Tren seferlerini aksatan zehirli kırkayak sürülerinin gizemi çözüldü

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Avcılar tarafından tehdit edildiğinde siyanür yayan hayvanların 8 yıllık bir döngü içinde yaşadığı anlaşıldı.

Japonya'da zaman zaman tren seferlerinin durmasına yol açan kalabalık ve zehirli kırkayak sürülerinin epey uzun bir yaşam döngüsüne sahip olduğu keşfedildi.

Shizuoka Üniversitesi'nden araştırmacılar, kırkayakların tren raylarını neden her 10 yılda sadece bir kez doldurduğunu anlamak için bir çalışma yürüttü.

Başkent Tokyo'nun batısındaki makinistler, bir avcının saldırısına uğradığında siyanür yayan bu hayvanların 1920'den beri tren raylarının üzerinde "yoğun bir örtü" oluşturduğunu görüyor. Ve bazı durumlarda tren seferleri, kırkayaklar raylardan çekilene kadar askıya alınıyor.

Royal Society Open Science isimli hakemli dergide yayımlanan yeni bir araştırma, kırkayakların özellikle Parafontaria laminata armigera alt türünün doğumdan ölüme kadar yaklaşık 8 yıllık bir döngüde yaşadığı sonucuna vardı.

Shizuoka Üniversitesi'nde matematiksel biyolog Jin Yoshimura'nın aktardığına göre kırkayaklar büyüdüğünde yeni beslenme alanları bulmak üzere yola çıkıyor. Bu nedenle hareket halindeyken görülen kırkayaklar, neredeyse her zaman yetişkinlerden oluşuyor. Çürüyen yapraklardan oluşan bir beslenme alanına vardıklarında ise çiftleşiyor, yumurtluyor ve ölüyor.

Bundan 8 yıl sonra yeni kırkayaklar kuluçkadan çıkıyor, yiyecek aramak üzere yeniden yola düşüyor ve aynı döngüden geçiyor. Uzmanlara göre bu davranış böcek olmayan bir hayvanda ilk kez görülüyor.

Öte yandan araştırmacılar, kırkayakların artık eskisi kadar kalabalık kümeler oluşturmadığını da keşfetti. İncelenen 7 kuluçka grubundan birinin uzun yıllardır görülmediği, diğerlerinin de giderek küçüldüğü ifade edildi.

Dr. Yoshimura, "Uzun yıllardır tren seferlerinin aksatıldığını görmedik, bir şeyler değişiyor” diye konuştu.

İklim değişikliğinin kırkayakların yaşam döngüsünü etkilediğinden şüphelendiğini belirten araştırmacı sözlerini şöyle sürdürdü:

Sayılarındaki azalmasının kesin sebebinin ne olduğunu hala merak ediyoruz.


Independent Türkçe, New York Times, 9news

Derleyen: Çağla Üren

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.