşa etti.

İsviçre peyzaj mimarı FransızEduard Redont tarafından tasarlandı ve 1900 - 1906 da açıldı.

Ana girişi geçtikte sonra parkın girişine yakın, parkın ana sokağında bulunan 2 adet heykel bulunmaktadır. "Devler" olarak bilinen iki genç çıplakı temsil eden heykel.

Parkın merkezi aralığına dik bir eksenin zıt uçlarında, birbirinden 50 m uzaklıktaki 3.5 m yüksekliğindeki heykeller, iki genç insanı temsil ediyor.
Onlardan biri, genç bir çıplak, başı sol omzuna bükülmüş, gövde bükülmüş ve sağ el arkada tutulurken sol el üstünde duruyor. "Süpermen bir suşta, güzel mağara önünde duran Paciurea'nın taş devi, insan vücudunun tüm plastik ihtişamını sergiliyor"

Bu heykellerden biri yürüyüş yolunun sağ tarafında diğeri de sol tarafında yer alır. Diğer heykel de

gergin bir tavır ve başı öne eğik, sağ omuzu bükülmüş, sol eli destek olarak kullanılmış ve sağı arkada tutulmuş genç bir adamı anlatıyor; karakterin bacakları bükülmüş.

Paris'teki Wladimir Hegel'in ve bürokratının öğrencisi Dumitru Paciurea (1875-1932), 1927'de Ulusal Akademi Ödülü ile ödüllendirildi. Heykelleri (özellikle hayatının sonundaki ünlü "Himere") belirgin bir sembolik, halüsinasyon niteliğindedir. Sanat vizyonuyla Paciurea, Romanya'daki ilk modern heykeltıraş olarak kabul edilebilir. Paris'ten döndükten sonra dev, Paciurea tarafından alınan ilk emirdi. Günümüzde anıtların orijinaline yakın bir bağlamda taşınması amaçlanmıştır. Başlangıçta heykeller, Sanat Sarayı'nın önüne ve önündeki yapay mağaraya yerleştirildi.

Heykellerin yürüyüş yolu üzerindeki görünüşleri.

11 haziran meydanı girişinden Anıtın görünüşü.

Bu yürüyüş yolunun sağında ve solunda içinde kuğuların yüzdüğü muhteşem manzaralarıyla gölün suları yer almaktadır.

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/781/10667/11403095/2/43-lumea-2.jpg?height=300&width=400

Yürüyüş yolundan Özgürlük Meydanı'na giderken yolun sol tarafında yeşillikler içerisinde Cantacuzino Çeşmesi yer almaktadır.

Carol Park içinde Bükreş neoklasik tasarım girişimiyle ve giderlerinde 1870 yılında inşa edilmiş bir anıt Bükreş belediye başkanı Gheorghe Grigore Cantacuzino , mimar Al. Freiwald ve heykel traş Karl Storck.

Kuyunun üstünde yazılı yazı :

"1870 yılında, bu çeşme, Bükreş belediye meclisinin 8 Ağustos 1869 tarihli toplantısından" George Grigorie Cantacuzino Çeşmesi "adını taşımasına karar vermesi üzerine toplanan meclisin oylamasını takiben Başkent Belediye Başkanı George Grigorie Cantacuzino pahasına yapıldı .

İlk yıllarda, kuyu suyu saflığı ile ünlüydü. Yakın zamanda restore edildi ve tekrar iyi görünüyor, ancak suyu artık içilebilir değil .

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3b/Fantana_cantacuzino.JPG/220px-Fantana_cantacuzino.JPG

Yürüyüş yolunun sağ tarafında Ulusal Teknik Müze "Prof. Müh. Dimitrie Leonida " müzesi yer alır.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ac/RO_B_Dimitrie_Leonida_Tech_Museum_1.jpg/250px-RO_B_Dimitrie_Leonida_Tech_Museum_1.jpg

Ulusal Teknik Müze "Prof. Müh. Dimitrie Leonida " bulunan, Carol Park , Bükreş , yaratma şanlı Romen bilim adamı Dimitrie Leonida kimin adını taşıdığı müze 1909 kuruldu ve önemli yeniden yapılanma uğramıştır 1954 ve 1972 .

Dimitrie Leonida bilimi popülerleştirmek için büyük özen gösterdi. In 1908 içeri elektrikçiler ve mekaniğin ilk okulu kurdu Romanya . Öğrencileriyle birlikte, Profesör Leonida, gelecekteki müzenin çekirdeği olacak ilk eserleri topladı. 19. yüzyıl Bükreş'te tekniğin tanıtımıyla ilgili değerli parçalar satın alarak başladı : 1853'te " Assan " buhar tesisi kurulumundan bir silindir, Cișmigiului , Kraliyet Sarayı ve Ulusal Tiyatro'yu aydınlatmak için kullanılan dinamolar .

Bükreş'teki Ulusal Teknik Müzesi, 1909 yılında Münih'teki Teknik Müze'yi örnek alan mühendis Dimitrie Leonida tarafından Berlin yakınlarındaki Charlottenburg Politeknik Okulunda yürütülen üniversite çalışmaları sırasında Leonida tarafından ziyaret edildi .

Müze ilk yıllarda Mendeleev Caddesi'ndeki Mekanik ve Elektrikçi Okulu ile aynı binada, daha sonra Magheru Bulvarı'ndaki bir binada faaliyet göstermektedir. 1928'den beri Teknik Müze, Carol I parkındaki mevcut pavyonlardan birinde ve 1935'ten bu yana Endüstriyel Pavyon adı verilen binada yer almaktadır.

Yürüyüş yolundan özgürlük meydanına yaklaştıkça Carol I parkında, Roma Arenaları yakınında parkı ziyaret edenlerin gözünden gizlice saklanır gibi Dr. Constantin Istrati Heykeli yer almaktadır.

Roma arenalarını geçtikten sonra yürüyüş yolu artık çıkışa gelmiştir. Çıkışın önündeki meydanda artık görebileceğimiz son parça Zodyak Çeşmesi bulunmaktadır.

Özgürlük Meydanı'nda ( Carol I Park'ın girişinde ) yer alan bu çeşme, ortasında taş bir kabın bulunduğu ve mimar Octav Doicescu tarafından tasarlanan geniş dairesel bir havzadan oluşuyor ve işaretleri temsil eden gri zemin üzerine siyah mozaikler heykeltıraş Mac Constantinescu tarafından yapıldı . Eserler, mimar August Schmiedigen ve Dorin Pavel tarafından yapılmıştır.

Çeşme, 1935’te, 9 Mayıs - 9 Haziran tarihleri ​​arasında gerçekleşen Bükreş’teki Ay kutlamaları vesilesiyle , Romanya Kralı II. Carol tarafından açılmıştır . O zaman, pazar Mareșal Joffre Meydanı olarak adlandırıldı .

Gelecek Gezimizde TİNERETULUİ GENÇLİK PARKI'nda buluşmak üzere..
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.