Konya'da toplu martı ölümü... 500'ü aşkın martı neden yaşamını yitirdi?

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Nesli tehlike altındaki su kuşlarının üreme, beslenme ve göçte konaklamaları için kritik bir nokta olan Kulu ilçesi, martılara mezar oldu. Küçük flamingoların da yaşadığı alandaki martıların kuş gribi ya da zehirlenme ihtimalleri üzerinde duruluyor.

Konya'nın Kulu ilçesindeki Düden Gölü'nde 500'ü aşkın martı ölü bulundu.

Karabaş ve ince gagalı cins oldukları belirlenen martıların ölüm nedeni ise henüz bilinmiyor.

Kesin kanı için patolojiye gönderilen numunelerin sonucu bekleniyor.

"Anadolu'daki son üreme alanını koruyamadık, inşallah son koloniyi de kaybetmeyiz"

Toplu martı ölümü haberini alır almaz alan bölgeye giden yaban hayat ve kuş fotoğrafçısı Fahri Tunç, konuyla ilgili Independent Türkçe'ye konuştu. 

İlk etapta martıların birileri tarafından öldürüldüğünü düşünen Tunç, Düden Gölü'ne vardığında durumun çok farklı olduğunu görmüş.

Avcılık faaliyeti ya da biri tarafından öldürülme olayının yaşanmadığını dile getiren Fahri Tunç, "Martıların neden öldükleri henüz net değil. Kuş gribi mi, başka bir hastalık mı yoksa zehirlenme mi bilinmiyor" yorumunu yaptı.

Fotoğrafçı Fahri Tunç Facebook Fahri Tunç.jpg

Yaban hayat ve kuş fotoğrafçısı Fahri Tunç, alandaki görüntüleri Independent Türkçe ile paylaştı / Fotoğraf: Facebook / @FahriTunç

"Şehrin atıkları direkt Düden Gölü'ne geliyor"

Konya Kulu'daki Düden Gölü'nün önemine de vurgu yapan Tunç, "Şunu söyleyebilirim ki Anadolu'daki son üreme alanlarından burayı da koruyamadık. Canlıları koruyamadık. Şehrin atıkları direkt Düden Gölü'ne geliyor. Yavrular, annesiz babasız kaldı. Onlar da besin bulamayıp ölecekler çünkü beslenmek için anne babaya muhtaçlar. İnşallah son koloniyi de böyle kaybetmeyiz" diye konuştu.

Konya Kulu toplu martı ölümleri Independent Türkçe.jpg

Konya Kulu''daki toplu martı ölümlerinin nedeni araştırılıyor / Kolaj: Independent Türkçe

"Ölüm nedeni zehirlenme ya da kuş gribi, PCR testi talep edeceğiz"

Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç da benzer görüşleri paylaştı.

Bölgede üreyen karabaş ve ince gagalı martılardan 500'den fazlasının öldüğünü belirten Kılıç, sahadaki isimlerin verdiği bilgiye göre alanda avcılar tarafından herhangi silahlı bir katliam yaşanmadığını aktardı.

Türkiye'nin bu olayı ciddiye alıp doğru testler yapması gerektiğini vurgulayan Dicle Tuba Kılıç, geçen göç döneminde kuş gribinin yüksek oranda ölümlere neden olduğunu hatırlattı ve şunları söyledi:

Türkiye'ye en yakın ülke olarak İsrail'de de bu durumun meydana geldi. Türkiye'yi pas geçti diye sevinmiştik. Ancak şimdi burada da (kuş gribi) görülmüş olabilir.

Zaten ölüm nedeni zehirlenme ya da kuş gribi. Bakanlık bu konuya ilişkin işlem başlattı, analiz sonucu bekleniyor. Kuş gribi ihtimali nedeniyle martılara PCR testi yapıldı mı bilmiyoruz. Resmi yazıyla kuş gribi testi yapılmasını talep edeceğiz.


"Martıların dışındaki kuşlardan ölen yok"

Kılıç, alanda martı dışında flamingo ve uzun bacaklar, bazı ördek türleri ve küçük kuşların da bulunduğunu ancak onlarda henüz bir ölüm vakasının tespit edilmediğini de aktardı.

Dicle Tuba Kılıç Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı.jpg

Dicle Tuba Kılıç / Fotoğraf: Doğa Derneği 

"Bölgeye giriş çıkışlar kapatılmalı, girenler el temasından kaçınmalı"

"Bir hastalık olabilir, martılar birbirine bulaştırmış olabilir. Birbirinin etini yiyen canlılar bunlar. Bu şekilde de gerçekleşmiş olabilir. Olası bir kuş gribi salgını umarım yoktur" diyen Dicle Tuba Kılıç, bölgeye giriş çıkışların kapatılması gerektiğini savundu.

Bölgedeki martılara dokunmanın insanlar için de tehlikeli ve riskli olduğunu vurgulayan Kılıç, "El temasından kaçının" uyarısı yaptı.

"Burası kuşların üremesi, beslenmesi ve göç yolunda konaklaması bakımından kritik bir alan"

Dicle Tuba Kılıç, Kula'daki alanın, nesli tehlike altındaki su kuşlarının üreme, beslenme ve göçte konaklamaları önemine de vurgu yaptı:

Göllerin büyük ölçüde kurutulması, su kaynaklarının kesilmesi ve kuraklık nedeniyle İç Anadolu'daki (göllerde üreyen) martıların üreyebilecekleri çok az alan kaldı.

Martı türlerinin ölümünün devamı, nüfusları açısından tehlikeli. Burası hem üreyen kuş türleri hem de Tuz Gölü'ndeki flamingo gibi türlerin beslenmesi için kritik bir alan. 

Su kuşlarının Marmara'ya gitmeden uğradıkları son sulak alanlardan, önemli bir beslenme ve konaklama alanı. Temmuz ayının sonuna geliyoruz, Avrupa'dan su kuşları gelecek. Bir salgın olup olmadığının tespiti kritik önemde.

L.E. © The Independentturkish

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.