Ukrayna'nın Çernobil Bölgesindeki Orman Yangını söndürülemiyor

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Daha önce 1986’da büyük bir nükleer facianın yaşandığı Ukrayna’nın Çernobil Bölgesinde meydana gelen orman yangını iki gündür devam ediyor.

Ukrayna Devlet Acil Servisi tarafından yapılan açıklamaya göre, 4 Nisan 2020 tarihinde saat 13.00’te Kotovskiy Korusunda, Vladimirovka köyü yakınında meydana gelen yangın yaklaşık 100 hektarı kapladı.

Yangını söndürmek için iki AN-32P uçağı ve MI-8 helikopteri devreye girdi. Toplamda 900 itfaiyeci ve 18 adet araç yangınla mücadele ediyor.

Ukrayna Devlet Acil Servisi Başkan Vekili Yegor Fisov sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “İtfaiyeciler Çernobil bölgesinde meydana gelen yangınla mücadeleye devam ediyor. Durum çok zor. … Birisi çimleri yakmış, sonra da ateş ağaçlara yayılmış. Yangının merkezinde radyasyon seviyesi oldukça yüksek. Cihazlar, normalde 0,14 oranında olması gereken radyasyon seviyesinin 2,39 olduğunu gösteriyor. Ancak bu sadece yangın merkezinde.” ifadelerini kullandı.

ÇERNOBİL FACİASI

Nisan 1986’da Çernobil nükleer santralindeki bir patlama yaşanmış ve radyoaktif ışınlar başta Türkiye’nin Karadeniz sahilleri olmak üzere bölgesi ülkeleri ve tüm Avrupa’ya yayılmıştı. Türkiye’nin önemli bir bölümü de bu ışın dalgasından etkilendi. Sovyetler Birliği döneminde yaşanan kaza 31 kişinin ölümüne yol açarken Çernobil faciasının etkileri, bugün de tüm Avrupa’da hissediliyor.

Yaşanan facianın yarattığı yıkım nedeni ile fotoğraf çekme yasağı bulunuyor. Bu yasağın yeni düzenlemeler ile hafifletilerek turizme katkıda bulunulması planlanıyor. Çernobil’e giriş halen özel izin ile gerçekleştiriliyor. Çernobil felaketinin sebep olduğu ölümlerin belirsiz olsa da 5 binden fazla kişide tiroid kanserine yol açtığı biliniyor. (Kaynak: QHA Ajansı)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.