Uzmanlar uyarıyor: "Hava neminin düşmesi durumunda benzeri büyük yangınlarla karşılaşabiliriz, önlem alın!.."

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Dünyanın çeşitli ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de artan ve şiddetlenen orman yangınlarına ilişkin uzmanların görüşü ortak: 'İklim krizi, yangının sıklığı ve yoğunluğu artırıyor.'

Akademisyenler, dünyada çıkan orman yangınlarının  iklim değişikliğiyle birlikte önümüzdeki yıllarda başta ABD ve Avustralya‘da olmak üzere giderek artacağını ve büyüyeceğini öngörüyor.

Orman yangınlarına dair AA‘ya değerlendirmelerde bulunan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, iklim değişikliğinin, yangınların çok kısa sürede büyümesi ve geniş alanlara yayılmasına neden olduğunun altını çiziyor:

“İklim kriziyle birlikte özellikle son yıllarda dünyada yağışların azalması ve sıcaklarının artmasıyla orman yangınları artıyor. Geniş alana yayıldığı için yangına müdahale etme şansınızı azaltıyor.”

Daha kurak, daha sıcak

Ağaçlardan dökülen ve yanıcı olan kuru maddelerin, sıcaklık artışıyla daha da kuruyarak yangınların artmasına neden olduğunu aktaran Tolunay, “Tüm dünyada yaz aylarında büyük orman yangınlarıyla daha sık karşılaşmaya başladık. Önümüzdeki yıllarda da benzeri yangınların artarak devam edeceğini öngörüyoruz. Önümüzdeki birkaç ay içinde sıcak hava dalgalarının gelmesi, hava neminin düşmesi durumunda benzeri büyük yangınlarla karşılaşabiliriz” diyor.

Yangının, başladıktan sonra neredeyse doğal sınırları yanana kadar devam ettiğine değinen Prof. Dr. Tolunay, riskli bölgelerin belirlenmesi ve orman içinde yer alan köylülerin bilgilendirilmesi gibi önlemlere vurgu yapıyor.

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz da şunları söylüyor:

“İklim kriziyle hava daha kuraklaşıyor, daha sıcaklaşıyor. Bu kuru ve sıcak hava uzun sürdüğü zaman ormanların altındaki bitki örtüsünün kurumasıyla orman yangınlarının ortaya çıkma ihtimali artıyor.”

Yeşil Gazete'nin haberine göre, Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Melike Bor da durumu şu sözlerle anlatıyor:

Normalde daha geç dönemde döngülere girerdi. Mesela ağustos ayında duyardık yangınları, ancak onlar da daha küçük çaplı olurdu. İklim krizinin artmasıyla bir tarafta aşırı yağışlar yaşanırken dünyanın başka bir yerinde ise yangınlar çıkıyor.

İklim değişikliği nedeniyle kuraklık arttığı için toprağın nemi de azalıyor, bu da yangını artırıcı bir faktör oluyor. Yani iklim kriziyle birlikte yangının sıklığı ve yoğunluğu arttı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.